Ympäristöministeriön vetämässä kestävän rakentamisen ohjelmassa (10YFP SBC) on tuotettu kehitysmaiden kestävän asumisen tavoiteasetantaan ja arviointiin lanseerattu SHERPA-työkalu.

Rakennuttajille, suunnittelijoille sekä muille toimijoille suunnattu työkalu kattaa myös kestävän kehityksen sosiaaliset ja kulttuuriset aspektit. Sovellus, jonka kehittämiseen mm. VTT Suomesta on osallistunut, on toteutettu yhteistyössä Keniassa, Burkina Fasossa, Nepalissa ja Nicaraguassa toimivien kumppanien kanssa. Lisäksi ranskalaisen CRAterren opiskelijat ovat testanneet sitä yli kymmenessä muussa kehitysmaassa. Ilmainen, myös mobiiliympäristössä toimiva sovellus on ladattavissa osoitteessa sherpa4housing.org. Työkalu on tässä vaiheessa englanninkielinen, mutta siitä ollaan laatimassa lisäksi ranskan- ja espanjankieliset versiot.


CRAterren opiskelijat antoivat hyödyllistä palautetta SHERPAn kehitysvaiheessa.

SBC-ohjelman koordinaattori Pekka Huovila järjesti Maailmanpankin energia­tehokkaan rakentamisen konferenssin yhteydessä Abidjanissa Norsunluurannikolla 19.9.2017 Länsi-Afrikkaan suunnatun kestävän rakentamisen koulutustilaisuuden noin 60 pääosin paikalliselle asiantuntijalle. Runsaasti kiinnostusta herättäneen puolen päivän ranskankielisen tilaisuuden pohjalta on tarkoitus järjestää laajennetulle kohderyhmälle webinaari tukemaan tulosten käyttöönottoa Länsi-Afrikassa, jatkossa myös laajemmin.


Korkean tason tukea koulutukseen antoi Länsi-Afrikan talous- ja rahaliiton Alueneuvoston (Le Conseil des Collectivités Territoriales, CCT/UEMOA) presidentti, Treichvillen pormestari Ministeri François Albert Amichia (kuvassa keskellä).

10YFP Trust Fundin SBC-ohjelmassa rahoittama SHERPA-työkalun kehityshanke toteutettiin UN-Habitatin johdolla. Samassa koulutustilaisuudessa SBC-ohjelman ja SHERPAn lisäksi esiteltiin yksityistä sektoria rahoittavan Kansainvälisen rahoitusyhtiö IFC:n (International Finance Corporation) eri rakennustyypeille sovellettu EDGE-työkalu (edgebuildings.com). 10YFP SBC -ohjelmassa viedään käytäntöön hyviä kestävän rakentamisen menettelytapoja.


Ohjelmasta saa lisätietoja osoitteesta www.scpclearinghouse.org ja siihen on mahdollista liittyä mukaan ottamalla yhteyttä Pekka Huovilaan (etunimi.sukunimi@figbc.fi).

Share →