21.9.2021

Edellärakentaja ilmastonmuutoksessa – hyvät lähtökohdat parempaan huomiseen!

Kansainvälinen World Green Building Week (”Week”) on vuosittainen kampanja, joka kannustaa kestävän rakennetun ympäristön rakentamiseen kaikille, kaikkialla. Kampanjan järjestää World Green Building Council, yhdessä kansallisten Green Building Councilien ja näiden jäsenten kanssa. Lue kaikki Weekillä julkaistavat verkostomme artikkelit World Green Building Weekin verkkosivuilta! Lehto on Green Building Councilin jäsen ja Green Building Week 2021 -kampanjaviikolla […]

Kansainvälinen World Green Building Week (”Week”) on vuosittainen kampanja, joka kannustaa kestävän rakennetun ympäristön rakentamiseen kaikille, kaikkialla. Kampanjan järjestää World Green Building Council, yhdessä kansallisten Green Building Councilien ja näiden jäsenten kanssa. Lue kaikki Weekillä julkaistavat verkostomme artikkelit World Green Building Weekin verkkosivuilta!

Lehto on Green Building Councilin jäsen ja Green Building Week 2021 -kampanjaviikolla haluamme omalta osaltamme tuoda esiin viikon teemaan eli resilienssiin liittyviä esimerkkejä. Tulemme kertomaan erilaisin esimerkein siitä, miten Lehto sopeutuu ilmastonmuutokseen omassa tekemisessään.

Lehto haluaa olla paremman huomisen edellärakentaja. Tähän liittyy vahva kiinnostus myös kestävää rakentamista kohtaan. Rakennusalan resilienssi eli sopeutuvuus ilmastonmuutokseen jakautuu karkeasti kahteen teemaan: miten itse rakentaminen olisi kestävää ja toisaalta, miten rakennusten käyttö hillitsisi ilmastonmuutosta. Lehdolta löytyy ajatuksia ja toteutuksia molempiin näkökulmiin, ja samalla tunnistamme, että työtä on vielä edessäkin.

Tuotantomalli osana ratkaisua

Lehdon tuotantomalli itsessään antaa erinomaiset lähtökohdat kestävään rakentamiseen, sillä hyödynnämme rakentamisessa teollista esivalmistusta. Toisin sanoen olemme siirtäneet rakentamisen työvaihteita tehtaille, joissa materiaalit kiertävät perinteistä työmaata tehokkaammin ja lisäksi logistiikkapäästöt vähenevät. Lisäksi hyödynnämme modulaarisuutta ja toistuvia ratkaisuja, jotka myös tukevat kestävän rakentamisen periaatteita.

Puukerrostalo kestävän rakentamisen lippulaivana

Lehto haluaa suunnata jatkossa entistä voimakkaammin puurakentamiseen, ja yhtiömme onkin tuotekehittänyt puukerrostalo-konseptin, joka vastaa hyvin kestävän rakentamisen vaateisiin. Lehdon puukerrostalo on pisimmälle tuotekehitetty ratkaisu teollisen esivalmistuksemme saralla. Valmistamme valmiita koteja ja huoneistoja kotimaisilla tehtaillamme ja kuljetamme ne työmaille asennettavaksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että puukerrostalo kokonaisuutena on ekologinen, kohtuuhintainen, nopea ja laadukas vaihtoehto asumiseen. Uskomme aidosti, että tällainen konsepti voi yhtä aikaa viedä eteenpäin kestävää rakentamista mutta samalla luoda myös liiketoimintamahdollisuuksia, edellytyksiä kustannuskilpailukykyyn ja ennen kaikkea – asumismukavuutta asiakkaillemme. Uskomme, että ilmastonmuutos voi kääntyä lopulta kehittämiseksi, johon kytkeytyy myös paljon uusia innovaatioita ja mahdollisuuksia.

Työtä tehtävänä

Rakennusalalla on vielä kova työ ja vastuullinen tehtävä edessään, jotta todella olemme osa parempaa huomista ja kestävää rakentamista. Toimialan hiilijalanjälki painaa ja työtä on tehtävä hartiavoimin. Lehdossa on viime aikoina satsattu kestävän kehityksen osaamiseen ja jatkamme työtä tällä saralla. Uudistamme toimialaa ja sen toimintamalleja, suuntaamme puurakentamiseen mutta haluamme kehittää myös betonirakentamisesta entistä vähähiilisempää.

Seuraa Lehdon viestintää Green Building Weekillä mm. yhtiön sosiaalisen median kanavissa:
LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter

Antti Leinonen
Hankepäällikkö, Lehto Asunnot

Muita julkaisuja ja oppaita

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun