Green Building Council Finland

Energiatehokkuus: muutosta ajava voima

Iso-Britannian Green Building Councilin toimitusjohtaja ja World GBC:n Euroopan verkoston puheenjohtaja Paul King kertoo, kuinka vihreän rakentamisen avulla voidaan saavuttaa toimintamalli, joka huomioi samanaikaisesti sekä ihmiset, ympäristön että taloudellisen toiminnan.

Tarve vihreälle taloudelle on nykyisessä maailmantilanteessa kiistaton. Fossiilisten polttoaineiden hintojen vaihtelut, ilmastonmuutos ja ympäristöpaineet sekä globaalin talouskriisin jälkimainingit pakottavat meidät arvioimaan uudelleen toimintatapojamme erityisesti rakentamisen, suunnittelun ja rakennusten käytön suhteen.

YK:n ympäristöohjelman UNEP:in sekä kansainvälinen energiajärjestön IEA:n arvioiden mukaan rakennukset kuluttavat 30–40 prosenttia maailman energiasta. Kolmannes maailman kasvihuonepäästöistä syntyy rakennusten käytöstä. Muun muassa Isossa-Britanniassa rakennusten energiankulutus ja päästöt kattavat jo lähes 50 prosenttia kaikesta energiankulutuksesta ja päästöistä.
Tämän lisäksi rakennussektori kuluttaa vuosittain noin kolme miljardia tonnia raaka-ainetta, mikä vastaa noin 40–50 prosenttia luonnonvarojen kulutuksesta. Rakennettu ympäristö kuluttaa myös noin 20 prosenttia maailman vedenkulutuksesta.

Hätkähdyttävistä tilastoista huolimatta rakentamisessa on mahdollista saavuttaa merkittävä ja pysyvä muutos. Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC on laskenut, että rakennetun ympäristön potentiaali saavuttaa kustannustehokkaita ja maailmanlaajuisia hiilidioksidipäästövähennyksiä on vertaansa vailla. UNEP toteaa, ettei millään muulla toimialalla ole vastaavaa potentiaalia yhtä suurten päästövähennysten saavuttamiseksi kuin rakennusalalla.
Jo pelkästään nyt olemassa olevien energiatehokkuustoimenpiteiden ja teknologioiden avulla päästöjen määrää voidaan merkittävästi vähentää asunto- ja liikerakennuksissa vuoteen 2020 mennessä ilman lisäkustannuksia.

Energiatehokkuus Euroopassa

Energiatehokkuuden parantaminen on keskeisessä asemassa EU:n 2020-strategiassa. EU:n tavoitteena on saavuttaa resurssitehokas talous koko unionin alueelle. EU näkee, että energiatehokkuus on yksi oleellisimmista tavoista turvata energiansaanti ja leikata päästöjä. EU:n näkemyksen mukaan energiatehokkuutta voi monin tavoin pitää Euroopan merkittävimpänä energianlähteenä.
EU:n 20-20-20 energia- ja ilmastopaketti asettaa tavoitteeksi vähentää päästöjen kokonaismäärää vähintään 20 prosentilla vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Primaarienergiankulutusta tulee alentaa 20 prosentilla, ja uusiutuvan energian osuus on nostettava 20 prosenttiin.

Vaikka tavoitteiden saavuttamiseksi on tehty määrätietoista työtä, Euroopan komissio julkaisi hiljattain arvion, jonka mukaan EU:ssa saavutetaan nykytoiminnalla vain puolet sen 20 prosentin tavoitteista. Parhaillaan käsiteltävänä olevassa energiatehokkuusdirektiivissä esitetään tavat, joiden avulla jäsenvaltiot voivat tehostaa tavoitteiden toteutumista energiaketjun kaikissa vaiheissa, jotta asetetut 20-20-20-tavoitteet saavutetaan.

