Kirjoittaja on Hanna Hämäläinen Ympäristöministeriöstä. Teksti on osa kansainvälistä World Green Building Week -tapahtumaa, jota vietetään tänä vuonna 16.-20. syyskuuta.


World Green Building Weekin vuositeema “Greener Buildings, Better Places, Healthier People” sopisi myös Euroopan rakennusperintöpäivien sloganiksi.

Rakennusperintöpäivien tavoitteena on lisätä rakennetun kulttuuriympäristön tuntemusta ja arvostusta sekä aktivoida toimintaan rakennusperinnön säilymisen puolesta. Kunnossa olevat rakennukset lisäävät elinympäristön viihtyisyyttä ja ihmisten hyvinvointia. Rakennusperinnön ajallisen kerroksisuuden näkyminen auttaa ymmärtämään juuriamme ja yhteiskunnan muutoksia.

Olemassa olevan rakennuskannan hoito on kestävän kehityksen perusta. Rakennuskannan ylläpito ja suunnitelmallinen sekä oikea-aikaisesti tapahtuva korjaaminen on materiaali- ja kustannustehokasta ja luo käyttäjille terveellistä ja turvallista elinympäristöä. ]

 

Rakennusperintöpäivien vuoden 2013 teemalla, Eläköön rakennus!, kiinnitetään huomiota tyhjenevien rakennusten uusiokäytön tärkeyteen. Uuden käyttötarkoituksen löytäminen on perusteltua niin kulttuurisesta, taloudellisesta, ekologisesta kuin sosiaalisesta näkökulmasta.

Käyttötarkoituksen muutos saattaa edellyttää perusteellistakin korjaamista.Laadukas, nykyiset energiatehokkuusvaatimukset huomioiva ja rakennusperintöä kunnioittava korjaaminen ei ole mahdoton yhtälö. Rakennusperintö voi uudistua ja silti säilyttää keskeisiä erityispiirteitään. Tähän tarvitaan kuitenkin tahtoa, tietoa ja taitoa, joita rakennusperintöpäivien paikallistapahtumienkin avulla lisätään.

image

Rakennusperintöä edustava VR:n Turun konepaja muutettiin vuoden 2010 aikana kulttuuritilaksi ja se sai nimen Logomo. Kuva: Hartela/Joni Rantasalo

Tapahtumia järjestetään syyskuun toisena viikonloppuna eri puolilla Suomea. Kohteina ovat mm. espoolaiset kansakoulut, Mäntsälän Pitäjäntupa, Messukylän vanha kirkko ja lainaviljamakasiini Tampereella sekä Puotilan kartano ja Arkkitehtuurimuseo Helsingissä.

Tilaisuuksissa yleisöllä on mahdollisuus esimerkiksi kuulla käyttötarkoituksen muutoksista ja rakennusten korjaamisen vaiheista, seurata työnäytöksiä tai osallistua toiminnallisiin hetkiin. Tapahtumat löytyvät Rakennusperinto.fi:n kalenterista.

Rakennusperintöpäivät järjestetään vuosittain ja tapahtumia toteuttavat omaehtoisesti paikalliset toimijat. Etsimme yhdistyksiä, museoita, kouluja, virastoja sekä muita kiinnostuneita tahoja järjestämään tapahtumia. Tervetuloa tekemään rakennusperintöpäiviä!


Rakennusperintöpäivät (European Heritage Days ) on Euroopan neuvoston ja Euroopan komission luotsaama hanke, johon osallistuu 50 Euroopan kulttuuriyleissopimuksen allekirjoittanutta maata. Suomessa hanketta koordinoi ympäristöministeriön johtama työryhmä, jossa ovat mukana Museovirasto, Opetushallitus, Suomen Kotiseutuliitto ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen Seura.

Kansainvälistä World Green Building Week -tapahtumaa vietetään tänä vuonna 16.-20. syyskuuta. Vuosittain järjestettävällä tempauksella halutaan kiinnittää huomio kestävään, tuottoisaan ja hyvinvointia tuottavaan rakennettuun ympäristöön. Suomen World Green Building Week keskittyy koteihin, kouluihin ja toimistoihin.

Lisätietoja
• Euroopan rakennusperintöpäivien tapahtumat (Rakennusperinto.fi)
• Euroopan rakennusperintöpäivät (Rakennusperinto.fi)
• Liisa Lohtander, Suomen Kotiseutuliitto, erp(at)kotiseutuliitto.fi, p. (09) 6126 3223
• Hanna Hämäläinen, ympäristöministeriö, erp.ym(at)ymparisto.fi, p. 0400 143 956

Share →

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.