Ihmiset säästävät energiaa, jos se käy vaivattomasti. Helpoista ja nopeista energiansäästötoimista ei kuitenkaan ole juuri hyötyä. Näin totesi PNAS:ssa elokuun lopussa julkaistu Coloradon yliopiston tutkimus ”Public perceptions of energy consumption and savings” (http://www.pnas.org/content/early/2010/08/06/1001509107.full.pdf+html). PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America) on eräs maailman arvovaltaisimmista tieteellisistä julkaisusarjoista.

Viidennes tutkimukseen vastanneista ajatteli valojen sammuttamisen olevan paras tapa säästää energiaa. Valojen sammuttaminen ei tutkimuksen mukaan kuitenkaan saa aikaan isoja säästöjä energiankulutuksessa tai sähkölaskussa.

Ihmiset tekevät harvoin suuria, energiaa tosissaan säästäviä toimia. Vain kolme prosenttia vastaajista oli valmis harkitsemaan tehokkaampia kodinkoneita. Kaksi prosenttia oli ajatellut eristää talonsa paremmin.

Suuriin säästöihin päästäisiin uusilla ratkaisuilla, kuten tehokkaampien teknologioiden käyttöönotolla. Säästöt eivät kuitenkaan näy heti. Esimerkiksi uusi, energiatehokkaampi ilmastointilaite alkaa tuottaa säästöjä vasta kahden vuoden kuluttua käyttöönotosta.

Isot muutokset toisivat mukanaan isoja säästöjä. Silti valtaosa tyytyy sammuttelemaan kotonaan lamppuja. Tutkimuksen mukaan syy tehottomiin energiansäästötoimenpiteisiin on usein tiedonpuute.

Share →

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.