Energiatehokkuutta laajempi ilmiö

Rakennetun ympäristön potentiaali leikata kasvihuonekaasupäästöjä on kiistaton. Vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt, että vihreällä rakentamisella voidaan saavuttaa myös taloudellisia hyötyjä. Vihreä kiinteistö on vakaa investointikohde, jonka takaisinmaksukyky on verrattain hyvä juuri energiansäästön vuoksi. Vihreä rakentaminen ja kiinteistö lisäävät yritysten tuottavuutta, sillä moderni ja hyvä työympäristö edistävät kiinteistön käyttäjien viihtyvyyttä sekä ehkäisevät työympäristöstä aiheutuvia terveysongelmia.
UNEP:in arvioiden mukaan energiatehokkuuden parantamiseen kohdistuvien investointien myötä Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin syntyy 3,5 miljoonaa uutta työpaikkaa. Muun muassa Iso-Britanniassa on tällä hetkellä 26 miljoonaa peruskorjauksen tarpeessa olevaa taloa. Kyseinen rakennuskanta lukeutuu käytännössä Euroopan tämän hetken energiatehottomimpaan kantaan. UK Green Building Council arvioi, että uusi korjausrakentamisohjelma synnyttäisi yhden uuden työpaikan jokaista kymmentä perusparannettua taloa kohti.

Yhdysvaltalaisen Natural Resources Defence Council -järjestön mukaan jokainen energiatehokkaaseen korjausrakentamiseen investoitu miljoona luo sekä välittömästi että välillisesti yhteensä kymmenen uutta työpaikkaa. Välillisesti työpaikkoja syntyy niin materiaalituottajien kuin kuljetusalan yrityksissä.  Uusien työpaikkojen myötä syntyy yhä uusia työpaikkoja, kun energiatehokkuuden parissa saadut tulot käytetään edelleen muihin palveluihin.

Ympäristöystävälliset rakennukset ovat terveyden ja hyvinvoinnin kannalta toimiva ratkaisu asua ja työskennellä. Hyvällä sisäympäristöllä on merkittävä vaikutus niin työntekijöiden tuottavuuteen, koululaisten koetuloksiin, sairaalapotilaiden sairausaikoihin kuin lopulta myös maan kilpailukykyyn ja taloudelliseen tilanteeseen.

Energiatehokasta rakentamista tukevat vahvat argumentit. Brittiläisessä Stern-ilmastoraportissa todetaan, että vaikka ilmastonmuutoksen hidastamiseen tähtäävä politiikka saattaa hetkellisesti laskea bruttokansantuotetta, maiden bkt heikkenee jatkossa pysyvästi, mikäli ympäristöongelmien ratkaisemiseksi tähtääviin toimiin ei ryhdytä riittävän ajoissa.

Muutosta ajava voima

Euroopan kiinteistö- ja rakennusala on todennut, että se tarvitsee toimivaa päätöksentekoa ongelmien ratkaisemiseksi. Yhdessä World GBC:n Euroopan verkoston kanssa alan toimijat ovat etulinjassa kehittämässä kestäviä ratkaisuja maanosamme suurimpaan haasteeseen.
World GBC on kansainvälisesti merkittävin vihreää rakentamista edistävä organisaatio. Se toimii katto-organisaationa 90 Green Building Council -yhdistykselle ympäri maailmaa. World GBC:n Euroopan verkosto toimii 21:ssä EU:n jäsenvaltiossa, ja se edustaa yhteensä yli 3 500:aa rakennusalan yritystä. Kyseiset valtiot ja yritykset toimivat yhteistyössä energiankulutuksen hallitsemiseksi sekä mielekkään asumisen ja yhteiskunnallisen toiminnan edistämiseksi.

Green Building Council -yhdistykset edistävät muutosta, ja niillä ovat merkittävä rooli vihreän rakentamisen profiilin vahvistamisessa eri maissa. Muun muassa Iso-Britannian Green Building Council on menestyksekkäästi kampanjoinut energiatehokkuuden puolesta: vuodesta 2019 alkaen kaikki uudet Iso-Britanniaan rakennettavat ei-asuinrakennukset ovat nollapäästöisiä. Lisäksi maan hallitus on lupautunut tukea rahallisesti energiatehokasta korjausrakentamista.

Venäjän Green Building Council toimii yhteistyössä Sochissa 2014 pidettävien talviolympialaisten järjestämisestä vastaavan Olympstroy-yhtiön kanssa. Tavoitteena on, että kymmenen tapahtumapaikkaa toteutetaan BREEAM-standardien mukaisesti. Venäjän GBC:n jäsenyritykset ovat mukana projekteissa, joissa vihreällä rakentamisella on olennainen sija, ja jotka jatkossa toimivat oleellisina benchmark-vertailukohtina koko alalle.
Bulgarian GBC toimii yhteistyössä aluepolitiikasta vastaavan ministeriön kanssa. Yhteistyön tavoitteena on saada voimaan kestävä kansallinen rakennus- ja kaupunkisuunnittelujärjestelmä. Lisäksi Bulgarian GBC neuvoo ja tiedottaa maan parlamenttia ajankohtaisista säädöksistä sekä avustaa EU-säädösten yhtenäistämisessä.

Romanian GBC keskittyy ennen kaikkea vihreän osaamisen edistämiseen. Romanian GBC käynnisti vuonna 2010 sertifikaattiohjelman, jonka tarkoituksena on kouluttaa rakennusalan ammattilaisia vihreään rakentamiseen niin suunnittelussa, rakentamisessa kuin hallinnoinnissa.

GBC:n Euroopan verkosto tiedostaa alueen kehittämiseen liittyvät haasteet. Verkosto toimii aktiivisesti kentällä, jotta Euroopan kiinteistö- ja rakennusalalla saadaan aikaan todellinen ja pysyvä muutos.   On tärkeää, että myös hallitukset ottavat aktiivisesti osaa energiatehokkaaseen rakentamiseen ja siihen soveltuvien puitteiden luomiseen. Hallitusten tulee tukea markkinoita, jotka edistävät viisasta energiankulutusta ja vähentävät päästöjen syntymistä. World GBC:n Euroopan verkosto pyrkii vahvasti tekemään yhteistyötä valtioiden ja EU:n hallinnosta päättävien tahojen kanssa. Tavoitteena on ennen kaikkea tukea ja edistää rakennusalan siirtymistä entistä kestävimpiin ratkaisuihin.

Euroopan verkosto näkee, että yritystoiminnalla on olennainen rooli vihreän talouden edistämisessä, sillä juuri yrityksillä on tarvittava potentiaali viedä kehitystä eteenpäin niin investoimalla, kehittämällä innovaatioita kuin luomalla uusia työpaikkoja. Yhteistyön avulla voimme varmistaa, että tulevaisuuden rakennettu ympäristö on kannattava sekä ihmisille, liiketoiminnalle että maapallolle.

Paul King
Toimitusjohtaja, UK Green Building Council
Puheenjohtaja, World Green Building Council Euroopan verkosto

info@ukgbc.org
www.ukgbc.org

Lähde: Sustainable Eu

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

FIGBC:n vastuullinen sijoitustoiminta

24.3.2023
Aidosti vastuullisesti voi sijoittaa pienikin organisaatio. Green Building Council Finlandin hallituksen hyväksymän varainhallinta- ja sijoituspolitiikan mukaisesti sijoitamme aiempina vuosina kertyneen ylijäämän kohteisiin, joiden ympäristövaikutukset ovat positiivisia. Joskus voi kasvavissa organisaatioissa

Luotettavia vastuullisuuslupauksia vai puolihuolimatonta viherpesua?

23.3.2023
Vastuullisuus on kuuma puheenaihe, eikä kiinteistö- ja rakennusala ole poikkeus. Toimialan ympäristövaikutukset ovat valtavat ja yritykset viestivät mielellään vastuullisuudestaan. Mikä on hiilineutraaliuden tavoittelun merkitys kiinteistö- ja rakennusalalla ja miten vältetään

Askeleet vähähiiliseen rakentamiseen päivitetty painos julkaistu

22.3.2023
Tämä käytännönläheinen opas auttaa alkuun, kun yrityksessänne pohditaan mihin oma tavoitetaso pitäisi asettaa, tai mitä olisi paras tehdä seuraavaksi. Askeleet vähähiiliseen rakentamiseen -opas on tarkoitettu rakennushankkeidensa ilmastovaikutusten vähentämiseen tähtääville organisaatioille

