Ekotehokkaat työkalut kuluttajille

Energiansäästö

Suomen Luonnonsuojeluliiton Negawattineuvonta kannustaa taloyhtiöitä ja asukkaita ympäri Suomen toteuttamaan kannattavia energiansäästötoimenpiteitä ja opettelemaan säästäviä tapoja käyttää energiaa. Projekti tarjoaa myös energiansäästöneuvontaa.

Hiilijalanjälkilaskurit

Hiilijalanjälkilaskurilla voi selvittää oman elämäntapansa CO2-päästöjen suuruutta.

Ilmastodieetti – Suomalainen hiilijalanjälkilaskuri laskee hiilijalanjäljen kgCO2/vuosi perustuen asumiseen, liikkumiseen, ruokaan ja muuhun kulutukseen. Tuloksen voi tallentaa ja punnituksen tehdä uudelleen seuratakseen omien elämäntapamuutosten vaikutusta päästöihin. Tarkka laskuri, jolla pääsee todellisiin arvoihin käsiksi ja voit vertailla tuloksiasi suomalaiseen keskiarvoon. Laskuri on SYKEn ja YLEn yhteistyö ja osa Hiilineutraalit kunnat -hanketta.

Pieniä tekoja – sivusto kertoo vinkkejä asumisen, ruuan, jätteen ja liikkumisen päästöjen vähentämiseen teko kerrallaan.

Finnarin lentojen päästölaskuri – Täältä voit saada tietoon lentosi aiheuttamat hiilidioksidipäästöt. Päästöjen suuruus perustuu matkan pituuteen ja polttoaineen kulutukseen.

Ekologisen jalanjäljen laskurit

Ekologinen jalanjälki kertoo, kuinka paljon maata tarvitaan elämäntapamme ja elintasomme ylläpitämiseen. Maata tarvitaan ravinnon-, energian- ja materiaalintuotantoon sekä jätteiden vastaanottamiseen.

Tamperelaisen ekolaskuri – Laskee ekologisen jalanjäljen globaalihehtaareina. Laskuri ottaa huomioon asumisen, ravinnon, liikkumisen, harrastukset, kulutuksen yms. ja kertoo, mikä on näiden osuus ekologisesta jalanjäljestäsi.

WWFn jalanjälkilaskuri – Kertoo, miten monta planeettaa elämäntapasi kuluttaa: ottaa huomioon asumisen, ruokavalion, jätteen ja liikkumisen. Voit valita asuinmaasi, jolloin jalanjälki tulee laskettuna oikeat olosuhteet huomioonottaen sekä mitata elämäntapamuutosten vaikutuksen jalanjälkeesi. Englanninkielinen.

Vesijalanjälkilaskuri

Vesijalanjäljellä tarkoitetaan henkilön tai esim. valtion kulutuksen vaatimaa vesimäärää. Siihen sisältyy henkilön kuluttama talousvesi, käytettyjen tuotteiden ja materiaalien tuottamiseen käytetty vesi ja kulutettujen tuotteiden piilovesimäärät.

Vesijalanjälki – sivustolla voit laskea oman vesijalanjälkesi ja lukea vinkkejä oman vedenkulutuksen pienentämiseen.

Vinkkejä ekologiseen elämäntapaan

Arkipäivän ekotehokkuus – Suomen luonnonsuojeluliiton sivusto arkipäivän ekotehokkuudesta listaa runsaasti tietoa ja linkkejä ekologisen elämäntavan avuksi.