Green Building Council Finland

Antilooppi, Trevian Rahastot ja Granlund kirittämään kiinteistöjen hiilineutraalia energiankäyttöä!

Net Zero Carbon Buildings -sitoumus sai marraskuussa kolme uutta allekirjoittajaa. Antilooppi, Trevian Rahastot ja Granlund lähtevät mukaan kirittämään nollahiilirakennusten yleistymistä Suomessa.

Kestävää rakennettua ympäristöä Suomessa edistävä Green Building Council Finland arvioi, että kiinteistö- ja rakennusala elää parhaillaan vähähiilisen vihreän rakentamisen vallankumousta. Suomessa merkittävä joukko ammattimaisia kiinteistönomistajia on sitoutunut nollahiilirakennusten edistämiseen, ja sitoutuneiden kiinteistö- ja rakennusalan toimijoiden määrä maailmassa lähes kaksinkertaistui viime vuoden aikana.

Uusimmat Net Zero Carbon -sitoumuksen allekirjoittajat Suomessa ovat kiinteistönomistaja Antilooppi , vaihtoehtorahastojen hoitaja Trevian Rahastot AIFM Oy sekä rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijakonserni Granlund. Yhteensä sitoumuksen on allekirjoittanut Suomessa 11 ja koko maailmassa yli 110.

– Näinä turbulentteina aikoina voidaan iloita siitä, että useat rakennetun ympäristön toimijat ovat todella tarttuneet kestävyysmuutoksen edistämiseen. Vähähiilinen kiertotalousyhteiskunta on myös FIGBC:n uuden strategian rakennetun ympäristön kestävyysvision taustalla, Green Building Council Finlandin toimitusjohtaja Mikko Nousiainen sanoo.

Kansainvälinen, Suomessa syksyllä 2019 toden teolla käynnistynyt Net Zero Carbon Buildings -sitoumus edistää kiinteistöjen energiankäytön ilmastopäästöjen vähentämistä. Sitoumus haastaa rakennus- ja kiinteistöalan yrityksiä sekä kaupunkeja asettamaan tavoitteeksi kiinteistöjen hiilineutraalin energiankäytön vuoteen 2030 mennessä.

– Net Zero Carbon 2030 -sitoumus tukee tavoitettamme ja hiilipäästöt ovat myös asiakkaillemme tuttu mittari. Yhdessä vaikutusmahdollisuutemme kasvavat ja pääsemme nopeammin merkittäviin tuloksiin, Antiloopin Head of Sustainability and Property Management Erika Salmenvaara toteaa.

Vähähiilisyys ei ole enää tänä päivänä ongelma kannattavalle liiketoiminnallekaan.

– Tuottoa tavoittelevan kiinteistösijoittajan näkökulmasta on ilahduttavaa, että ilmaston kannalta järkevät teot ovat pääsääntöisesti myös taloudellisesti hyvin kannattavia. Ilmastotyötä ei siis tarvitse tehdä tuottojen kustannuksella, Trevian Rahastot AIFM Oy:n toimitusjohtaja Emilia Riikonen toteaa.

Sitoumus sopii myös kannustajaksi kaikille kiinteistö- ja rakennusalalla toimiville organisaatioille.

– Päivittäisessä työssämme autamme asiakkaitamme hillitsemään ilmastonmuutosta fiksuilla energiaratkaisuilla – oli kyse vaikkapa hukkalämmön hyödyntämisestä, uusiutuvan energian tuotannosta tai optimoiduista energiatehokkuusratkaisuista. Sitoumuksella haluamme osoittaa, että teemme oman osuutemme hiilineutraalin yhteiskunnan saavuttamiseksi, Granlundin laatu- ja vastuullisuusjohtaja Maila Herva toteaa.

Nyt julkistettujen tuoreimpien allekirjoitusten myötä ovat vapaaehtoisen sitoumuksen Suomessa allekirjoittaneet kiinteistönomistajat Antilooppi Management, Varma, Citycon, Keva, sekä Ylva ja Helsingin kaupunki, vaihtoehtorahastojen hoitaja Trevian Rahastot sekä kiinteistöalan palveluyritykset Granlund, Newsec, Ecoreal ja Bionova. Suomessa Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksia koordinoi Green Building Council Finland.

Sitoumuksessa Net Zero Carbon -rakennus tarkoittaa erittäin energiatehokasta rakennusta, joka käyttää pääosin uusiutuvaa energiaa ja jonka jäljelle jäävät energiankäytön hiilipäästöt kompensoidaan vuosittain.

