PageLines- WGBC-SHINE-BANNER_800x600_feature.jpg

Saunabaari muuttuu Maunulan mukana

Lue, kuinka peruskorjaamalla alueelle ja sen identiteetille tärkeitä rakennuksia voidaan luoda yhteisöllisiä keskuksia, jotka voivat saada tärkeän aseman alueen brändäyksessä ja elävöittämisessä. Kirjoitus muistuttaa myös palvelujen merkityksestä alueen elinvoimaisuudelle ja ihmisten hyvinvoinnille.

Saunabaarin liikerakennus valmistui olympiavuonna 1952 Maunulan liikekeskustaan. Rakennus sai nimensä siinä toimineesta saunasta ja Kahvila-Barista. Rakennuksen katutasossa oli Elannon maitokauppa ja sekatavarakauppa sekä pesula.

Saunabaari on osa Viljo Revellin ja Keijo Petäjän suunnittelemaa Maunulan kansanasuntojen korttelia. Sen tiilisen monumenttirakennuksen kolme savupiippua tunnistaa jo kaukaa. Antti Nurmesniemi on suunnitellut saunan sisustuksen. Saunabaarin sauna oli suunniteltu viidellesadalle päivittäiselle käyttäjälle, joista valtaosa asui Maunulan alkeellisissa puutaloissa, niin sanotuissa hätäaputaloissa.

Saunabaari lopetti saunatoimintansa 60- ja 70-lukujen vaihteessa puutalojen purkamisen myötä. Saunan tilalle tuli Eiri-kuvan studio. 1980-luvulla rakennuksen katutasoon muutti myös isännöitsijätoimisto.

[90-luvulla Saunabaarin entisiä saunatiloja peruskorjattiin. Yläkerran tilat olivat kesällä 1994 valmistuneesta peruskorjauksesta lähtien tyhjillään johtuen syvästä lamasta. Syksyllä 1994 asukkaat tekivät ehdotuksen tilojen muuttamiseksi asukaskäyttöön, harrastus- kulttuuri- ja kokoontumistiloiksi.]

Tiloihin syntyikin asukkaiden ja virkamiesten sekä eräiden poliitikkojen myötävaikutuksella Palvelukeskus Saunabaari vuonna 1996 palvelemaan vanhentunutta väestöä. Jo 90-luvun alusta lähtien oli Maunulan väestöstä noin 25 % ollut yli 65-vuotiaita. Sosiaaliviraston Palvelukeskus Saunabaarista tuli harrastuspaikka eläkeikäisille, mutta se tarjosi myös muille asukkaille mahdollisuuden kokoontua pohtimaan alueensa kehittämistä. Asukkaiden organisoimat keskustelutilaisuudet eli aluefoorumit aloittivatkin säännöllisen toimintansa marraskuussa 1996.

Vuonna 1998 Saunabaarin naapurusto koki toimitilakriisin, kun seitsemän liikettä lopetti toimintansa, niiden joukossa muun muassa pankki ja apteekki. Asukkaiden usko Saunabaarin keskustaan ja tulevaisuuteen alkoi kuitenkin elpyä, kun aktiivisen ja neuvokkaan asukastoiminnan ansiosta kadun vastakkaiselle puolelle, Männikkötielle, saatiin uusi päivittäistavarakauppa ja Metsäpurontien toiselle puolelle kahvila-konditoria.

[ 2000-luvulla Maunulan maine ja vetovoima alkoivat kohentua muun muassa monien asukasvetoisten nettikokeilujen ja muiden projektien myötä. Alueen katukuvassa alkoikin näkyä rollaattorien sijasta entistä enemmän lastenvaunuja. ]

2010-luvulla ollaan taas uudessa tilanteessa. Rakennuksen katotasossa toimiva isännöitsijätoimisto on ilmoittanut muuttavansa Malmille vuoden kuluttua. Saunabaarin alakerran tilat ovat jäämässä tyhjilleen. Nyt on taas aktiiviselle ja luovalle asukastoiminnalle kysyntää. Mitä Maunulan asukkaita palvelevia toimintoja voidaan sijoittaa Saunabaarin katutasoon? Ratkaisu nähdään vuoden kuluttua.

Jotta vanhat rakennukset saadaan pidettyä kunnossa, on niillä oltava järkevää käyttöä. Käyttö tuo kiinteistötalouteen kassavirtaa, jolla tulevat korjaukset toteutetaan.

Kaarina Saavola
Kirjoittaja oli vuonna 1994-1996 mukana toiminnassa Saunabaarin muuttamiseksi asukaskäyttöön.

Kirjoitus on lyhennelmä ja liittyy Euroopan Rakennusperintöpäiviin Lue koko tarina osoitteesta täällä.


Lue lisää teemasta:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.