PageLines- WGBC-SHINE-BANNER_800x600_feature.jpg

Lähiökorjauksia pitää lähestyä radikaalilla otteella

Lähiöiden korjaamisesta on puhuttu enenevässä määrin viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Nyt ala on jyrkässä nousussa kun valtaosa 1960-1970-lukujen kerrostaloista on vielä korjaamatta. Meneillään oleva korjausrakentamisen uusi aalto saavuttanee huippunsa seuraavan vuosikymmenen aikana, joten on korkea aika miettiä mitä korjaamisella voidaan saavuttaa. Miten lähiöistä saataisiin omaehtoisia, identiteetiltään vahvoja ja maineeltaan hyviä kaupunginosia?

Vuonna 2012 käynnistyneessä Aalto-yliopiston Lähiö 2072 -hankkeessa on haluttu kohdata lähiöiden korjaus laaja-alaisesti. Vanhentuva rakennuskanta kohtaa kiristyviä energiavaatimuksia, mutta yhtä lailla segregaatio uhkaa kokonaisia kaupunginosia.

[Sen sijaan että huomio kiinnittyisi vain tekniseen korjaamiseen, lähiökorjaukset pitää ajatella radikaalisti toisin.]

On tunnustettava, että asukkaat ja toimijat ovat inhimillisen vaikuttamisen verkon ytimessä. Mitä syvemmälle asuinalueiden ja lähiöiden elämään paneutuu, sitä enemmän löytyy erilaisia ryhmiä, persoonia ja vaikuttavia tahoja. Radikaali lähiökorjaaminen ei olekaan kiinni uusista teknisistä innovaatioista vaan ihmisten kyvystä yhdistää vanhaa uuteen.

Radikaali ei myöskään onnistu pelkästään ajattelemalla. Se vaatii tekoja. Syksyn 2013 aikana kokeilemme uusia varhaisen vaiheen vaikuttamisen keinoja asumisen ja lähialueen kehittämisessä. Perusajatuksena on, että yhdessä saamme aikaan paikallisesti tärkeitä asioita ja säästämme varoja keskittymällä oikeisiin asioihin. Pilotointiin osallistuu paikallisia asukkaita, kerrostaloyhtiöitä, isännöintitoimistoja, alueellinen lähidemokratiaryhmä, korjausrakentamisen, energianhallinnan ja sosiaalityön asiantuntijoita sekä muotoilun tutkijoita. Hyväksi osoittautuneille kokeiluille toivotaan jatkuvuutta, niistä voisi myöhemmin tulla pysyviä käytäntöjä. Kenties tärkeimpänä tavoitteena on kuitenkin nivoa korjausrakennusala olemassa olevaan paikalliseen toimintaan.

[Unelmana on luoda niin hyvä malli, että sitä voidaan jatkossa käyttää suomalaisten lähiöiden yhteisölliseen korjaamiseen ja kehittämiseen.]

Pilotointi päättyy tämän vuoden lopulla, jonka jälkeen hankkeessa keskitytään toiminnan arviointiin. Lähiö 2072-projektin kokemuksista julkaistaan ensi vuonna myös kirja.

Kirjoittajat Katja Soini ja Tero Heikkinen ovat muotoilun tutkijoita Aalto-Yliopiston Taiteiden ja Suunnittelun Korkeakoulussa.

Lisätietoja

https://blogs.aalto.fi/lahio2072/
AVE MELLUNKYLÄ! -pilotointi: https://www.facebook.com/avemellunkyla


Lue lisää teemasta:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.