Lisätiedot

Mikko Nousiainen, toimitusjohtaja, Green Building Council Finland, 040 525 8440, etunimi.sukunimi@figbc.fi

Lauri Tähtinen, kehityspäällikkö, Green Building Council Finland, 040 486 5400, etunimi.sukunimi@figbc.fi

Maailmanlaajuinen Net Zero Carbon Buildings -sitoumus haastaa rakennus- ja kiinteistöalan yrityksiä sekä kaupunkeja asettamaan tavoitteeksi kiinteistöjen hiilineutraalin energiankäytön vuoteen 2030 mennessä. Sitoumuksen määritelmän mukainen Net Zero Carbon Building tarkoittaa erittäin energiatehokasta rakennusta, joka käyttää pääosin uusiutuvaa energiaa ja jonka jäljelle jäävät energiankäytön hiilipäästöt kompensoidaan vuosittain. Sitoumuksen taustalla ovat merkittävät kansainväliset päästövähennyksiä edistävät tahot C40-kaupunkiverkosto, World Green Building Council ja The Climate Group. Sitoumuksella on tällä hetkellä 95 allekirjoittajaa: 62 yritystä ja organisaatiota, 28 kaupunkia ja 6 osavaltiota ja aluetta. Sitoumus lanseerattiin syyskuussa 2018 maailmanlaajuisessa Climate Action Summit – huippukokouksessa.

Green Building Council Finland on Suomen vaikuttavin ja laaja-alaisin kestävän rakennetun ympäristön yhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on tuoda hiilineutraalit, kiertotalouden mukaiset ja kestävää elämäntapaa tukevat ratkaisut luonnolliseksi osaksi kaikkea kiinteistö- ja rakennusalan toimintaa. FIGBC on yksi maailmanlaajuisen World Green Building Council -verkoston noin 70 kansallisesta Green Building Councilista. FIGBC:n jäseninä on yli 185 Suomessa kiinteistö- ja rakennusalalla toimivaa yritystä ja yhteisöä.

Lue myös World GBC:n uutinen https://worldgbc.org/news-media/three-finnish-companies-join-net-zero-carbon-buildings-commitment

Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen allekirjoittaneiden organisaatioiden kommentit

”Antilooppi rakentaa vastuullisuutta asiakastarpeista. Tavoitteemme on tukea asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden vastuullisuustavoitteita konkreettisin ja mitattavin toimin. Tätä tavoitetta rakennetaan muun muassa hyvinvointia tukevien ja hiilineutraalien tilojen kautta. Net Zero Carbon 2030 -sitoumus tukee tavoitettamme ja hiilipäästöt ovat myös asiakkaillemme tuttu mittari. Yhdessä vaikutusmahdollisuutemme kasvavat ja pääsemme nopeammin merkittäviin tuloksiin.”

Antilooppi Management Oy, Erika Salmenvaara, Sustainability & Property Management

”Kiinteistöalan raskas hiilijalanjälki velvoittaa meidät alan toimijana tekemään konkreettisia tekoja energiankulutuksen ja päästöjen vähentämiseksi. Rahastomme omistavat olemassa olevaa rakennuskantaa, jonka energiatehokkuuden parantamisessa on suuri potentiaali käytännön ilmastotekoihin. Nollahiilisitoumuksen allekirjoittaminen on meille osoitus siitä, että otamme ilmastohaasteen tosissamme ja sitoudumme julkisesti tavoitteeseen olla hiilineutraali vuonna 2030. Tuottoa tavoittelevan kiinteistösijoittajan näkökulmasta on ilahduttavaa, että ilmaston kannalta järkevät teot ovat pääsääntöisesti myös taloudellisesti hyvin kannattavia. Ilmastotyötä ei siis tarvitse tehdä tuottojen kustannuksella. Olemme jo aloittaneet kunnianhimoisen energiatehokkuusohjelman portfoliossamme ja siirtyneet lähes täysin vihreään sähköön. Aktiivisten energiansäästötoimenpiteiden lisäksi olemme käynnistäneet uuden rahaston, joka edistää biodiversiteettiä ja hiilen sitoutumista takaisin maaperään ojitettuja soita ennallistamalla.”

Trevian Rahastot AIFM Oy, Emilia Riikonen, CEO & Partner

”Energiatehokkuus on ollut tärkeä teema Granlundille jo yrityksen alkuvaiheista lähtien. Päivittäisessä työssämme autamme asiakkaitamme hillitsemään ilmastonmuutosta fiksuilla energiaratkaisuilla – oli kyse vaikkapa hukkalämmön hyödyntämisestä, uusiutuvan energian tuotannosta tai optimoiduista energiatehokkuusratkaisuista. Suurimmat vaikutusmahdollisuutemme syntyvät asiakastyön kautta. Sitoumuksella haluamme osoittaa, että teemme myös oman osuutemme hiilineutraalin yhteiskunnan saavuttamiseksi. Olemme asettaneet kunnianhimoisen tavoitteen olla hiilineutraali vuonna 2021.”

Granlund Oy, Maila Herva, Laatu- ja vastuullisuusjohtaja

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

FIGBC Kesätervehdys – Kiitos, kannustus ja innostus!

23.6.2022
FIGBC lomailee pääsääntöisesti 4.7. – 31.7. aikana.Kiireellisissä asioissa olettehan yhteydessä 4.7. – 15.7. Arto Bäckströmiin ja 25.7. – 31.7. Lauri Tähtiseen. Kiitos keväästä! Enhän muuta voi kuin kiitellä, kun kertaan

Yli 40 #BuildingLifen kannattajaa!

