Green Building Council Finland

Antilooppi, Trevian Rahastot ja Granlund kirittämään kiinteistöjen hiilineutraalia energiankäyttöä!

Net Zero Carbon Buildings -sitoumus sai marraskuussa kolme uutta allekirjoittajaa. Antilooppi, Trevian Rahastot ja Granlund lähtevät mukaan kirittämään nollahiilirakennusten yleistymistä Suomessa.

Kestävää rakennettua ympäristöä Suomessa edistävä Green Building Council Finland arvioi, että kiinteistö- ja rakennusala elää parhaillaan vähähiilisen vihreän rakentamisen vallankumousta. Suomessa merkittävä joukko ammattimaisia kiinteistönomistajia on sitoutunut nollahiilirakennusten edistämiseen, ja sitoutuneiden kiinteistö- ja rakennusalan toimijoiden määrä maailmassa lähes kaksinkertaistui viime vuoden aikana.

Uusimmat Net Zero Carbon -sitoumuksen allekirjoittajat Suomessa ovat kiinteistönomistaja Antilooppi , vaihtoehtorahastojen hoitaja Trevian Rahastot AIFM Oy sekä rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijakonserni Granlund. Yhteensä sitoumuksen on allekirjoittanut Suomessa 11 ja koko maailmassa yli 110.

– Näinä turbulentteina aikoina voidaan iloita siitä, että useat rakennetun ympäristön toimijat ovat todella tarttuneet kestävyysmuutoksen edistämiseen. Vähähiilinen kiertotalousyhteiskunta on myös FIGBC:n uuden strategian rakennetun ympäristön kestävyysvision taustalla, Green Building Council Finlandin toimitusjohtaja Mikko Nousiainen sanoo.

Kansainvälinen, Suomessa syksyllä 2019 toden teolla käynnistynyt Net Zero Carbon Buildings -sitoumus edistää kiinteistöjen energiankäytön ilmastopäästöjen vähentämistä. Sitoumus haastaa rakennus- ja kiinteistöalan yrityksiä sekä kaupunkeja asettamaan tavoitteeksi kiinteistöjen hiilineutraalin energiankäytön vuoteen 2030 mennessä.

– Net Zero Carbon 2030 -sitoumus tukee tavoitettamme ja hiilipäästöt ovat myös asiakkaillemme tuttu mittari. Yhdessä vaikutusmahdollisuutemme kasvavat ja pääsemme nopeammin merkittäviin tuloksiin, Antiloopin Head of Sustainability and Property Management Erika Salmenvaara toteaa.

Vähähiilisyys ei ole enää tänä päivänä ongelma kannattavalle liiketoiminnallekaan.

– Tuottoa tavoittelevan kiinteistösijoittajan näkökulmasta on ilahduttavaa, että ilmaston kannalta järkevät teot ovat pääsääntöisesti myös taloudellisesti hyvin kannattavia. Ilmastotyötä ei siis tarvitse tehdä tuottojen kustannuksella, Trevian Rahastot AIFM Oy:n toimitusjohtaja Emilia Riikonen toteaa.

Sitoumus sopii myös kannustajaksi kaikille kiinteistö- ja rakennusalalla toimiville organisaatioille.

– Päivittäisessä työssämme autamme asiakkaitamme hillitsemään ilmastonmuutosta fiksuilla energiaratkaisuilla – oli kyse vaikkapa hukkalämmön hyödyntämisestä, uusiutuvan energian tuotannosta tai optimoiduista energiatehokkuusratkaisuista. Sitoumuksella haluamme osoittaa, että teemme oman osuutemme hiilineutraalin yhteiskunnan saavuttamiseksi, Granlundin laatu- ja vastuullisuusjohtaja Maila Herva toteaa.

Nyt julkistettujen tuoreimpien allekirjoitusten myötä ovat vapaaehtoisen sitoumuksen Suomessa allekirjoittaneet kiinteistönomistajat Antilooppi Management, Varma, Citycon, Keva, sekä Ylva ja Helsingin kaupunki, vaihtoehtorahastojen hoitaja Trevian Rahastot sekä kiinteistöalan palveluyritykset Granlund, Newsec, Ecoreal ja Bionova. Suomessa Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksia koordinoi Green Building Council Finland.

Sitoumuksessa Net Zero Carbon -rakennus tarkoittaa erittäin energiatehokasta rakennusta, joka käyttää pääosin uusiutuvaa energiaa ja jonka jäljelle jäävät energiankäytön hiilipäästöt kompensoidaan vuosittain.

