PageLines- WGBC-SHINE-BANNER_800x600_feature.jpg

Kaupunkilaisille energiatehokkaita, terveellisiä ja toimivia tiloja

[Yksi Helsingin kaupungin rakennusviraston tärkeimmistä tavoitteista on kaupungin omistamien tilojen korjaus- ja uudisrakentamisen laadun parantaminen. Työmme vaikuttaa lukuisten kaupunkilaisten jokapäiväiseen elämään.]

 

Uudet ohjeet soveltuvat erilaisiin tapauksiin

Laadimme vuonna 2010 omaan käyttöömme julkisen rakentamisen matalaenergiaohjeet, jotka ovat kiinnostaneet myös kaupungin ulkopuolisia tahoja. Verrattuna vuoden 2012 rakennusmääräyksiin on ohjeissa tavoitteena noin 30 prosenttia pienempi energiankulutus. Peruskorjauksissa ohjeistusta sovelletaan aina tapauskohtaisesti, mm. rakennuksen korjauksen laajuuden mukaan. Kaikkeen ei pystytä välttämättä vaikuttamaan, esimerkiksi rakentamaan seiniä uudelleen. Ikkunat ja ovet voidaan vaihtaa ja niiden tiiviyttä parantaa, mutta yleensä sijoittelu pysyy ennallaan. Talotekniset järjestelmät uusitaan yleensä kokonaan.

Myllypuron ala-aste ensimmäisiä tuunattuja pilotteja

Vuonna 1966 valmistunut Myllypuron ala-aste oli yksi ensimmäisistä matalaenergiarakentamisen peruskorjaushankkeista. Koulussa oli sisäilmaongelmia, jotka johtuivat pääosin rakennusajalle tyypillisten ilmanvaihdon ja seinärakenteiden puutteista.  Ulkoseinien eristeisiin oli tullut kosteus- ja mikrobivaurioita.

Älykästä ilmanvaihtoa ja valaistusta

Tavoitteenamme ovat nykyaikaiset ja energiatehokkaat tilat, ja etenkin terveellinen rakennus koululaisille opettajineen. Myllypuron ala-asteelle rakennettiin koneellinen ilmanvaihto, joka auttaa estämään ilmavuodot: lämmön karkaamisen ulos ja epäpuhtauksien kulkeutumisen sisälle. Nyt tuloilma on oikean lämpöistä, eikä sisällä ole vedon tunnetta.

Talvella tilojen poistoilmasta otetaan lämpöä talteen tuloilman lämmittämiseen. Ilmanvaihtoa säädetään automaattisesti mm. tilojen käyttäjämäärien mukaan, jolloin säästyy sekä sähköä että lämpöä.

Energiaa säästetään, kun lisättiin lämmöneristystä koulun ulkoseiniin sekä ylä- ja alapohjaan. Ikkunoita ei vaihdettu, koska ne oli uusittu hiljattain. Myös rakennuksen ilmatiiviyttä parannettiin.

Valaistusolosuhteiden parantamiseksi ja sähkön säästämiseksi vanhat loisteputket ja hehkulamput vaihdettiin uuteen teknologiaan. Valaistusta ohjataan ihmisten läsnäolon ja päivänvalonvaihtelun mukaan.

Energian hukkaan valumiselle stop – kohta edessä lähes nollalinja

Matalaenergiaohjeita käytetään kaikissa hankkeissamme vähintään siihen asti, että nyt tekeillä olevat ohjeet lähes nollaenergiarakentamisesta valmistuvat.Hyvä ja kattava ohjeistus ei aina riitä totuttujen toimintatapojen muuttamiseen, joten nykyisin varmistamme ohjeiden noudattamisen suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa lisäämällä projektitiimeihin mukaan energiakoordinaattorin. Näin pyrimme osaltamme kehittämään osaamista koko alalla.

[Suurena tilaajana meillä on keskeinen rooli laadukkaan rakentamisen kehittäjänä ja edistäjänä.]

Tyytyväisiä ”asukkeja”

Rehtori on erittäin tyytyväinen ala-asteensa tiloihin.  Arkkitehdit ja urakoitsijat saavat häneltä kiitosta. Ilmanvaihto on uusi, mielenkiintoinen asia. ”Täällä on ihanaa!”, koululaisen huudahdus tutustumiskierroksella kertoi oppilaiden innosta. Koulu avasi ovensa helmikuussa 2013, kesällä tehtiin viimeistelyjä.

Kirjoittaja on johtava energia-asiantuntija Katri Kuusinen Helsingin kaupungin rakennusvirastosta.


Lue lisää Kestävät ja hauskat koulut -teemasta:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.