20.6.2022
#BuildingLifen kannattajaksi liittyvät Sitowise, Y-Säätiö, OP Kiinteistösijoitus Oy, Yeseco ja Solnet. Kannattajaorganisaatiot antavat tukensa #BuildingLife Hiilineutraali rakennettu ympäristö 2035 toimintaohjelmalle ja ovat joko laatineet tai sitoutuvat laatimaan itselleen toimintaohjelman, jolla

World Green Building Week 12.9. – 16.9.2022

17.6.2022
BuildingforEveryone #WGBW2022 #BuildingToCOP27 Kansainvälinen World Green Building Week (”Week”) on vuosittainen kampanja, joka kannustaa kestävän rakennetun ympäristön rakentamiseen kaikille, kaikkialla. Kampanjan järjestää World Green Building Council, yhdessä kansallisten Green Building

Kutsu kaikille FIGBC jäsenille – näytä tukesi yhteisille tavoitteille

14.6.2022
Kutsumme kaikki jäsenemme mukaan osoittamaan, että tämä verkosto haluaa kirittää toimialamme yhteistyötä, innovaatioita ja liiketoimintamalleja kohti hiilineutraaliutta. Ilmoittautukaa #BuildingLife kannattajaksi Ilmoittautukaa #BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman kannattajaksi. Lähettäkää organisaationne logo

MEP Miapetra Kumpula-Natri #BuildingLifen lähettilääksi

13.6.2022
Olemme iloisia voidessamme kertoa, että Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri liittyy #BuildingLife lähettiläiden joukkoon! #BuildingLife Suomessa ja Euroopassa #BuildingLife on kymmenen eurooppalaisen Green Building Councilin yhteinen projekti, jonka tavoitteena on

Rakentamisen kiertotalouden data ja sosiotekninen muutos Oulussa

9.6.2022
Oulun seudun kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouden ammattilaisten tapaaminen järjestettiin 7.6.2022 FIGBC:n KIRA-kioski 2.0 projektin yhteistyössä LIKE – Liiketoimintaa kiertotaloudesta -hankkeen kanssa. Aiheena oli erityisesti Rakentamisen kiertotalous ja data. Tapani Mäkikyrö

Betoniyritykset tutkivat, voisiko purkuvillalla osin korvata sementin

6.6.2022
Betonin sideaineena käytettävä sementti tuottaa jopa 5–8 % koko maapallon kasvihuonekaasujen päästöistä. Edistääkseen kierrätysmateriaalien käyttöä betonin valmistuksessa Helsingin kaupunki kutsuu alan yritykset kokeilemaan, miten purkuvillaa voitaisiin hyödyntää betoniresepteissä. Kokeilujen raaka-aineeksi

Urbaani biodiversiteetti -webinaarin kooste

25.5.2022
Rakennusalan yritykset ovat alkaneet kehittämään toimintaansa vähähiilisemmäksi. Rakennuksia suunnitellaan mahdollisimman energiatehokkaiksi ja kiertotalouden ratkaisuja pilotoidaan ja pyritään tuomaan mukaan hankkeisiin. Katse alkaakin siirtymään vähitellen kokonaisvaltaisemman ympäristökestävyyden suuntaan. Rakentamisen vaikutuksia halutaan

WorldGBC EU Policy Whole Life Carbon Roadmap – kohti ilmastokestävää Eurooppaa

24.5.2022
Lehdistötiedote 24.5.2022 klo 11:00 Suomen aikaa #BuildingLife on kymmenen eurooppalaisen Green Building Councilin yhteinen projekti, jonka tavoitteena on nostaa materiaalisidonnaisten päästöjen vähentäminen EU:n, jäsenvaltioiden ja yritysten keskeiseksi ilmastotavoitteeksi. Suomessa olemme

#BuildingLife – Lisää kannattajia lisää tiekarttoja!

23.5.2022
#BuildingLifen tavoitteisiin on nyt sitoutunut yhteensä 39 organisaatiota, kun Laattapiste ja Kontiotuote Oy liittyvät BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman kannattajaksi. Kannattajaorganisaatiot ovat joko laatineet tai sitoutuvat laatimaan itselleen toimintaohjelman, jolla

KIRAkiertotalouden innovaatiot ja yhteistyö Tampereen seudulla 

17.5.2022
Tampereen seudun kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouden ammattilaisten tapaaminen järjestettiin 11.5.2022 FIGBC:n KIRA-kioski 2.0 projektin ja Tampereen yliopiston RATKI-hankkeen sekä ReCreate-hankkeen kanssa. Tapaamisen teemana olivat ” Innovaatiot, yhteistyö ja muuttuva sääntely”. 

Elina Samila FIGBC asiantuntijaksi

2.5.2022
Rakennusalan DI (TKK) Elina Samila aloittaa Green Building Council Finlandin uutena asiantuntijana toukokuun 2022 alussa. Työssään Samila tulee keskittymään erityisesti kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouteen. Koko työuransa rakennusalalla monipuolisesti eri tehtävissä