3.12.2021

Digitaalisella tiedolla kohti kiertotaloutta

Tietomallit voivat edistää kiertotaloutta monin tavoin, mutta niiden hyödyntämisessä ollaan vasta alussa. Kokosimme neljä tietomallien asiantuntijaa kertomaan, millaisilla tavoilla tietomallit voivat auttaa meitä kiertotaloudellistumaan ja tekemään työmme tehokkaammin. Tuoreen Nordic BIM Groupin Arto Niemisen mukaan tietomalleissa on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia, sillä nykyset arkkitehdin ja suunnittelijan malli ei palvele rakentajan tarpeita, eivätkä mallit rikastu kiinteistön elinkaaren […]

Tietomallit voivat edistää kiertotaloutta monin tavoin, mutta niiden hyödyntämisessä ollaan vasta alussa. Kokosimme neljä tietomallien asiantuntijaa kertomaan, millaisilla tavoilla tietomallit voivat auttaa meitä kiertotaloudellistumaan ja tekemään työmme tehokkaammin.

Tuoreen Nordic BIM Groupin Arto Niemisen mukaan tietomalleissa on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia, sillä nykyset arkkitehdin ja suunnittelijan malli ei palvele rakentajan tarpeita, eivätkä mallit rikastu kiinteistön elinkaaren aikana.  Kiinteistöjen omistajat eivät myöskään tunnista olemassa olevien kiinteistön mallintamisen tuomaa lisäarvoa. Tietomallilla voitaisiin optimoida rakennuksen elinkaaren aikaisia kustannuksia sekä toimintaa nykyhetken optimoinnin sijaan. Kiertotalouden osalta materiaalitiedot on oleellista saada tietomalliin. (Puheenvuoro tallenteessa kohdassa 0:00:00)

Haahtela TVD:n Pyry Haahtela toi keskusteluun uudenlaisen näkökulman: simulaatiomallin, jolla koko suunnitteluprosessi voidaan saada säästämään luonnonvaroja ja hiilipäästöjä. Simulaatiomallilla voidaan aikaisessa suunnitteluvaiheessa tutkia eri suunnitteluratkaisuiden vaikutuksia, ja samalla vältytään nykyisenlaisen raskaan suunnitteluprosessin toistamiselta. (Puheenvuoro tallenteessa kohdassa 0:17:30)

Kaupungit ovat kiertotalouden solmukohtia, joissa on runsaasti materiaaleja tiivistyneenä pienelle alueelle. Hollantilaisen Metabolic-ajatushautomon laatimat materiaalivirta-analyysit osoittavat, että vain pieni osa materiaaleista kierrätetään arvoa säilyttävästi, kertoi Merlijn Blok. Materiaalien tarjonnan määrä ja laatu ovat arvaamattomia, materiaalin sijainti ja aika tuntemattomia: urbaanien kaivosten mallinnus (urban mining model) ratkaisee kysynnän ja tarjonnan ongelmia ennakoiden markkinoille tulevia purkumateriaaleja. Mallin avulla materiaaleille voidaan suunnitella arvoa säilyttävää tai jopa arvoa kasvattavaa käyttöä. (Puheenvuoro tallenteessa kohdassa 0:37:00)

David Garcia-Estevez, TECNALIA, esitteli Iceberg-hankkeessa tehtyä valtavaa työtä purkujätteiden ennakkoarvioinnin prosessin ja teknologioiden kehittämiseksi. Hankkeessa on ansiokkaasti kehitetty digitaalisia työkaluja, joilla purku-urakoitsijat voivat perehtyä rakennukseen yksityiskohtaisesti, tarkasti ja tehokkaasti. (Puheenvuoro tallenteessa 1:01:30)

Katso kaikki puheenvuorot tallenteesta

Muita julkaisuja ja oppaita

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun