PageLines- WGBC-SHINE-BANNER_800x600_feature.jpg

Kohtuuhintaista vai ympäristötehokasta?

© Tietoa Visualisointi Oy

© Tietoa Visualisointi Oy

Miten yhdistää laatu ja kohtuuhintainen omistuasuminen? Skanska ja Ikea ovat luoneet yhdessä konseptin, jossa yhdistetään kerrostalo- ja pientaloasumisen parhaat puolet – tuloksena on pienkerrostaloista muodostuva mittakaavaltaan miellyttävä asuinympäristö, BoKlok.

[Usein ajatellaan, että ympäristötehokkaat ratkaisut lisäävät rakentamisen ja asumisen kustannuksia, mutta ympäristötehokkuus syntyy fiksuista valinnoista, ilman merkittäviä lisäkustannuksia.]

BoKlok-kodissa voi asua ilman omaa autoa. Tontit valitaan niin, että julkiset liikenneyhteydet, lähikauppa, päiväkoti ja koulu ovat kohtuullisen lähellä. Sijainti on merkittävä valintamme ympäristötehokkuuden puolesta.

Kohtuuhintainen asuminen tarvitsee kohtuuhintaisen tontin, jolla on selkeät perustamisolosuhteet. Kalliit perustukset eivät tuo lisäarvoa asiakkaalle. BoKlok-kodit ovat vakioituja: pohjaratkaisut ja sisustusmateriaalit ovat aina samat. Vakiointi mahdollistaa tehokkaan teollisen tuotannon ja auttaa osaltaan kohtuullisen hintatason saavuttamista. Talot rakennetaan puupohjaisista tilaelementeistä sisätiloissa talotehtaalla. Työmaalla rakennetaan perustukset ja asennetaan elementit paikalleen, sekä viimeistellään pihat.

[Kompakti asuminen on myös ympäristötehokasta asumista. Rakentamisen ympäristövaikutus on pienempi ja lämmitettäviä kuutioita on vähemmän. Energiankulutusta ja asuntojen tehokkuutta on parannettu myös jättämällä asunnoista pois oma sauna; pihalla lämpiää tarvittaessa yhteissauna.]

Kuivissa sisätiloissa tapahtuva rakentaminen auttaa laadukkaan ja kestävän lopputuloksen aikaansaamisessa. Teollinen rakentaminen tehdastiloissa vähentää huomattavasti työmaalla syntyvän jätteen määrää. Rakennusten runko ja julkisivut ovat puuta. Uusiutuva ja hiiltä sitova rakennusmateriaali täydentää konseptin ympäristövalintoja.

© Tietoa Visualisointi Oy

© Tietoa Visualisointi Oy

BoKlok sopii myös lähiöiden ja olemassa olevien asuinalueiden täydennysrakentamiseen. Tällöin myös maankäyttö tehostuu. Konsepti voi tuoda pienempiä asuntoja pientalovaltaisille alueille ja näin luoda edellytyksiä todelliselle elinkaariasumiselle. Konseptin ominaisuuksiin kuuluu myös taloyhtiön viljelypalsta, joka mahdollistaa lähiruoan kasvatuksen ja lisää sosiaalista kanssakäymistä. Monimuotoinen ja toimiva alue on myös kestävän kehityksen mukainen.

Skanska ja IKEA kehittivät BoKlok-konseptin yhteistyössä 1990-luvun puolivälissä. BoKlok on elävä todiste siitä, että tekemällä oikeita valintoja on mahdollista luoda ympäristötehokas ja kaupallisesti menestyvä asumiskonsepti. Ruotsissa näitä koteja on rakennettu liki 5000, Suomessakin jo toista sataa.

 

Riku Patokoski

Project Development Manager
Skanska

Lisätietoja:

Lue lisää osoitteessa www.skanska.fi/boklok

Skanskan Sustainability Manager Kaisa Kekin kirjoitus ”Vastuullisuus on muutakin kuin energiatehokkuutta” http://blogit.skanska.fi/2013/09/vastuullisuus-on-muutakin-kuin-energiatehokkuutta/


Lue lisää teemasta:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.