5+1 faktaa Rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä

17.3.2023
Keskustelua Rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä on ollut runsaasti, eikä väärinkäsityksiltäkään ole vältytty. On hyvä, että keskustelua käydään, sillä kansallisen mielipiteen luominen on ajankohtaista juuri nyt. Yhteisen mielipiteen luomiseksi olisi kuitenkin tärkeää, että

Usein kysyttyjä kysymyksiä EU-taksonomiasta 

17.3.2023
Osana Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa EU on julkaissut kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmän eli taksonomian. Taksonomian tarkoituksena on määritellä yhteisesti, mitkä toiminnot voidaan katsoa kestäviksi. Taksonomia muodostuu asetuksesta ja sen perusteella annetusta

Kestävät lähiöt ja lähiöiden kehittämisen tulevaisuus

14.3.2023
Keskiviikkona 1.3.2023 Turku Science Park oy:n clean kärkiala ja Green Building Council Finland järjestivät Kestävät lähiöt -webinaarin ja keskustelutilaisuuden Turun Tiedepuiston Vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa. Tilaisuudessa Turun seudun toimijat kutsuttiin

Infra-ala ei ole jähmeä jättiläinen 

3.3.2023
Infra-ala tuottaa rakennetun ympäristön perustan, joka on väylien muodossa hyvinkin näkyvää ja toisaalta kuitenkin useimmiten maanpinnan alle sijoitettua ja siten näkymättömissä. Kaikelle infralle yhteistä on se, että hyvin toimiessaan infra

Ympäristösertifointien määrä jatkaa tasaista kasvua 

27.2.2023
Käytönaikaiset ympäristöluokitukset antavat viitekehyksen kiinteistön vastuulliseen hallintaan ja ylläpitoon. Jatkona aiemmalle ympäristöluokitusten markkinakatsaukselle järjestimme 17.2.2023 webinaarin kiinteistöjen käytönaikaisista ympäristöluokituksista.    Kaiken kaikkiaan kolmannen osapuolen myöntämät ympäristösertifioinnit rakennuksen suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon

Tulevaisuuden kestävä infrastruktuuri 

24.2.2023
Kestävyys suuntautuu väistämättä tulevaisuuteen. Se on maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa jatkuvaa ja ohjattua muutosta, jonka kautta pyritään tuottamaan hyvinvointia entistä ekologisemmin, taloudellisemmin ja sosiaalista ja kulttuurista pääomaa vaalien.   Kestävän

Rakennusmateriaalien uudelleenkäyttöön tähtäävä aloite antaa uusia taitoja pohjoismaisten ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille 

14.2.2023
Nordic Innovationin rahoittama projekti Nordic Sustainable Construction käynnistää ohjelman, jonka tavoitteena on vahvistaa Pohjoismaiden ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden käytännön osaamista rakennusmateriaalien uudelleenkäytöstä. Hankkeessa kartoitetaan, kehitetään, jaetaan ja arvioidaan uusia ammatillisen opetuksen

Rakentamisen kiertotalous -tilaisuudessa kartoitettiin keinoja kiertotalouden edistämiseksi rakennushankkeissa 

9.2.2023
HIKKA-hanke ja FIGBC järjestivät 24.1. yhteisen verkostotilaisuuden Joensuun Tiedepuistossa. Tilaisuuden tavoitteena oli jakaa tietoa kiertotalouden ja vähähiilisyyden ratkaisuista kaupunkiympäristöalalla. Päivän esityksissä keskityttiin erityisesti infrarakentamiseen. Tilaisuuden lopussa keskusteltiin yhdessä siitä, mitä

Peikko, YIT ja Lukkaroinen julkaisevat tiekarttansa

8.2.2023
#BuildingLife -projektissa kokoamme kiinteistö- ja rakennusalalla toimivien organisaatioiden omia toimintaohjelmia tai tiekarttoja kannustamaan jokaista alalla toimivaa laatimaan omansa! Julkaisemme nyt Peikko Finlandin, YIT Suomen ja Lukkaroinen Arkkitehdit Oy:n suunnitelmat. YIT