Uudessa blogisarjassamme esitämme 9 kysymystä toiminnastamme tutuille henkilöille. Luvassa on tiukkaa asiaa, mutta pilke kimmeltää silmäkulmassa. Sarjan seuraava haastateltava on GBC Finlandin entinen hallituksen puheenjohtaja ja juuri käynnistyneen Kansainvälisten asioiden -toimikunnan vetäjä Ilari Aho Uponor Oyj:ltä.[hr]
[pl_alertbox type=”vihrea”]
Jos voisit muuttaa yhden asian rakennetussa ympäristössä, mikä se olisi?
Autoilun ja kaupunkilaisten välinen tasapaino on järkkynyt kaikissa suuremmissa kaupungeissa. Rakennetun ympäristön pitäisi olla ihmisiä, ei autoja varten.
[/pl_alertbox][hr]
1. Missä olet töissä ja mikä on vastuualueesi?
Työskentelen Uponor Oyj:n kehitys- ja yritysvastuujohtajana. Vastuulleni kuuluvat konsernin strateginen tutkimus ja innovaatiojohtaminen, uusien liiketoiminta-alueiden kehittäminen, standardointi-, lainsäädäntö- ja tuotehyväksyntäasiat, toimintamme kansainvälisissä toimialajärjestöissä sekä konsernin kestävä kehitys –ohjelma.
2. Kerro miten päädyit opiskelemaan alaasi?
Nuorena halusin tulla arkeologiksi, mutta sitä opiskelemaan olisi pitänyt muuttaa Turkuun. Teknilliseen korkeakouluun päädyin sitten puolivahingossa ja LVI-tekniikka seuloitui pääaineeksi, koska siihen ei sisältynyt toivottoman vaikeita lujuusopin opintoja lainkaan. Pääaineopintojen aikana sain herätyksen rakennusten energiatehokkuusteemaan ja huomasin kuinka suuri merkitys ja vaikutusmahdollisuus talotekniikalla on energiatehokkuuteen. Koko työura onkin sitten tavalla tai toisella mennyt tämän teeman parissa.
3. Miksi organisaatiosi on mukana GBC Finlandissa ja miten siinä toimitte?
Meille vihreän rakentamisen ja kestävän kehityksen teemat ovat yrityksen strategian ytimessä. GBC-organisaatioissa olemme mukana puolessa tusinassa maassa, koska koemme ne hyviksi ja tehokkaiksi kanaviksi verkottua asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa, nostaa omaa profiiliamme ympäristökysymyksissä ja ennen kaikkea oppia uutta sekä organisaationa että yksilöinä. Osallistumme erityisesti GBC Finlandin energiatoimikunnan työhön, vedän itse juuri perustettua kansainvälisten asioiden toimikuntaa ja Uponor oli tietysti yksi GBC Finlandin perustajajäsenistä.
4. Teetkö itse ”arjen ekotekoja”?
Yritän parhaani, mutta parantamisen varaa on. Olen Lumituuli Oy:n osakkeenomistaja ja käytämme näin ollen kotona uusiutuvaa sähköä. Pyrin käyttämään julkisia kulkuneuvoja aina kun se kaupungissa kulkiessani on mahdollista. Kesämökille olen muun perheen kiusaksi rakentanut äärimmilleen viritetyn jätteiden lajittelujärjestelmän.
5. Mikä on mielipaikkasi ja miksi?
Kesämökin terassin nurkkaus auringonlaskun aikaan hyvän kirjan ja punaviinilasin kanssa. Tarvitseekohan tätä suomalaisille selittää?
6. Mikä on mielirakennuksesi ja miksi?
On täysin mahdotonta nimetä vain yksi rakennus. Jos näin on kuitenkin pakko tehdä, niin sanotaan vaikka Kansalliskirjasto (ent. Helsingin yliopiston kirjasto). Rakennus itsessään on varsinkin sisältä kiehtova ja sen merkitys suomalaisen sivistyksen tallentamisessa on korvaamaton.
7. Missä haluaisit asua ja miten?
Olen helsinkiläinen eikä Helsinkiä parempaa paikkaa maailmassa ole. Täällä minä haluan asua jatkossakin, asumismuodolla ei sinänsä ole väliä.
8. Jos voisit muuttaa yhden asian rakennetussa ympäristössä, mikä se olisi?
Autoilun ja kaupunkilaisten välinen tasapaino on järkkynyt kaikissa suuremmissa kaupungeissa. Rakennetun ympäristön pitäisi olla ihmisiä, ei autoja varten. Kaupunkiin pitää päästä ja siellä pitää pystyä liikkumaan, mutta kaupunkia ei pitäisi kehittää autoliikenteen ehdoilla. Myönnän kyllä, että tämä on nykymaailmassa vähän utopistinen ajatus.
9. Mikä on mottosi?
Groucho Marxin kuolematon viisaus: “En ikinä liittyisi klubiin, joka ottaisi kaltaiseni ihmisen jäsenekseen.” Ihmisen ei pidä ottaa itseään liian vakavasti ja itse asiassa dogmaattisia mottoja kannattaisi parhaansa mukaan välttää.