[hr]
Jessica Karhu
Senior Sustainability Specialist, GBC Finland[hr]
Viime vuoden loppupuoli toi meille historiallisen hyviä uutisia Pariisin ilmastoneuvotteluista. Ensimmäistä kertaa lähes kaikki maailman maat saivat sovittua päästöjen vähentämisestä 2020 alkaen. Tämä tuo hyviä haasteita erityisesti rakennusalalle. Rakennettu ympäristöhän tunnetusti ison osan maailman päästöistä, Suomessakin lähes 40 prosenttia. Jotta rakennetun ympäristön vaikutus saadaan pienemmäksi, pitää tietää, mistä kohtaa saadaan suurimmat säästöt energian- ja vedenkulutuksessa mutta samaan aikaan kuunnellen herkällä korvalla, mitä asukkaat ja käyttäjät kertovat rakennusten viihtyisyydestä ja terveellisyydestä.
GBC Finlandin jo kolmena vuonna perättäin järjestämät kilpailut pyrkivät palkitsemaan ja tuomaan esiin hyviä esimerkkejä suomalaisella rakentamisen osaamisesta. Vuonna 2015 Fiksuin ja viihtyisin asuintalo kilpailussa haettiin erityisen energiatehokasta ja vesipihiä ja myös viihtyisää asuintaloa. Voittajaksi selviytyi yhteispisteissä Mikalo Oy:n Sammonkatu 24 Mikkelistä. Mikalossa vedenkulutuksen pienuus oli omaa luokkaansa 0,46 m3/m2/a. Tähän oli päästy muun muassa huoneistokohtaisella veden käytön mittauksella ja ennakkolaskuttamalla asukkaita ja palauttamalla mahdollinen liikaveloitus. Passiivisen maalämmön avulla ostoenergian taso oli saatu pysymään alhaalla.
Kunniamaininnan hyvistä pisteistä käyttäjätyytyväisyyskyselyssä sai SATO oyj:n kohde Soukanniementie 1, jossa myös energiankulutus oli erityisen pientä. Kohteessa lämpöenergia tuotetaan kokonaan maalämmöllä. Veden kulutus sen sijaan Soukanniementiellä nousi Mikaloa korkeammaksi.
Kilpailussa menestyi ja kolmannelle sijalle nousi Asunto oy Ainolan portti, joka on loistava esimerkki onnistuneesta korjausrakentamisesta. Ainolanportti on alun perin rakennettu vuonna 1921 Åströmin pohjanahkatehtaaksi ja yliopistoja tiedekeskus käytön jälkeen korjattu asunnoiksi vuonna 1996. Ainolanportissa vedenkulutus ja energiankulutus ovat parempaa kuin keskimäärin Suomessa uusissa taloissa. Ainolanportissa yhteisöllisyydelle on loistavat mahdollisuudet esimerkiksi yhteisen katetun sisäpihan ansiosta.
Tulevaisuudessa pelkkä rakennuksen energiankulutuksen mittaaminen ei riitä arvioimaan sen kestävyyttä ja ympäristöystävällisyyttä. Tulevaisuudessa yhä tärkeämmäksi nousee kokonaisvaltainen näkemys. Käyttäjien viihtyvyys ja toisaalta rakennuksen koko elinkaaren hiilijalanjälki antavat paremman kuvan rakennuksesta ja sen toimivuudesta.[hr]
Lue lisää Rakennusten elinkaarimittareista: