14.1.2022

Euroopan komission ehdotus uudeksi EPBD direktiiviksi – keskeinen sisältö

Euroopan unioni on sitoutunut hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä.  Jotta tavoite voidaan saavuttaa, on myös tärkeimpiä kiinteistö- ja rakennusalan säännöksiä tarkastettava. Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) päivitystä on valmisteltu vuodesta 2020 asti osana Euroopan komission Renovation Wave strategiaa.  World Green Building Council on ollut mukana valmistelutyössä. FIGBC on tukenut World Green Building Councilia osana #BuildingLife-projektia. […]

Euroopan unioni on sitoutunut hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä.  Jotta tavoite voidaan saavuttaa, on myös tärkeimpiä kiinteistö- ja rakennusalan säännöksiä tarkastettava.

Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) päivitystä on valmisteltu vuodesta 2020 asti osana Euroopan komission Renovation Wave strategiaa.  World Green Building Council on ollut mukana valmistelutyössä. FIGBC on tukenut World Green Building Councilia osana #BuildingLife-projektia. Tutustu World GBC:n laatimaan kannanottoon.

Komission ehdotus uudeksi direktiiviksi on edennyt julkiseen kommentointiin, joka on avoinna 9. maaliskuuta 2022 asti. Tutustu koko viralliseen lausuntoaineistoon.

Direktiivissä on lukuisia uusia ja tiukennettuja vaatimuksia niin uudisrakennusten kuin olemassa olevan rakennuskannan energiatehokkuuteen ja ilmastopäästöihin liittyen. Alla olevassa taulukossa on tiivistettynä Suomen kannalta keskeisimmät muutokset. Kattavamman selvityksen voit lukea englanniksi WorldGBC:n laatimasta tiivistelmästä.

Ehdotukset EPBDhen ovat ilmaston kannalta oikeansuuntaisia, sillä pelkän energiatehokkuuden sijaan katse kiinnittyy nyt koko elinkaaren aikaiseen päästöohjaukseen. Lisäksi huvittuneisuuttakin herättänyt near zero energy buildings -konsepti on saanut rinnalleen aidon zero emission building -konseptin, joka ei kuitenkaan kata koko rakennuksen elinkaarta vaan pelkästään käyttövaiheen energiankäytön päästöt. Kokonaisuus on paljon edellistä kattavampi, mutta direktiivissä ehdotetut voimaantuloajat ovat melko kunnianhimottomia suhteessa Euroopan unionin hiilineutraaliustavoitteeseen.

Lisätietoja:

Miisa Tähkänen
Johtava asiantuntija

Lauri Tähtinen
Kehityspäällikkö

Muita julkaisuja ja oppaita

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun