PageLines- WGBC-SHINE-BANNER_800x600_feature.jpg

Uponor hyödyntää energiasampoa talonsa alta – käyttäjät kiittävät

Uusien toimitilojen rakentamisessa viilennys on ollut arkipäivää jo pitkään, mutta myös vanhoissa toimitiloissa on huutava tarve kestäville viilennysratkaisuille. Viilennys tulee lisääntymään myös asuntorakentamisessa. On ensiarvoisen tärkeää, että lisääntynyt tarve katetaan ympäristöystävällisillä ja energiatehokkailla ratkaisuilla.

[Suomessa ei kesäkuumallakaan tarvita koneita miellyttävän sisäilmaston aikaansaamiseksi.]

Me Uponorissa olemme jo kauan panostaneet ratkaisuihin, joissa viilennysenergia otetaan suoraan maaperästä. Olemme toteuttaneet lukuisia viilennysratkaisuja Keski-Euroopassa, erityisesti Saksassa, ja sekä asiakas- että käyttäjäpalaute on ollut hyvin myönteistä. Nyt olemme tuoneet tämän energiaa säästävän teknologian myös Suomeen.

uponor

Maaperästä saatava jäähdytysenergia riittää kattamaan toimiston jäähdytystarpeen läpi vuoden.

Viilennysratkaisun perusperiaate on äärettömän yksinkertainen. Porakaivoissa jäähtynyttä liuosta kierrätetään lattiaan tai kattoon asennetuissa putkistoissa ja ylimääräinen lämpö rakennuksesta siirretään maaperään.

Uusi pääkonttorimme Plaza Loisteessa Vantaalla, Kehä III:n kupeessa, on Uponorin ja NCC:n pilottihanke, jossa hyödynnetään Uponorin kehittämää teknologiaa. Olemme toteuttaneet toimiston lämmityksen ja viilennyksen mahdollisimman energiatehokkaasti kattoviilennyksen ja yhdistetyn lattialämmityksen ja -viilennyksen avulla. Tavoitteena on paitsi energiatehokkuus, myös mahdollisimman miellyttävä työskentely-ympäristö ihmisille. Toteutamme siis missiomme mukaisesti parempia elinympäristöjä. Rakennukset tehdään käyttäjiä varten ja tekniset ratkaisut ovat ainoastaan väline terveellisen sisäilmaston luomiseksi.

[Miellyttävässä sisäilmastossa työntekijät voivat paremmin ja ovat tuottavampia. Eikä tämä ole edes erityisen kallista, sillä pilottihankkeessamme investoinnin kustannustaso on noin 50 e/m2.]

Pääkonttorimme on nyt ollut käytössä reilun puolen vuoden ajan. Tutkimme viilennysratkaisun toimivuutta Suomen ilmastossa, kuormitusoloiltaan ja käytöltään tavanomaisessa mutta energiatehokkaassa toimistoympäristössä. Tutkimusta tehdään laskennallisesti, simuloinnein sekä käyttäjäkokemuksia kartoittamalla. Koekaniineina toimivat siis Uponorin omat työntekijät. Tämä on hyvä, sillä oma henkilökuntahan ei tunnetusti palautteessaan aiheettomia korusanoja viljele. Tähän mennessä olemme toteuttaneet kaksi käyttäjäkyselyä, joissa molemmissa terminen sisäympäristö on arvioitu erinomaiseksi.

uponor2

Käyttäjäkyselyn perusteella Uponorin pääkonttorin viilennysjärjestelmä toimii erinomaisesti. Kesän 2013 aikana toimistohuoneiden ylilämpenemistä ei ole havaittu lainkaan.

Usein väitetään, että suutarin lapsella ei ole kenkiä. Nyt taisi käydä niin, että Uponorin pääkonttorilaiset eivät saaneet pelkästään uusia kenkiä, vaan saman tien Suomen parhaat kengät.

Järjestelmien teknistä toimintaa ja rakennuksen energiankulutusta tullaan seuraamaan yksityiskohtaisesti kahden vuoden ajan. Seurannassa kumppaneinamme ovat Aalto-yliopisto ja VTT. Toivomme, että ensi vuoden vihreän rakentamisen viikon aikana pääsemme kertomaan vielä tarkemman analyysin tutkimuksen tuloksista.

Ilari Aho

Vice President, New Business Development & CSR
Uponor


Lue lisää teemasta:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.