European Mortgage Federation johtamassa Energy Efficiency Mortgage Action Plan (EeMAP) -hankkeessamme pohditaan, miten energiatehokkuus ja ympäristötekijät voisivat näkyä lainojen rahoitusprosesseissa. Kuvassa oleva hankkeen GBC-joukko tapasi alkuviikosta Lontoossa ideoiden hankkeen seuraavia askelmerkkejä ja tekemisiä eri maiden jäsenten kanssa.

Millaisia vaikutuksia rakennuksen korkealla energiatehokkuudella tai kunnianhimoisilla energiakorjaustavoitteilla voisi olla lainan myöntämis- ja muihin ehtoihin? Entä miten energiatehokkuus vaikuttaa kyseisen rakennuksen markkina- tai vakuusarvoon? Mitä vaikutuksia tällä on asiakkaan maksukykyyn tai muihin lainariskeihin? Ja miten rahoittajat tästä hyötyvät?

Näitä asioita mietitään yhdessä kolmessa komiteassa: Banking & Finance (vetäjänä EMF-ECBC), Energy Efficiency (vetäjänä World Green Building Council ja E.on) ja Valuation & Data (vetäjänä RICS). Suomella edustus on kahdessa ensimmäisessä. Hanke keskittyy asuntolainoihin, mutta Green Loans – ja Green Bond -teemat ovat vahvasti mukana toimijoiden profiilin vuoksi.

Kokoamme teeman ympärille asiantuntijaryhmää

Olemme loka-marraskuun aikana kokoamassa yhteen Suomen asiantuntijaryhmää, johon olette erittäin tervetulleita mukaan. Kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Sami Lankiniemeen (etunimi.sukunimi@figbc.fi).

Tämän kuun aikana jokainen yllä mainittu komitea julkaisee teemaan liittyvän Best Practices -raportin ja vuoden loppuun mennessä valmistuvat maakohtaiset State of Play -kuvaukset. Helmikuussa on luvassa seminaari, johon voimme kutsua aiheen parhaita ammattilaisia Euroopasta meitä sparraamaan. Ensi vuoden kesäkuuhun mennessä meillä pitäisi olla valmis kuvaus siitä, miten energia- ja ympäristötehokkuuden tulisi näkyä pankkien lainaprosessi.

Lisätietoa hankkeesta löydät osoitteesta energyefficientmortgages.eu ja kysymyksiinne vastailee toimistolta Sami Lankiniemi (etunimi.sukunimi@figbc.fi).

Share →