PageLines- WGBC-SHINE-BANNER_800x600_feature.jpg

Opiskelija-asukkaiden energiansäästökilpailu tuotti tuloksia Jyväskylässä

Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiön asuntokohteiden välinen energiansäästökilpailu järjestettiin helmi – maaliskuussa. Kohteiden asukkaat kilpailivat veden, sähkön ja lämmön säästämisestä. Voittajakohteen asukkaat alensivat 11,05 prosenttia energian kulutustaan asukasta kohden edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Kaikki Koasin asuntokohteet säästivät kilpailun aikana energiaa yhteensä 2,74 prosenttia. Sähkön keskimääräinen säästö oli 2,46 %, veden 2,37 % ja lämmön 3,39 %. 

[Palkintona voittajakohteen asukkaat saivat säästetyn prosenttimäärän eli 11,05 % suuruisen vuokranalennuksen yhdeltä kuukaudelta.]

Vaikka vain paras kohde palkittiin suoralla rahalla, niin kaikki asukkaat voittivat sillä energiansäästö on asukkaan paras keino hillitä vuokrankorotuksia.

Energiakulujen, eli lämmön, sähkön ja veden osuus hoitokuluista on Koasilla kolmasosa eli noin 2 800 000 € vuodessa.  Säätiössä on jo useamman vuoden ajan toteutettu useita erilaisia energiansäästötoimia. Näiden ansiosta mm. asukaskohtainen veden kulutus on alentunut 29 prosenttia.

[Toteutetuilla energiansäästötoimilla on saavutettu noin 500 000 € laskennallinen säästö vuodessa. Energiansäästö on mahdollistanut 3,5 prosenttia alemman vuokratason.]

Opiskelija-asukkaat pitivät erityisesti kreisihuumorilla tehdystä energiansäästö-kalenterista. Kesäkuun kalenterissa poseerasi kerroksen ainoa tiskikone eli vikkeläkielinen Turre-koira. Elokuun kalenterissa opiskelijapoika toteaa, että kannatti ottaa iäkkäämpi naisystävä, koska kuumat aallot lämmittävät koko kämpän!

Koasin energiansäästökilpailu osoitti, että asukkaat voivat vähentää pienillä teoilla omaa energiankulutustaan.  Sammuttamalla tarpeettomat valot ja laitteet, alentamalla huonelämpötilaa, tuulettamalla oikein tai käyttämällä vettä harkiten.  Säästö energiakuluissa tarkoittaa myös pienempää vuokraa.

Kirjoittaja on Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiön toimitusjohtaja Matti Tanskanen.


Lue lisää teemasta:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.