EU:n uusi energiatehokkuusdirektiivi ohjaa unionia kohti 20-20-20-tavoitetta, mutta toimistorakennusten Ecolabel-sertifikaatista on vielä erimielisyyksiä. Lue näistä aiheista ja muista ajankohtaisista kiinteistö- ja rakennusalaan vaikuttavista EU-asioista Green Building Councileiden Euroopan-verkoston EU-päivityksestä. Olemme koonneet tiivistelmät keskeisimmistä teemoista, koko päivitykseen voit tutustua täällä.

Kuva: EU/Ecolabel

 

Energiatehokkuusdirektiivistä päästiin sopuun

EU:n energiatehokkuusdirektiivin tekstistä saatiin poliittinen yhteisymmärrys pitkän väännön jälkeen viime kesäkuussa. Direktiivin odotetaan muuttavan ratkaisevasti rakennetun ympäristön energiatehokkuutta ja palauttavan EU:n takaisin oikeille raiteille kohti 20-20-20-tavoitetta. Direktiivi on sovellettava kansalliseen lainsäädäntöön kevääseen 2014 mennessä. Eurooppalainen Green Building Councileiden verkosto on laatinut oppaan, joka ohjaa jäsenmaita direktiivin täytäntöönpanon suunnittelussa.  

 

Toimistorakennusten Ecolabelista erimielisyyksiä

EU:n toimistorakennuksille kehittämästä Ecolabel -ympäristömerkistä on määrä äänestää lokakuussa, mutta sertifikaatin jatko on nyt katkolla. Monet jäsenmaat ovat olleet huolissaan etenkin sertifioinnin kriteereistä sekä siitä, miten käyttökelpoinen nykyinen ehdotus on suhteessa jo olemassa oleviin kansainvälisiin sertifikaatteihin.

 

Komissio julkaisi rakennusalan kestävän kilpailukyvyn strategian

Heinäkuun lopussa julkaistu rakennusalan kestävän kilpailukyvyn strategia kiinnittää erityistä huomiota matalaenergiatalojen ja rakennusten kunnostamisen mahdollisuuksiin edistää kasvua ja luoda työpaikkoja. Strategia listaa alan merkittävimmät haasteet matkalla kohti vuotta 2020, ja esittää toimintasuunnitelman näiden haasteiden voittamiseksi. Lisäksi komissio suunnittelee harmonisoivansa jo lukuisat olemassa olevat rakennusten ympäristövaikutuksien arviointimenetelmät.

 

Vuosien 2014–2020 EU-rahaa rakennusten energiatehokkuuteen

Parlamentti hyväksyi  kesäkuussa päätöksen EU:n vuosien 2014-2020 rahoituskehyksestä, ja keskustelut tulevasta budjetista ovat nyt komission kanssa käynnissä. Parlamentti neuvottelee parhaillaan EU:n rakennerahastosta vuosille 2014-2020. Europarlamentaarikot olivat yhtä mieltä siitä, että varoja pitää käyttää Eurooppa 2020 -strategian temaattisiin alueisiin, joiden puitteissa rahaa voitaisiin korvamerkitä muun muassa rakennusten energiatehokkuuteen.

 

Ensimmäiset askeleet matkalla resurssitehokkaaseen Eurooppaan otettu

Parlamentin keväisten patistelujen myötä EU:ssa otettiin kesäkuussa ensimmäiset tärkeät askeleet kohti resurssitehokasta Eurooppaa, kun komissaari Janez Potočnik käynnisti eurooppalaisen resurssitehokkuusohjelman. Sen työtä tukevat asiantuntijuudellaan lukuisat komissaarit, europarlamentaarikot, jäsenmaiden edustajat ja kansainväliset organisaatiot sekä talous- ja mielipidejohtajat. Ohjelma on jo käynnistänyt useita konsultaatioita ja tutkimuksia, joista tärkein liittyy jäsenmaiden välistä vertailua varten kehitettäviin resurssitehokkuusindikaattoreihin.

 

Uudelleen muotoiltu direktiivi sähkö- ja elektroniikkalaitteiston jätteistä astui voimaan

Elokuussa voimaan astunut uudistettu WEEE-direktiivi (waste electrical and electronic equipment directive) muuttaa merkittävästi suuressa kasvussa olevan tuoteryhmän tavaroiden talteenottoa ja uusiokäyttöä. Jäsenmailla on vuoden 2014 helmikuuhun saakka aikaa yhtenäistää kansalliset säädökset direktiivin mukaisiksi. Uudelleen arvioitu direktiivi koskee nyt myös aurinkopaneeleita, elohopeaa sisältäviä loisteputkia ja laitteita, jotka sisältävät otsonia vahingoittavia aineita.  

Direktiivin myötä on tulossa seuraavanlaisia muutoksia:

  • Vuodesta 2016 eteenpäin jäsenmaiden on kerättävä talteen/kierrätettävä 45 prosenttia maassa myydyistä sähkö- ja elektroniikkalaitteista.
  • Vuodesta 2018 eteenpäin direktiivi laajenee nykyisistä kategorioista koskemaan kaikkia sähkö- ja elektroniikkalaitteita.
  • Vuodesta 2019 eteenpäin talteenottotavoite nostetaan 65 prosenttiin kaikista myydyistä sähkö- ja elektroniikkatuotteista tai vaihtoehtoisesti 85 prosenttiin kaikesta sähkö- ja elektroniikkajätteestä.

 

Muuta mielenkiintoista EU-agendalla

Lisäksi raportissa on tietoa muun muassa rakennusten vedenkäyttötehon mittaamisen suuntaviivoista, EU:n seitsemännestä ympäristötoimintaohjelmasta ja meneillään olevasta Fiksut kaupungit ja yhteisöt -innovaatioyhteistyöhankkeesta.

Avoimet konsultaatiot: resurssitehokkuusindikaattoreiden vaihtoehdot, avoinna 22.10 saakka. Lisätietoa täällä.

 

Share →

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.