Lisätiedot

Mikko Nousiainen, toimitusjohtaja, Green Building Council Finland, 040 525 8440, etunimi.sukunimi@figbc.fi

Lauri Tähtinen, kehityspäällikkö, Green Building Council Finland, 040 486 5400, etunimi.sukunimi@figbc.fi

Maailmanlaajuinen Net Zero Carbon Buildings -sitoumus haastaa rakennus- ja kiinteistöalan yrityksiä sekä kaupunkeja asettamaan tavoitteeksi kiinteistöjen hiilineutraalin energiankäytön vuoteen 2030 mennessä. Sitoumuksen määritelmän mukainen Net Zero Carbon Building tarkoittaa erittäin energiatehokasta rakennusta, joka käyttää pääosin uusiutuvaa energiaa ja jonka jäljelle jäävät energiankäytön hiilipäästöt kompensoidaan vuosittain. Sitoumuksen taustalla ovat merkittävät kansainväliset päästövähennyksiä edistävät tahot C40-kaupunkiverkosto, World Green Building Council ja The Climate Group. Sitoumuksella on tällä hetkellä 95 allekirjoittajaa: 62 yritystä ja organisaatiota, 28 kaupunkia ja 6 osavaltiota ja aluetta. Sitoumus lanseerattiin syyskuussa 2018 maailmanlaajuisessa Climate Action Summit – huippukokouksessa.

Green Building Council Finland on Suomen vaikuttavin ja laaja-alaisin kestävän rakennetun ympäristön yhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on tuoda hiilineutraalit, kiertotalouden mukaiset ja kestävää elämäntapaa tukevat ratkaisut luonnolliseksi osaksi kaikkea kiinteistö- ja rakennusalan toimintaa. FIGBC on yksi maailmanlaajuisen World Green Building Council -verkoston noin 70 kansallisesta Green Building Councilista. FIGBC:n jäseninä on yli 185 Suomessa kiinteistö- ja rakennusalalla toimivaa yritystä ja yhteisöä.

Lue myös World GBC:n uutinen https://worldgbc.org/news-media/three-finnish-companies-join-net-zero-carbon-buildings-commitment

Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen allekirjoittaneiden organisaatioiden kommentit

”Antilooppi rakentaa vastuullisuutta asiakastarpeista. Tavoitteemme on tukea asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden vastuullisuustavoitteita konkreettisin ja mitattavin toimin. Tätä tavoitetta rakennetaan muun muassa hyvinvointia tukevien ja hiilineutraalien tilojen kautta. Net Zero Carbon 2030 -sitoumus tukee tavoitettamme ja hiilipäästöt ovat myös asiakkaillemme tuttu mittari. Yhdessä vaikutusmahdollisuutemme kasvavat ja pääsemme nopeammin merkittäviin tuloksiin.”

Antilooppi Management Oy, Erika Salmenvaara, Sustainability & Property Management

”Kiinteistöalan raskas hiilijalanjälki velvoittaa meidät alan toimijana tekemään konkreettisia tekoja energiankulutuksen ja päästöjen vähentämiseksi. Rahastomme omistavat olemassa olevaa rakennuskantaa, jonka energiatehokkuuden parantamisessa on suuri potentiaali käytännön ilmastotekoihin. Nollahiilisitoumuksen allekirjoittaminen on meille osoitus siitä, että otamme ilmastohaasteen tosissamme ja sitoudumme julkisesti tavoitteeseen olla hiilineutraali vuonna 2030. Tuottoa tavoittelevan kiinteistösijoittajan näkökulmasta on ilahduttavaa, että ilmaston kannalta järkevät teot ovat pääsääntöisesti myös taloudellisesti hyvin kannattavia. Ilmastotyötä ei siis tarvitse tehdä tuottojen kustannuksella. Olemme jo aloittaneet kunnianhimoisen energiatehokkuusohjelman portfoliossamme ja siirtyneet lähes täysin vihreään sähköön. Aktiivisten energiansäästötoimenpiteiden lisäksi olemme käynnistäneet uuden rahaston, joka edistää biodiversiteettiä ja hiilen sitoutumista takaisin maaperään ojitettuja soita ennallistamalla.”

Trevian Rahastot AIFM Oy, Emilia Riikonen, CEO & Partner

”Energiatehokkuus on ollut tärkeä teema Granlundille jo yrityksen alkuvaiheista lähtien. Päivittäisessä työssämme autamme asiakkaitamme hillitsemään ilmastonmuutosta fiksuilla energiaratkaisuilla – oli kyse vaikkapa hukkalämmön hyödyntämisestä, uusiutuvan energian tuotannosta tai optimoiduista energiatehokkuusratkaisuista. Suurimmat vaikutusmahdollisuutemme syntyvät asiakastyön kautta. Sitoumuksella haluamme osoittaa, että teemme myös oman osuutemme hiilineutraalin yhteiskunnan saavuttamiseksi. Olemme asettaneet kunnianhimoisen tavoitteen olla hiilineutraali vuonna 2021.”

Granlund Oy, Maila Herva, Laatu- ja vastuullisuusjohtaja

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

FIGBC:n vastuullinen sijoitustoiminta

24.3.2023
Aidosti vastuullisesti voi sijoittaa pienikin organisaatio. Green Building Council Finlandin hallituksen hyväksymän varainhallinta- ja sijoituspolitiikan mukaisesti sijoitamme aiempina vuosina kertyneen ylijäämän kohteisiin, joiden ympäristövaikutukset ovat positiivisia. Joskus voi kasvavissa organisaatioissa

Luotettavia vastuullisuuslupauksia vai puolihuolimatonta viherpesua?

