San Fransiscossa viime viikolla järjestetyssä Greenbuild-konferenssissa julkistetun McGraw-Hill Constructionin tuoreen tutkimuksen mukaan vihreän rakentamisen markkinat ovat kasvaneet taloudellisen taantuman aikana ympäri maailman. Kasvu on ollut seurausta markkinoilla tapahtuneesta arvonmuutoksesta ja kestävyysajattelun noususta sekä siitä, että tieto vihreän rakentamisen liiketoimintahyödyistä on lisääntynyt.

Aiemmin erikoismarkkinaksi mielletystä vihreästä rakentamisesta on viimeaikaisen kehityksen myötä muodostunut yritysten näkökulmasta merkittävä liiketoimintamahdollisuus. Oikein tekemisen lisäksi vihreiden arvojen noudattamisesta on siis tullut myös liiketoiminnallisesti kannattavaa. Muutokseen ovat johtaneet etenkin asiakkailta ja markkinoilta tuleva painostus ja brändihyödyt sekä mahdolliset kustannussäästöt.

Tutkimuksen mukaan 48 prosenttia kyselyyn vastanneiden amerikkalaisten yritysten rakennushankkeista voitiin luokitella vihreiksi. Vuoteen 2015 mennessä tämän luvun odotetaan nousevan 58 prosenttiin. Kaiken kaikkiaan 63 prosentilla tutkimukseen vastanneista yrityksistä on suunnitteilla uusia vihreitä kaupallisen rakentamisen hankkeita ja 45 prosentilla uusia vihreitä julkisen rakentamisen hankkeita vuoteen 2015 mennessä. Lisäksi 50 prosenttia vastaajista ilmoittaa suunnittelevansa vihreiden arvojen mukaisia korjausrakentamisen hankkeita.

Vihreälle rakentamiselle olemassa valmiit markkinat

Tällä hetkellä parhaita vihreän rakentamisen markkinoita näyttäisivät olevan Iso-Britannia, Singapore, Brasilia ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat. Iso-Britanniassa vihreitä korjaushankkeita on suunnitteilla 65 prosentilla ja Singaporessa 60 prosentilla vastaajista, kun taas Brasiliassa 83 prosentilla ja Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa 73 prosentilla vastaajista on vihreiksi luokiteltavia uudishankkeita.

McGraw-Hill Constructionin varatoimitusjohtaja Harvey M. Bersteinin toteaakin olemassa olevien rakentamisen markkinoiden tarjoavan erinomaisia mahdollisuuksia vihreälle rakentamiselle, josta on kovaa vauhtia tulossa merkittävä osa tulevaisuuden rakentamista. Yritysten tulisikin hänen mukaansa valmistautua tähän muutokseen hyvissä ajoin.

“Tämä tutkimus osoittaa, että vihreä rakentaminen edesauttaa luonnonsuojelua, mutta tuo samalla myös lisäarvoa markkinoille. Näin ollen markkinoilla onkin selkeästi kysyntää vihreälle rakentamiselle.”, toteaa United Technologies Climate, Controls & Securityn toimitusjohtaja Geraus Darnis.

Vihreät ratkaisut vähentävät kustannuksia ja kasvattavat kiinteistön arvoa

Vihreän rakentamisen nousua selittävät etenkin sen tarjoamat merkittävät liiketoimintahyödyt rakennusten omistajille. Uudisrakennuskohteiden kohdalla tämä tarkoittaa keskimäärin 8 prosentin säästöjä operatiivisissa kuluissa ensimmäisen vuoden aikana ja 15 prosentin säästöjä viiden vuoden aikavälillä. Suunnittelu- ja rakennusyritysten mukaan vihreys myös kasvattaa rakennuksen arvoa 7 prosentilla, kun taas omistajien näkökulmasta arvon kasvu on 5 prosenttia.

Korjausrakentamisessa operatiivisten kulujen on huomattu vuoden aikana laskevan 9 prosenttia ja viiden vuoden aikana 13 prosenttia. Rakennusten arvon osalta ei kuitenkaan päästä uudisrakennusten kaltaisiin lukemiin, mutta hyödyt ovat silti huomattavia: suunnittelu- ja rakennusyritysten mukaan vihreys lisää uudistetun kiinteistön arvoa 5 prosentilla ja omistajien näkökulmasta 4 prosentilla.

U.S. Green Building Councilin toimitusjohtajan Rick Fedrizzin mukaan McGraw-Hill Constructionin tutkimus vahvistaa alalta viimeisen muutaman vuoden aikana saadut kokemukset.

”Yritysyhteisö on ottanut vihreän rakentamisen strategiseksi ohjenuorakseen, jolla sattuu olemaan myös merkittävä sosiaalista hyvinvointia lisäävä vaikutus”, Fedrizzi toteaa.

Tutkimus julkaistaan kokonaisuudessaan muiden tulosten ohella osana SmartMarket Report -sarjaa vuoden 2013 ensimmäisellä neljänneksellä.

 

Lue lisää:

Share →

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.