Uudessa blogisarjassamme esitämme 9 kysymystä toiminnastamme tutuille henkilölle. Luvassa on tiukkaa asiaa, mutta pilke kimmeltää silmäkulmassa. Sarjan aloittaa Energia-toimikuntamme vetäjä Erja Reinikainen Granlundilta.[hr]
[pl_alertbox type=”vihrea”]
Jos voisit muuttaa yhden asian rakennetussa ympäristössä, mikä se olisi?
Se olisi ilman muuta tämä: rakennusten käytön aikaisen energian merkityksen tiedostaminen ja aktiiviset toimet sen hallitsemiseksi kaikilla tahoilla (rakennuksen omistaja, käyttäjä, kiinteistöhuolto, ylläpito, jne.).
[/pl_alertbox][hr]
1. Missä olet töissä ja mikä on vastuualueesi?
Olen töissä Granlund Oy:n Energia ja Ympäristö -osastolla. Vastuualueenani ovat rakennusten energiatehokkuuteen ja elinkaariominaisuuksiin liittyvät asiantuntijatehtävät projekteissa. Käytännössä tämä on erilaisia konsultointitehtäviä ja suunnittelun ohjausta energiatehokkuuden näkökulmasta hyvin erilaisissa uudisrakentamis- ja peruskorjaushankkeissa. Tällä hetkellä työllistää myös FInZEB-hanke, joka on rakennusalan yhteistyöprojekti lähes nollaenergiarakentamisen määräysten valmistelun pohjaksi.
2. Kerro miten päädyit opiskelemaan alaasi?
Kun on ollut lukiossa matikkalinjalla, niin eikö silloin pyritä Otaniemeen? Siispä pyrin silloiselle TKK:n Koneinsinööriosastolle ajatuksenani siirtyä myöhemmin opiskelemaan tuotantotaloutta, ala tuntui kiinnostavalta. Ensimmäinen opiskeluvuosi käänsi ajatukset LVI:n suuntaan ja niinpä sitten aikanaan valmistuin LVI-tekniikka pääaineenani. Energia-asiat tulivat mukaan kun Olof Granlund otti minut töihin vuonna 1980 kehittämään energiaselvitystoimintaa Granlundilla. Siitä asti rakennusten energiatehokkuuden kanssa on tullut tehtyä töitä. Enkä kyllä voisi kuvitella tekeväni mitään muuta, tämä on ollut mielenkiintoista ja haasteellista, mutta palkitsevaakin.
3. Miksi organisaatiosi on mukana GBC Finlandissa ja miten siinä toimitte?
Granlundille on tärkeää olla mukana kehittämässä ekotehokasta rakentamista ja luomassa yhteistyötä. Tällainen foorumi tuo hyvän mahdollisuuden osallistua alalla käytävään vuoropuheluun. Olemme aina pyrkineet olemaan näissä asioissa ”etukenossa”, joten on välttämätöntä olla kuulemassa alan näkemyksiä ja kokemuksia – ja toisaalta myös jakamassa ja sparraamassa omia ajatuksia. Olemme mukana ympäristöluokitukset –toimikunnassa (Anne Vierinen) ja energiatoimikunnassa (olen tällä hetkellä sen puheenjohtaja). Lisäksi toimitusjohtajamme Pekka Metsi on GBC Finlandin hallituksessa.
4. Teetkö itse ”arjen ekotekoja”?
Jätelajittelu ja –kierrätys on meillä viety todella pitkälle, perheen mielestä liiankin pitkälle. Harrastan myös valojen sammuttelua ja erilaisia energiansäästö- ja led-lamppukokeiluja. Mökki lämpiää tehokkaalla ilmalämpöpumpulla ja varaavalla takalla, oman tontin polttopuilla. Ajan polttoainetta pihistellen (tankillisella keskikulutuksen ennätys 3,9 l/100 km).
5. Mikä on mielipaikkasi ja miksi?
Mielipaikkani on ahkerassa ympärivuotisessa käytössä oleva mökkimme Hiidenveden rannalla Lohjalla. Siellä on luonto aina läsnä – vuoden- ja vuorokaudenaikojen vaihtelun kokee aivan eri tavalla kuin kaupungissa, värien ja valon vaihtelu on upeaa. Luonnossa kävelystä ja pihalla puuhailusta saan voimaa arkeen.
Toisen mielipaikan jos voin nimetä, niin vaikkapa Äkäskero tai Aakenus Ylläksen maisemissa. Siellä korkealla kokee pohjoisen luonnon ainutlaatuisuuden ja oman pienuutensa. Siellä hiljaisuus ja rauha on täydellinen, siellä vallitsee jonkinlainen maaginen ajattomuus ja irrallisuus ympäröivästä maailmasta.
6. Mikä on mielirakennuksesi ja miksi?
Vaikea kysymys! Mieltäni kiehtovat vanhat keskiaikaiset kivikirkot. Niiden tunnelma on harras ja siellä ovat vahvasti läsnä vuosisatojen perinteet. Ne myös edustavat kestävää rakentamista parhaimmillaan. Myös Suomenlinna on hieno paikka samassa hengessä, samoin monet Keski-Euroopan vanhat kaupungit. Oma mökki on tietysti yksi mielirakennuksistani, se on selvä.
Työn puitteissa on ollut mahdollista tutustua useisiin mielenkiintoisiin ja erikoisiinkin rakennuksiin ja on ollut mahdollista vaikuttaa niiden energiatehokkuuteen.
7. Missä haluaisit asua ja miten?
Eiköhän se ole se tyypillinen suomalainen unelma: kaupungissa omakotitalossa järven rannalla J No asiallisesti vastaten: tärkeää ovat hyvät liikenneyhteydet ja palvelut sekä rauhallinen ja kaunis lähiympäristö. Nämä toteutuvat hyvin nykyisessä asuinpaikassamme Helsingin Konalassa.
Tietysti tilojen ja tekniikan osalta toiveena olisi nykyaikainen, toimiva ja energiatehokas koti. Rintamamiestalossamme näissä asioissa on toivomisen varaa, vaikka muutoksia on vuosien varrella tehtykin. Talon pitäisi tietysti olla terveellinen, turvallinen, kestävä ja pitkäikäinen. Tänä vuonna talomme täyttää 60 vuotta, joten pitkäikäisyydessä ollaan hyvällä mallilla.
8. Jos voisit muuttaa yhden asian rakennetussa ympäristössä, mikä se olisi?
Se olisi ilman muuta tämä: rakennusten käytön aikaisen energian merkityksen tiedostaminen ja aktiiviset toimet sen hallitsemiseksi kaikilla tahoilla (rakennuksen omistaja, käyttäjä, kiinteistöhuolto, ylläpito, jne.).
Olemassa olevissa rakennuksissa on valtava energiansäästöpotentiaali yhä edelleen, vaikka energiakatselmuksia, koulutusta, energiaseurantaa, älykästä tekniikkaa, jne. on toteutettu jo vuosia. Useimmiten asiat ovat kiinni inhimillisistä seikoista, tiedostamisesta ja toimeen ryhtymisestä.
9. Mikä on mottosi?
Mottoni perustuu partiolaisajoilta tuttuun lauseeseen ”Ole valmis”. Englanniksi sen idea on mielestäni suomalaisversiota parempi eikä niin ehdoton: ”Be prepared” – ole valmistautunut.