PageLines- WGBC-SHINE-BANNER_800x600_feature.jpg

Julkisen rakentamisen trendi ja haasteet

[Viime vuosina rakentamisen rintamallamme on tapahtunut merkittäviä sekä energiatehokkuuteen että sisäympäristöön vaikuttavia muutoksia.]

Kasvatimme rakenteiden eristepaksuutta ja paransimme rakennusvaipan ilmanpitävyyttä kosteustekninen toimivuus huomioon ottaen. Kiristimme myös ikkunoiden ja ulko-ovien energiatehokkuusvaatimuksia. Tämä muutos johtaa koulujen pienempään lämpöenergiankäyttöön ja käyttäjien parempaan lämpöviihtyvyyteen.

Olemme kiristäneet ilmanvaihtojärjestelmien sähköenergiankäytön ja lämmön talteenottolaitteiden hyötysuhdevaatimuksia. Poistoilmasta otetaan entistä enemmän lämpöenergiaa hyötykäyttöön. Lisäksi koulujen ilmanvaihtojärjestelmien ohjaus on muuttunut tarpeenmukaiseksi ja perustuu automaattiseen ja jatkuvaan ilmanlaatuseurantaan. Muutoksella säästetään sekä lämpö- että sähköenergiaa ja samalla varmistetaan ilman riittävyys tiloissa, joissa raitista ilmaa tarvitaan tyhjien tilojen perusilmanvaihtoa unohtamatta.

Valaistuskin toimii automaattisesti. Kun tiloista poistutaan, valot sammuvat itsestään määrätyn viiveen kuluttua. Tällöin valot eivät vahingossakaan jää palamaan esimerkiksi yön yli. Oppituntien aikana luokkien valaistuksen taso säätyy automaattisesti ikkunoista tulevan luonnollisen valomäärän mukaan säästäen sähköenergiaa. Lisäksi energiatehokkaiden LED-valonlähteiden käyttö yleistyy.

Edistämme uusiutuvien energialähteiden käyttöä. Tällä hetkellä kolmessa Helsingin koulussa on käytössä mittava aurinkosähköjärjestelmä.

[Energiansäästön haasteena on jatkuvasti kasvava talotekninen ja käyttäjälaitekanta.]

Tämä näkyy parhaiten peruskorjauskohteissa. Yleinen mielikuva on se, että kun koulu peruskorjataan, niin energiankulutus pienenee. Käytännössä ilmiö on monimutkaisempi. Peruskorjattu koulu kuluttaa vähemmän lämpöenergiaa, mutta sähköenergian kulutus nousee. Lämpöenergian kulutus laskee johtuen muun muassa rakenteiden lämpöeristävyyden ja tiiviyden parantamisesta sekä tehokkaiden lämmön talteenottolaitteiden käyttöönotosta. Peruskorjauksessa sisäympäristön laatua parannetaan vastaamaan nykypäivän vaatimustasoa. Tämä tarkoittaa muun muassa tehokkaampaa ilmanvaihtoa ja käyttäjälaitekannan kasvua. Nämä ovat taas suoraan sidoksissa sähköenergiankulutuksen kasvuun.

[Valitettavasti rakennusalan muutokset ovat hitaita. Tänä päivänä tekemämme kestävän kehityksen mukaisten toimenpiteiden vaikutus on havaittavissa vasta vuosien päästä. Tämä on rakennusalan kehityksen suurempia haasteita.]

Kirjoittaja on Aleksandre Zaitsev Helsingin Rakennusvirastosta. HKR-Rakennuttaja vastaa Helsingin kaupungin julkisten toimitilojen uudistuotannosta ja peruskorjauksesta.


Lue lisää Kestävät ja hauskat koulut -teemasta:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.