PageLines- WGBC-SHINE-BANNER_800x600_feature.jpg

Ovet avautuivat urbaaneihin kaupunkikoteihin

Ympäristöjärjestö Dodo ry:n Urbaaneilla asumismessuilla haluttiin esitellä kaupunkilaisia asumisratkaisuja ja purkaa vallitsevaa käsitystä siitä, että jossain elämänvaiheessa pitäisi muuttaa väljemmille asuntoalueille. Urbaaneilla asumismessuilla esiteltiin kaupunkiasumisen ekotehokkuutta.

[Tiivis kaupunkiasuminen on paitsi hauskaa ja kätevää, myös ekologista, sillä asuminen tuottaa kolmanneksen kotitalouksien kasvihuonekaasupäästöistä. Mitä vähemmän lämmitettäviä kuutioita, sitä pienempi on hiilijalanjälki.]

urb_1Esimerkiksi Ullanlinnassa sijaitseva neljän henkilön kimppakämpässä yhteiset tilat ovat avarat, mutta jokaiselle löytyy myös oma, rauhallinen huone. Yhdessä järjestetään joogatunteja ja illallisia.

Myös kekseliäillä sisustusratkaisuilla voidaan vaikuttaa tilantarpeeseen. Esimerkiksi 32 neliön yksiössä asuvan pariskunnan asunnosta löytyi kaivattua lisätilaa vaatteille, kun niitä varten keksittiin ripustaa tanko sängyn päälle katonrajaan. Näin tuli huonekorkeuttakin hyödynnettyä. Lisäksi pieneen kotiin ei tule hankittua niin paljon turhaa tavaraa ja siivoaminenkin on helpompaa ja nopeampaa. Kolmen hengen lapsiperhe on korvannut sohvan riippumatolla, näin saatiin pieneen asuntoon lisää neliöitä, mutta silti säilytettiin ihana lepopaikka.

urb6Asuminen pienessä 36 neliön asunnossa Taka-Töölössä on Ellan ja Matin tietoinen valinta, johon ovat johtaneet huoli asumisen ympäristövaikutuksista sekä käytännön näkökohdat. Pieni asunto on vaatinut sekä totuttelua että luovuutta. Harkitulla tilankäytöllä asuntoon on saatu mahtumaan paljon sekä aikuisten että lasten tavaroita.

Puu-Vallilassa asuva Heidi viihtyy puolisonsa Tommin ja 3-vuotiaan Mollan kanssa 42 neliössä. Asunto ei tunnu ahtaalta, sillä ulko-ovelta avautuu viihtyisä piha, naapureiden kanssa jaettu asunnon laajennus. Yhteistiloissa saunotaan ja pestään pyykkiä, asukkailla on pääsy askartelutiloihin ja kerhohuoneelle. Lisäksi pihalla riittää tekemistä – asukkaat viljelevät hyötykasveja, kunnostavat tiloja tai viettävät vain aikaa yhdessä.

[Pienistä kodeista viihtyisiä saa nokkelilla sisustusratkaisuilla ja vähemmällä tavaran määrällä.]

Esittelykohteiden asukkaat lainaavat ja jakavat aktiivisesti tavaroita, joita jokaisen ei tarvitse itse omistaa. Monet asukkaat ovat myös tyytyväisiä siihen, että asunnon saa nopeasti siivottua eikä turhaa tavaraa pääse kertymään nurkkiin. Monelle ahtaampi asuminen on tarkoittanut erilaisten yhteistilojen käyttöä ja sitä kautta yhteisöllisempää elämää.

urb8urb7Helsingissä urbaaneita asumismessuja vietettiin asuntokohteiden lisäksi myös Helsingin Laiturilla, jossa Martat esittelivät ekologisempia ruuan säilytystapoja ja Tavararemontti neuvoi kuinka asunnossa saa järjestämällä ja turhasta tavarasta luopumalla lisää tilaa. Esillä oli myös Yksiö puutarhassa – pienoisomakotitalokonsepti, joka mahdollistaisi omakotitaloasumisen ilman suuria rakennustöitä ja kuluttavia neliöitä.

Ensimmäistä kertaa järjestetyillä urbaaneilla asumismessuilla riitti vilinää ja aihe selvästi kiinnosti kaupunkilaisia.  Eräässä esittelykohteessa kävi jopa 50 vierailijaa ja asukas kiteytti tunnelmia seuraavasti:

[”Ehkä tämä avaisi jonkun silmiä siihen, ettei hyvään asumiseen tarvita tiettyä neliömäärää.”]

 

Teksti: Mia Malin

Kuvat: Nikke Puskala, Lasse Ehrnrooth

Lisätietoja:

Helsingissä järjestettiin 31.8 Urbaanit Asumismessut, joissa tavalliset kaupunkilaiset avasivat kotiensa ovet messukävijöille. Tapahtuma järjestettiin samana viikonloppuna myös Tampereella ja Jyväskylässä. Messuilla oli esillä yhteensä 19 kotia Helsingissä ja Tampereella. Kohteissa esiteltiin muun muassa kimppakämppiä, lapsiperheiden tiivistä asumista sekä erilaisia yhteisöllisempään asumiseen kannustavia ratkaisuja.

www.urbaanitasumismessut.fi


Lue lisää teemasta:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.