23.3.2023
Vastuullisuus on kuuma puheenaihe, eikä kiinteistö- ja rakennusala ole poikkeus. Toimialan ympäristövaikutukset ovat valtavat ja yritykset viestivät mielellään vastuullisuudestaan. Mikä on hiilineutraaliuden tavoittelun merkitys kiinteistö- ja rakennusalalla ja miten vältetään

Askeleet vähähiiliseen rakentamiseen päivitetty painos julkaistu

22.3.2023
Tämä käytännönläheinen opas auttaa alkuun, kun yrityksessänne pohditaan mihin oma tavoitetaso pitäisi asettaa, tai mitä olisi paras tehdä seuraavaksi. Askeleet vähähiiliseen rakentamiseen -opas on tarkoitettu rakennushankkeidensa ilmastovaikutusten vähentämiseen tähtääville organisaatioille

5+1 faktaa Rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä

17.3.2023
Keskustelua Rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä on ollut runsaasti, eikä väärinkäsityksiltäkään ole vältytty. On hyvä, että keskustelua käydään, sillä kansallisen mielipiteen luominen on ajankohtaista juuri nyt. Yhteisen mielipiteen luomiseksi olisi kuitenkin tärkeää, että

Usein kysyttyjä kysymyksiä EU-taksonomiasta 

17.3.2023
Osana Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa EU on julkaissut kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmän eli taksonomian. Taksonomian tarkoituksena on määritellä yhteisesti, mitkä toiminnot voidaan katsoa kestäviksi. Taksonomia muodostuu asetuksesta ja sen perusteella annetusta

Kestävät lähiöt ja lähiöiden kehittämisen tulevaisuus

14.3.2023
Keskiviikkona 1.3.2023 Turku Science Park oy:n clean kärkiala ja Green Building Council Finland järjestivät Kestävät lähiöt -webinaarin ja keskustelutilaisuuden Turun Tiedepuiston Vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa. Tilaisuudessa Turun seudun toimijat kutsuttiin

Infra-ala ei ole jähmeä jättiläinen 

3.3.2023
Infra-ala tuottaa rakennetun ympäristön perustan, joka on väylien muodossa hyvinkin näkyvää ja toisaalta kuitenkin useimmiten maanpinnan alle sijoitettua ja siten näkymättömissä. Kaikelle infralle yhteistä on se, että hyvin toimiessaan infra

Ympäristösertifointien määrä jatkaa tasaista kasvua 

27.2.2023
Käytönaikaiset ympäristöluokitukset antavat viitekehyksen kiinteistön vastuulliseen hallintaan ja ylläpitoon. Jatkona aiemmalle ympäristöluokitusten markkinakatsaukselle järjestimme 17.2.2023 webinaarin kiinteistöjen käytönaikaisista ympäristöluokituksista.    Kaiken kaikkiaan kolmannen osapuolen myöntämät ympäristösertifioinnit rakennuksen suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon

Tulevaisuuden kestävä infrastruktuuri 

24.2.2023
Kestävyys suuntautuu väistämättä tulevaisuuteen. Se on maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa jatkuvaa ja ohjattua muutosta, jonka kautta pyritään tuottamaan hyvinvointia entistä ekologisemmin, taloudellisemmin ja sosiaalista ja kulttuurista pääomaa vaalien.   Kestävän

Rakennusmateriaalien uudelleenkäyttöön tähtäävä aloite antaa uusia taitoja pohjoismaisten ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille 

14.2.2023
Nordic Innovationin rahoittama projekti Nordic Sustainable Construction käynnistää ohjelman, jonka tavoitteena on vahvistaa Pohjoismaiden ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden käytännön osaamista rakennusmateriaalien uudelleenkäytöstä. Hankkeessa kartoitetaan, kehitetään, jaetaan ja arvioidaan uusia ammatillisen opetuksen

Rakentamisen kiertotalous -tilaisuudessa kartoitettiin keinoja kiertotalouden edistämiseksi rakennushankkeissa 

9.2.2023
HIKKA-hanke ja FIGBC järjestivät 24.1. yhteisen verkostotilaisuuden Joensuun Tiedepuistossa. Tilaisuuden tavoitteena oli jakaa tietoa kiertotalouden ja vähähiilisyyden ratkaisuista kaupunkiympäristöalalla. Päivän esityksissä keskityttiin erityisesti infrarakentamiseen. Tilaisuuden lopussa keskusteltiin yhdessä siitä, mitä

Peikko, YIT ja Lukkaroinen julkaisevat tiekarttansa

8.2.2023
#BuildingLife -projektissa kokoamme kiinteistö- ja rakennusalalla toimivien organisaatioiden omia toimintaohjelmia tai tiekarttoja kannustamaan jokaista alalla toimivaa laatimaan omansa! Julkaisemme nyt Peikko Finlandin, YIT Suomen ja Lukkaroinen Arkkitehdit Oy:n suunnitelmat. YIT