Green Building Council Finlandin vuonna 2011 käynnistämä Värkki-projekti on päättynyt ja projektin tuloksena lanseerataan “Rakennusten elinkaarimittarit”, jotka huomioivat rakennusten ympäristö- ja energiatehokkuuden, elinkaaritalouden sekä käyttäjien hyvinvoinnin.

Nyt julkaistuvut kahdeksan mittaria soveltuvat sekä rakennuksen suunnittelu- että käyttövaiheeseen. Niiden avulla voi ohjata rakennuksen energiankulutusta, ilmastovaikutuksia, taloutta sekä käyttäjien hyvinvointia sisäympäristön olosuhteiden kautta.

GBC Finlandin mittarit ovat objektiivisia ja läpinäkyviä. Ne on kehitetty KIRA-alalle mittaamaan ympäristötehokkuutta ja kuvaamaan rakennusten todellista suorituskykyä tunnuslukujen avulla.  Mittareita voidaan käyttää strategisen sekä operatiivisen toiminnan johtamiseen ja viestimiseen. GBC Finlandin mittarit ovat yhteismitallisia muiden käytössä olevien sekä lakisääteisten että vapaaehtoisten työkalujen kanssa. 

Kiinteistö- ja rakennusalalta aiemmin puuttunut yhtenäinen tapa arvioida kiinteistöjen ympäristötehokkuutta ja kestävän kehityksen mukaista toimintatapaa. Uusilla mittareilla halutaan tarjota vaihtoehtoja myös Suomen lainsäädännön kehittämiselle tulevaisuudessa, joka ei ota vielä kantaa esimerkiksi hiilijalanjälkeen tai velvoita mittaamaan rakennusten todellista energiankulutusta. 

 

Kiinteistöpassi – ympäristötieto yksissä kansissa

Rakennusten elinkaarimittarit voidaan esittää hanke- tai käyttövaiheen Kiinteistöpassissa. Se on  ympäristörekisteriotteen kaltainen, helposti lähestyttävä visuaalinen työkalu, joka kertoo ympäristötehokkuuden tunnusluvut rakennuksen kuvan ja muiden perustietojen rinnalla.

Rakennusten elinkaarimittarien avuksi GBC Finland haluaa kehittää verkkopohjaisen tietojensyöttöjärjestelmän ja laskentaohjelman. Mittarien pilotointi- ja testausvaihe käynnistyy kevään aikana yhdessä eri organisaatioiden kanssa ja osana ERA17 -toimenpideohjelmaa. Haluatko mukaan edelläkävijäksi? Ilmoittaudu mukaan Rakennusten elinkaarimittareiden pilotointiin ottamalla yhteyttä meihin

 

Mitä mittaat, sitä voit johtaa ja kehittää

Sitran rahoittama Värkki-projekti luotiin parantamaan KIRA-alan valmiuksia tehdä päätöksiä, joiden avulla voidaan pienentää rakennetun ympäristön hiilijalanjälkeä ja ympäristövaikutuksia. Mittareiden avulla säästetään samalla ylläpitö- ja käyttökustannuksissa, ja niitä voidaan käyttää hyväksi myös vuokrattavien ja myytävien kiinteistöjen vetovoimatekijöinä.

 

Rakennusten elinkaarimittareiden laskenta- ja sovelluohjeet (pdf)
Rakennusten elinkaarimittarit -esite (pdf)
Päätösseminaarin esitykset (slideshare)

Share →

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.