Green Building Council Finland

Antilooppi, Trevian Rahastot ja Granlund kirittämään kiinteistöjen hiilineutraalia energiankäyttöä!

Net Zero Carbon Buildings -sitoumus sai marraskuussa kolme uutta allekirjoittajaa. Antilooppi, Trevian Rahastot ja Granlund lähtevät mukaan kirittämään nollahiilirakennusten yleistymistä Suomessa.

Kestävää rakennettua ympäristöä Suomessa edistävä Green Building Council Finland arvioi, että kiinteistö- ja rakennusala elää parhaillaan vähähiilisen vihreän rakentamisen vallankumousta. Suomessa merkittävä joukko ammattimaisia kiinteistönomistajia on sitoutunut nollahiilirakennusten edistämiseen, ja sitoutuneiden kiinteistö- ja rakennusalan toimijoiden määrä maailmassa lähes kaksinkertaistui viime vuoden aikana.

Uusimmat Net Zero Carbon -sitoumuksen allekirjoittajat Suomessa ovat kiinteistönomistaja Antilooppi , vaihtoehtorahastojen hoitaja Trevian Rahastot AIFM Oy sekä rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijakonserni Granlund. Yhteensä sitoumuksen on allekirjoittanut Suomessa 11 ja koko maailmassa yli 110.

– Näinä turbulentteina aikoina voidaan iloita siitä, että useat rakennetun ympäristön toimijat ovat todella tarttuneet kestävyysmuutoksen edistämiseen. Vähähiilinen kiertotalousyhteiskunta on myös FIGBC:n uuden strategian rakennetun ympäristön kestävyysvision taustalla, Green Building Council Finlandin toimitusjohtaja Mikko Nousiainen sanoo.

Kansainvälinen, Suomessa syksyllä 2019 toden teolla käynnistynyt Net Zero Carbon Buildings -sitoumus edistää kiinteistöjen energiankäytön ilmastopäästöjen vähentämistä. Sitoumus haastaa rakennus- ja kiinteistöalan yrityksiä sekä kaupunkeja asettamaan tavoitteeksi kiinteistöjen hiilineutraalin energiankäytön vuoteen 2030 mennessä.

– Net Zero Carbon 2030 -sitoumus tukee tavoitettamme ja hiilipäästöt ovat myös asiakkaillemme tuttu mittari. Yhdessä vaikutusmahdollisuutemme kasvavat ja pääsemme nopeammin merkittäviin tuloksiin, Antiloopin Head of Sustainability and Property Management Erika Salmenvaara toteaa.

Vähähiilisyys ei ole enää tänä päivänä ongelma kannattavalle liiketoiminnallekaan.

– Tuottoa tavoittelevan kiinteistösijoittajan näkökulmasta on ilahduttavaa, että ilmaston kannalta järkevät teot ovat pääsääntöisesti myös taloudellisesti hyvin kannattavia. Ilmastotyötä ei siis tarvitse tehdä tuottojen kustannuksella, Trevian Rahastot AIFM Oy:n toimitusjohtaja Emilia Riikonen toteaa.

Sitoumus sopii myös kannustajaksi kaikille kiinteistö- ja rakennusalalla toimiville organisaatioille.

– Päivittäisessä työssämme autamme asiakkaitamme hillitsemään ilmastonmuutosta fiksuilla energiaratkaisuilla – oli kyse vaikkapa hukkalämmön hyödyntämisestä, uusiutuvan energian tuotannosta tai optimoiduista energiatehokkuusratkaisuista. Sitoumuksella haluamme osoittaa, että teemme oman osuutemme hiilineutraalin yhteiskunnan saavuttamiseksi, Granlundin laatu- ja vastuullisuusjohtaja Maila Herva toteaa.

