PageLines- WGBC-SHINE-BANNER_800x600_feature.jpg

Green Lease kannustaa vuokralaista ja vuokranantajaa hyviin tekoihin

Uusissa toimitiloissa energiatehokkuus on ehdoton edellytys, mutta energiatehokas ja nykyvaatimukset täyttävä toimitila on mahdollista saneerata myös vanhaan arvokiinteistöön. Yksin toimitilan saneeraus ei vielä kuitenkaan energiatehokasta toimitilaa tee.

Pitkän tähtäimen säästöt syntyvät lopulta oikeasta asenteesta. Yksi malli yhteisiin ympäristötavoitteisiin sitouttamiseen on Green Lease -sopimus. Se kannustaa sekä vuokralaista että vuokranantajaa hyviin tekoihin.

Tavoitteena aito yhteistyö kivipalatsissa

[Green Lease on vuokrasopimusmalli, jossa vuokranantaja ja vuokraaja sopivat sekä yhteisistä tavoitteista että hyvitysmallista. Näin kannustetaan säästämään ympäristöä ja energiaa.]

Arvokohteissa säästötavoitteiden saavuttaminen saattaa toisinaan vaatia myös mittavaa energiaremonttia. Tämä kannattaa kuitenkin tehdä samaan aikaan muiden korjaustoimien kanssa, esimerkiksi julkisivu- tai kattoremontin yhteydessä.

Arkkitehti Armas Lindgrenin suunnittelema Kalevan talo valmistui vuonna 1913

Arkkitehti Armas Lindgrenin suunnittelema Kalevan talo valmistui vuonna 1913

Näin menetellään Helsingin Kaivokatu 12:ssa sijaitsevassa Spondan omistamassa arvorakennuksessa, niin sanotussa Kalevan talossa. Alun perin henkivakuutusyhtiö Kalevan pääkonttoriksi vuonna 1913 valmistunut arvotalo on vuodesta 1997 ollut Spondan omistuksessa. Kohde liitettiin jo vuonna 2009 Energiatehokkuusohjelmaamme.

Hotelli Seurahuonetta pyörittävän Restelin lisäksi kiinteistössä sijaitseva Nordean konttori on jo ennestään Spondan ympäristökumppani, mutta kesäkuun alussa solmitun Green Lease -sopimuksen avulla yhteistoiminnasta tulee entistä pitkäjänteisempää.

Energiaremontti on pitkän tähtäimen investointi

Arkkitehti Armas Lindgrenin suunnittelema Kalevan talo on kohteena tyypillinen energiaremonttikohde, jossa julkisivumääräykset, materiaalien säilyttäminen ja suojelu tuovat saneeraukseen omat haasteensa. 1970-luvun alussa harkittiin jopa koko rakennuksen purkua ylläpitokustannusten noustua liian suuriksi. Onneksi näin ei kuitenkaan käynyt ja aikanaan muun muassa Suomen ensimmäisen huonekohtaisesti säädettävän lämmitysjärjestelmän sisältänyt arvokiinteistö säilyi jälkipolville.

Kohteen ominaispiirteisiin kuuluvat kiinteästi vanhat tammi-ikkunat, jotka säilytetään ja korjataan erikoisasiantuntijoiden ja viranomaisten ohjeiden mukaan. Ikkunoihin asennetaan auringonsuojakalvot, jotka vähentävät huoneilman jäähdytyksen tarvetta. Talvella 2013 aletaan uusia myös vesikattoa, jolloin rakennuksen lämmöneristävyyttä parannetaan huomattavasti.

[Säästöjen syntyyn vaikuttaa kuitenkin eniten vuokralaisen ja vuokranantajan välinen yhteinen tahtotila.]

Nordean kanssa olemme sopineet, että kiinteistön energian ja veden kulutusta sekä jätteiden määrää vähennetään roimasti. Jätteiden hyötykäyttö pyritään nostamaan jopa 90 prosenttiin.

Myös porkkanoita tarjolla

[Green Lease -vuokrasopimuksiin sisältyy yhteisten tavoitteiden lisäksi myös porkkanoita. Vuokralaisen kanssa jaetaan lämmityskustannuksissa saavutetut säästöt. Myös investoinneista sekä niiden kustannusten jakamisesta sovitaan yhdessä.]

Käytännössä vastuu vuokralaisen ja vuokranantajan välillä jaetaan siten, että vuokralainen ohjeistaa omaa henkilökuntansa ympäristötekoihin, joka voi olla vaikka toimiston valaistuksen ja työpäätteiden sammuttaminen työpäivän päätteeksi.

Vuokranantaja taas vastaa siitä, että kiinteistön teknisiä järjestelmiä ja laitteita uusittaessa valitaan energiapihejä vaihtoehtoja syöppöjen sijaan. Yhteisten tavoitteiden saavuttamista mitataan säännöllisesti kulutusraporttien avulla.

Green Lease selkiyttää vuokralaisen ja vuokranantajan välistä yhteistyötä monin tavoin. Hyvät teot ja oikea asenne kirkastavat myös yrityskuvaa ja tuottavat mielihyvää.

Tästä sopimuksesta hyötyvät kaikki.

Tiina Huovinen

ympäristöpäällikkö
Sponda

Lisätietoja:

http://www.sponda.fi/fi/tilatjapalvelut/asiakastarinoita/energiasaastoagreenleasesopimuksella/Sivut/energiasaastoagreenleasesopimuksella.aspx


Lue lisää teemasta:

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.