Blogi: Alueellinen energianeuvonta auttaa löytämään ratkaisuja rakennetun ympäristön energiahaasteisiin 

Energiavirasto rahoittaa maakuntien energia- ja ilmastotyötä. Ensimmäiset hankkeet ovat käynnistyneet tänä vuonna. Hankkeissa maakunnalliset asiantuntijat ovat lähellä auttamassa energia-asioissa ja mm. neuvovat kuluttajia, auttavat kuntia ilmasto- ja energiatyössä sekä tukevat pieniä ja keskisuuria yrityksiä energiakysymyksissä. 

Tällä viikolla vietettävä World Green Building Week nostaa esille rakennusten, tilojen ja kotien roolia ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Twitterissä viikkoa voi seurata kahden hashtagin avulla: #WGBW2018 ja #HomeGreenHome.  

Energiavirasto on liittymässä Green Building Council Finlandin jäseneksi edistääkseen puolueetonta kestävän kehityksen yhteistyötä rakennettuun ympäristöön liittyen. Energiavirasto toteuttaa Suomen energia- ja ilmastostrategiaa energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian tavoitteiden toimeenpanon kautta.  

Yhtenä toimeenpanon välineenä Energiavirasto koordinoi maakuntiin suuntautuvaa energianeuvonnan lisärahoitusta. Tänä vuonna käynnistyneessä ensimmäisessä vaiheessa rahoitusta on myönnetty kuudelle eri toimijalle kahdeksan maakunnan alueella. Näissä maakunnissa on mukana sekä energia- ja ilmastotyössä jo edistyneempiä, että maakuntia, joissa laajemman mittakaavan työ on vasta käynnistymässä. 

Alueellinen energianeuvonta tukee ja hyödyntää valtion kestävän kehityksen yhtiön Motiva Oy:n tekemää valtakunnallista energia- ja ilmastotyötä. Tavoitteena on saada enemmän toimijoita – kuntia ja keskisuuria yrityksiä – mukaan vapaaehtoisiin energiatehokkuussopimuksiin, jotta saavutamme Suomen energiatehokkuustavoitteet. Rakennetun ympäristön energiatehokkuuden parantaminen vaatii järjestelmällistä työtä, johon sopimustoiminta antaa tutkimustenkin mukaan hyvät raamit.   

Alueellinen energianeuvonta kannustaa kuntia ja pk-yrityksiä toteuttamaan energiakatselmuksia. Energiakatselmus selvittää ja analysoi katselmoitavan kohteen energian käytön, energiansäästöpotentiaalin sekä esittää säästötoimenpiteet, niiden kannattavuuslaskelmat ja vaikutuksen CO2-päästöihin. Keskimäärin energiakatselmuksella saavutetaan 13 % kustannussäästöt. Uusiutuvan energian kuntakatselmus auttaa löytämään parhaimmat potentiaalit uusiutuvaan energiaan.  

Alueellista energianeuvontaa toteutetaan tällä hetkellä Keski-Suomessa, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Lapissa sekä Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla.   

Energiavirasto tullee laajentamaan alueellisen neuvonta- ja opastustyön tukemista tulevaisuudessa myös muihin maakuntiin.

Kirjoittaja: Johanna Kirkinen, asiantuntija, Energiavirasto

Lue lisää: https://www.energiavirasto.fi/-/lisaresursseja-energiatehokkuuden-ja-uusiutuvan-energian-edistamiseen?redirect=https%3A%2F%2Fwww.energiavirasto.fi%2Fuutisarkisto%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_c1lTKRwQcXY6%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-1%26p_p_col_pos%3D1%26p_p_col_count%3D2 

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Scroll Up

Ilmoita alan tapahtuma

Bitnami