Nopeasti kasvava joukko rakennusalan toimijoita on vastannut ilmastonmuutoksen haasteeseen ja asettanut tavoitteekseen hiilineutraaliuden omassa kiinteistökannassaan tai rakentamissaan rakennuksissa. Samalla on kuitenkin syntynyt pohdintaa siitä, milloin rakennusta oikeastaan voidaan kutsua hiilineutraaliksi ja mitä hiilineutraalilta rakennukselta vaaditaan.
Jotta alan eri toimijat voivat sitoutua yhteiseen tavoitteeseen ja viestiä onnistumisistaan uskottavasti, tarvitaan selkeä yhteinen määritelmä hiilineutraalille rakennukselle. Green Building Council Finlandin (FIGBC) Vähähiilinen rakentaminen -toimikunta on tarttunut tähän haasteeseen ja valmistellut Hiilineutraalin rakennuksen määritelmän, johon nyt pyydetään avointa palautetta markkinatoimijoilta.
Määritelmä on valmisteltu Vähähiilinen rakentaminen -toimikunnan kokouksissa ja työpajoissa vuoden 2020 aikana. Lisäksi määritelmätyössä on konsultoitu aihepiirin asiantuntijoita.
Määritelmä soveltuu rakennuksen hiilineutraaliuden ja vähähiilisyyden osoittamiseen, hankkeiden ohjaamiseen kohti hiilineutraaliuutta, sekä tavoitteista ja toimenpiteistä viestimiseen.
Määritelmän jatkokehitys
Hiilineutraalin rakennuksen määritelmän pohjana toimivat EN-standardien mukainen elinkaariarviointimenetelmä ja ympäristöministeriön vähähiilisyyden arviointimenetelmä, jonka päivitetty versio saadaan alan käyttöön vuoden 2021 aikana. Määritelmää tullaan päivittämään ja täydentämään vastaamaan ympäristöministeriön ohjeita niiden julkaisun jälkeen.
Lausuntoversion jälkeen määritelmästä on tavoitteena julkaista pilotointiversio, jonka testaamiseen käytännön hankkeissa toivotamme kaikki alan toimijat mukaan. Pilotoinnin tavoitteena on varmistaa määritelmän toimivuus ja tunnistaa haasteet jatkokehitystä varten. Yksi mahdollinen jatkokehityspolku on hiilineutraalin rakennuksen kansallinen sertifiointijärjestelmä.

Lausuntopyyntö
Pyydämme lausuntoja Hiilineutraalin rakennuksen määritelmän seuraavista osa-alueista:
- Ilmastopäästöjen arviointi
- Hiilijalanjäljen arviointi YM:n menetelmällä
- Käytettävät energiamuotojen päästökertoimet
- Vaadittu päästötaso
- Ilmastohyötyjen arviointi
- Hukkaenergian kierrätys
- Rakennuksessa tuotetun uusiutuvan energian myynti ulos rakennuksesta
- Hankkeen yhteydessä muualle rakennettava uusiutuva energia
- Rakennukseen sitoutuneet ja sitoutuvat hiilivarastot
- Elinkaaren ulkopuoliset kierrätyshyödyt (moduuli D)
- Ulkoiset päästökompensaatiot
Toimikunnan valmistelutyössä erityisen paljon pohdintaa ovat aiheuttaneet seuraavat kokonaisuudet, joihin erityisesti toivomme kokonaisvaltaisia näkemyksiä:
- Tuleeko rakennusten ensisijaisesti olla vähähiilisiä, eli ensin vähentää ilmastopäästöjään, vai voidaanko hiilineutraaliksi päästä ilmastopäästöjen suuruudesta riippumatta? Jos ilmastopäästöille asetetaan raja-arvo, tuleeko sen koskea ensisijaisesti ennen käyttöä syntyviä päästöjä (ns. hiilipiikkiä) vai rakennuksen koko elinkaarta?
- Energiamuotojen päästökertoimet ovat merkittävässä osassa koko elinkaaren hiilipäästöjä arvioitaessa. Tuleeko määritelmässä seurata ympäristöministeriön kansallisia kertoimia, joissa oletetaan energiantuotannon päästöjen nopea pieneneminen vai tuleeko käyttää EN-standardin mukaisia paikallisia nykyisen päästötason mukaisia kertoimia hankkeelle?
Lisäksi pilottivaiheessa tullaan tarkentamaan seuraavia aiheita, joihin voit esittää näkemyksiä jo tässä vaiheessa:
- Miten biogeeniset hiilivarastot (esimerkiksi puutuotteiden) huomioidaan ilmastohyödyissä?
- Mitkä kompensaatiomenetelmät ovat soveltuvia, uskottavia ja aidosti lisäisiä käytettäväksi?
Pyydämme lausuntoja ensisijaisesti oheisen palautelomakkeen kautta loppiaiseen 6.1.2021 mennessä. Tarvittaessa palautteen voi toimittaa myös allekirjoittaneelle sähköpostilla.
Lisätietoja
Lauri Tähtinen, 040 486 5400, etunimi.sukunimi (at) figbc.fi