Nyt julkistettujen tuoreimpien allekirjoitusten myötä ovat vapaaehtoisen sitoumuksen Suomessa allekirjoittaneet kiinteistönomistajat Antilooppi Management, Varma, Citycon, Keva, sekä Ylva ja Helsingin kaupunki, vaihtoehtorahastojen hoitaja Trevian Rahastot sekä kiinteistöalan palveluyritykset Granlund, Newsec, Ecoreal ja Bionova. Suomessa Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksia koordinoi Green Building Council Finland.

Sitoumuksessa Net Zero Carbon -rakennus tarkoittaa erittäin energiatehokasta rakennusta, joka käyttää pääosin uusiutuvaa energiaa ja jonka jäljelle jäävät energiankäytön hiilipäästöt kompensoidaan vuosittain.

Lisätiedot

Mikko Nousiainen, toimitusjohtaja, Green Building Council Finland, 040 525 8440, etunimi.sukunimi@figbc.fi

Lauri Tähtinen, kehityspäällikkö, Green Building Council Finland, 040 486 5400, etunimi.sukunimi@figbc.fi

Maailmanlaajuinen Net Zero Carbon Buildings -sitoumus haastaa rakennus- ja kiinteistöalan yrityksiä sekä kaupunkeja asettamaan tavoitteeksi kiinteistöjen hiilineutraalin energiankäytön vuoteen 2030 mennessä. Sitoumuksen määritelmän mukainen Net Zero Carbon Building tarkoittaa erittäin energiatehokasta rakennusta, joka käyttää pääosin uusiutuvaa energiaa ja jonka jäljelle jäävät energiankäytön hiilipäästöt kompensoidaan vuosittain. Sitoumuksen taustalla ovat merkittävät kansainväliset päästövähennyksiä edistävät tahot C40-kaupunkiverkosto, World Green Building Council ja The Climate Group. Sitoumuksella on tällä hetkellä 95 allekirjoittajaa: 62 yritystä ja organisaatiota, 28 kaupunkia ja 6 osavaltiota ja aluetta. Sitoumus lanseerattiin syyskuussa 2018 maailmanlaajuisessa Climate Action Summit – huippukokouksessa.

Green Building Council Finland on Suomen vaikuttavin ja laaja-alaisin kestävän rakennetun ympäristön yhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on tuoda hiilineutraalit, kiertotalouden mukaiset ja kestävää elämäntapaa tukevat ratkaisut luonnolliseksi osaksi kaikkea kiinteistö- ja rakennusalan toimintaa. FIGBC on yksi maailmanlaajuisen World Green Building Council -verkoston noin 70 kansallisesta Green Building Councilista. FIGBC:n jäseninä on yli 185 Suomessa kiinteistö- ja rakennusalalla toimivaa yritystä ja yhteisöä.

Lue myös World GBC:n uutinen https://worldgbc.org/news-media/three-finnish-companies-join-net-zero-carbon-buildings-commitment

Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen allekirjoittaneiden organisaatioiden kommentit

”Antilooppi rakentaa vastuullisuutta asiakastarpeista. Tavoitteemme on tukea asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden vastuullisuustavoitteita konkreettisin ja mitattavin toimin. Tätä tavoitetta rakennetaan muun muassa hyvinvointia tukevien ja hiilineutraalien tilojen kautta. Net Zero Carbon 2030 -sitoumus tukee tavoitettamme ja hiilipäästöt ovat myös asiakkaillemme tuttu mittari. Yhdessä vaikutusmahdollisuutemme kasvavat ja pääsemme nopeammin merkittäviin tuloksiin.”

