Oman talon rakentajat panostavat energiatehokkuuteen

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Suomessa viime vuosina rakennetut pientalot ovat energiatehokkuudeltaan normirakentamista parempia. Yli puolet pientaloista saa energialuokakseen joko A tai B. Rakentamismääräysten tason mukainen talo olisi energialuokaltaan C tai D. Muut uudisrakennukset eivät ole niin energiatehokkaita kuin pientalot vaan pääosin rakentamismääräysten tasolla: selvästi suurin osa on energiatehokkuudeltaan C- tai D-luokkaa. Yksittäiset ihmiset ovat siis lähteneet mukaan energiansäästötalkoisiin suuria rakennuttajia hanakammin.

Energialuokka määräytyy energiatehokkuusluvun perusteella. Tehokkuusluku lasketaan suhteuttamalla energian kulutus rakennuksen bruttoalaan.

Miten suurissa tiloissa suomalaiset sitten asuvat?

Suomessa asunnot ovat keskimäärin pienempiä kuin muualla Euroopassa. Esimerkiksi Irlannissa asunnon keskipinta-ala on noin 104 neliötä, kun se Suomessa on vain 77 neliötä.

Mutta Suomessa asuu vähemmän väkeä asuntoa kohti, jolloin erot eivät olekaan enää niin suuria. Suomessa per henkilö asumistilaa on noin 38 neliötä. Irlannissa luku on 35. (Tiedot ovat tosin vuodelta 2004, Housing Statistics in the European Unioninin julkaisusta.)

Asuintilaa per henkilö (klikkaa kuva suuremmaksi). Lähde: Anneli Juntto. Asumisen muutos ja tulevaisuus, Ympäristöministeriö. 2008.
Scroll Up

Ilmoita alan tapahtuma

Bitnami