Antilooppi Management Oy, Erika Salmenvaara, Sustainability & Property Management

”Kiinteistöalan raskas hiilijalanjälki velvoittaa meidät alan toimijana tekemään konkreettisia tekoja energiankulutuksen ja päästöjen vähentämiseksi. Rahastomme omistavat olemassa olevaa rakennuskantaa, jonka energiatehokkuuden parantamisessa on suuri potentiaali käytännön ilmastotekoihin. Nollahiilisitoumuksen allekirjoittaminen on meille osoitus siitä, että otamme ilmastohaasteen tosissamme ja sitoudumme julkisesti tavoitteeseen olla hiilineutraali vuonna 2030. Tuottoa tavoittelevan kiinteistösijoittajan näkökulmasta on ilahduttavaa, että ilmaston kannalta järkevät teot ovat pääsääntöisesti myös taloudellisesti hyvin kannattavia. Ilmastotyötä ei siis tarvitse tehdä tuottojen kustannuksella. Olemme jo aloittaneet kunnianhimoisen energiatehokkuusohjelman portfoliossamme ja siirtyneet lähes täysin vihreään sähköön. Aktiivisten energiansäästötoimenpiteiden lisäksi olemme käynnistäneet uuden rahaston, joka edistää biodiversiteettiä ja hiilen sitoutumista takaisin maaperään ojitettuja soita ennallistamalla.”

Trevian Rahastot AIFM Oy, Emilia Riikonen, CEO & Partner

”Energiatehokkuus on ollut tärkeä teema Granlundille jo yrityksen alkuvaiheista lähtien. Päivittäisessä työssämme autamme asiakkaitamme hillitsemään ilmastonmuutosta fiksuilla energiaratkaisuilla – oli kyse vaikkapa hukkalämmön hyödyntämisestä, uusiutuvan energian tuotannosta tai optimoiduista energiatehokkuusratkaisuista. Suurimmat vaikutusmahdollisuutemme syntyvät asiakastyön kautta. Sitoumuksella haluamme osoittaa, että teemme myös oman osuutemme hiilineutraalin yhteiskunnan saavuttamiseksi. Olemme asettaneet kunnianhimoisen tavoitteen olla hiilineutraali vuonna 2021.”

Granlund Oy, Maila Herva, Laatu- ja vastuullisuusjohtaja

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Rakentamisen kiertotalouden ajankohtaispäivät 2022

25.11.2022
Green Building Council Finlandin Elina Samila avasi vuoden 2022 Rakentamisen kiertotalouden ajankohtaispäivät 16.11.-17.11.2022. Nämä järjestyksessä viidennet ajankohtaispäivät keräsivät lähes 300 kuulijaa. Tapahtuma järjestettiin Ympäristöministeriön tuella. Lisäksi tapahtuman järjestelyissä olivat mukana

Ilmarisen Nurminen: Hiilineutraalit sijoitukset 2035 

25.11.2022
–  Ilmarinen on merkittävä kiinteistösijoittaja Suomessa ja suhtaudumme tähän rooliimme vakavasti ja vastuullisesti. Tahdomme olla kehittämässä koko alaa ja olemme siksi mukana järjestössä, jolla on kanssamme samanlainen ajatusmaailma ja tavoitteet.

Rakennushankkeiden ympäristöluokitukset kiinnostavat edelleen

14.11.2022
FIGBC Tietoiskussa 14.11.2022 rakennushankkeiden ympäristöluokituksista käytiin tiivis markkinakatsaus käytössä olevista järjestelmistä. Markkinakatsauksen jälkeen perehdyimme eri luokitusten tuoreimpiin uutisiin, joita esittelivät FIGBC-verkoston jäsenet ja yhteistyökumppanit. Myös Suomessa luokitus vaikuttaa merkittävästi kohteiden

Tavoitteista toimiin! Avara, Material Maintenance MaMa, Materiaalikabinetti #BuildingLife kannattajiksi, Orient Occident julkaisee hiilineutraaliustiekarttansa

14.11.2022
Onko teidän yrityksenne valmis laatimaan oman hiilitiekarttansa tai toimintaohjelmansa kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä? Hyviä vinkkejä organisaation oman toimintaohjelman laatimiseen saat #BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelmasta, joka on nyt myös

FIGBC lausunto rakennuksen ilmastoselvityksen ja materiaaliselosteen asetusluonnoksille

11.11.2022
Ympäristöministeriö pyysi lausuntoja rakennuksen ilmastoselvityksen ja materiaaliselosteen asetusluonnoksista 11.11.2022 mennessä. Kutsuimme FIGBC:n jäsenistön asiantuntijoita yhteiseen työpajaan 28.10.2022. Muun muassa työpajan pohjalta olemme laatineet Green Building Council Finlandin lausunnon. Asetukset annettaisiin

Pikaoppaat vähähiiliseen rakentamiseen

11.11.2022
Green Building Council Finland ja A-Insinöörit julkaisevat seitsemän pikaopasta vähähiiliseen rakentamiseen kiinteistö- ja rakennusalan eri ammattiryhmille. Oppaiden vinkit perustuvat tehtäväkohtaisiin vähähiilisyyskoulutuksiin, joita on järjestetty #BuildingLife-ohjelman puitteissa vuonna 2022. Rakennuttajan, arkkitehdin

Saint-Gobain Finlandin Kaiser: Jälkijunaa ei kannata odottaa 

4.11.2022
Kansainvälisesti ja paikallisesti toimiva rakennustuotevalmistaja Saint-Gobain-konserni toimii samoin myös Green Building Councilissa.  – Maailmassa on 70 kansallista Green Building Coucilia ja Saint-Gobain on mukana noin 40:ssä. Green Building Council on

Miten kiinteistöala voi vähentää energiankulutustaan varautuessaan tulevaan talveen

2.11.2022
FIGBC:n Kiinteistöt-toimikunta on koonnut ehdotuksia ja ideoita konkreettisiksi toimenpiteiksi ja ratkaisuiksi asuinkohteille ja toimitiloille energiankäytön vähentämiselle talvikaudella.Aihe on erityisen ajankohtainen. Sähkön hinnasta ja riittävyydestä käydään vilkasta keskustelua ja Venäjän hyökkäyssota

Tule meille vuoden 2023 kumppanijäseneksi! 

1.11.2022
Haemme vuodelle 2023 FIGBC:n kumppanijäsentä. Kumppanijäsenen kanssa vauhditetaan rakennetun ympäristön muutosta hiilineutraaliksi ja kiertotalouden mukaan toimivaksi. Kumppanijäsenyyden vuosimaksu on 7 500 euroa varsinaisen jäsenmaksun lisäksi ja hakuaika päättyy 30.11.2022.  Green

Purkupihasta FIGBC:n uusin jäsen – samalla kolmensadan jäsenen raja rikki 

27.10.2022
Green Building Council Finlandin tavoitteena on, että rakennettu ympäristö on keskeinen osa ilmastonmuutoksen ratkaisua. Järjestönä ja jäsentemme verkostona tuotamme erilaisia selvityksiä ja toimintamalleja, joiden avulla alalla toimivat voivat vauhdittaa omaa

Kymmenessä vuodessa kolmensadan jäsenen raja rikki – FIGBC aikoo jatkossakin vauhdittaa toimialan kehitystä 

27.10.2022
Suomen Green Building Councilin perusti vuoden 2010 keväällä 29 organisaatiota, jotka näkivät tarpeen uudenlaiselle yhteistyölle toimialamme kestävän kehityksen vauhdittamiseksi.   FIGBC:n perustajajäseniä ovat Asuntosäätiö, Citycon Oyj, CO2.FI Oy, Fimera Oy ERMS,

Kuinka sopeudumme muuttuvaan ilmastoomme? WGBC julkaisi uuden oppaan.

26.10.2022
Lehdistötiedote 26.10.2022 klo 11:00 Suomen aikaa World Green Building Councilin uusi julkaisu “Climate Change Resilience in the Built Environment” kokoaa yhteen vaikuttavia ja käytännöllisiä ratkaisuja kiinteistö-, yhteisö- ja kaupunkitasolla ilmastonmuutokseen