Senaatti-kiinteistöjen rakennuttaman Suomalais-venäläisen koulun hiilijalanjälkeä on pystytty vähentämään merkittävästi ottamalla hiilijalanjälki huomioon suunnittelussa alusta alkaen. Hiilineutraaliustavoitteet asetettiin jo suunnittelukilpailun aikana.
Helsinkiin ensi vuonna valmistuvan Suomalais-venäläisen koulun uudisrakennuksen hiilijalanjäljestä on tulossa keskimääräistä pienempi. Varhaisessa vaiheessa aloitettu ohjaus on auttanut pienentämään uudisrakennuksen hiilijalanjälkeä koko sen arvioidun sadan vuoden elinkaaren aikana ainakin 10 % siihen verrattuna, mitä hiilijalanjälki olisi voinut olla ilman ohjaustoimenpiteitä.
Myös hankkeen osapuolten yhteistyöllä on ollut merkittävä rooli uusien käytäntöjen luomiselle, alan yhdessä oppimiselle ja tavoitteiden saavuttamiselle. Hankkeessa on mukana useita Green Building Council Finlandin jäseniä: Senaatti-kiinteistöt, SRV Rakennus Oy, A-Insinöörit Oy, Granlund Consulting Oy ja Stora Enso Wood Products Oy Ltd.

Yli 20 % pienempi hiilijalanjälki keskimääräiseen koulurakennukseen verrattuna
Vuonna 2021 valmistuva uudisrakennus on valmistuessaan Suomen suurimpia ja moderneimpia puukouluja. Sen runko rakennetaan ristiinliimatusta massiivipuulevystä (CLT) ja liimapuusta, yläpohjarakenteet LVL-viilupuusta, ja julkisivu on palosuojakäsiteltyä puuta. Suomalais-venäläisen koulun hiilijalanjälki on RTS-ympäristöluokituksen hiilijalanjälkivertailun mukaan 21 % pienempi kuin keskimääräinen koulurakennus.
Valtion Puurakentamisen ohjelman painopisteisiin vuosina 2020-2022 kuuluu puun käytön edistäminen julkisessa rakentamisessa. Tavoitteena on, että julkisesta uudisrakentamisesta puolet olisi viiden vuoden sisään puusta. Suomalais-venäläisen koulun puurunkoon sitoutuu hiiltä lähes 300 henkilöauton vuotuisten päästöjen verran.
Hankkeessa hyödynnetään myös kierotaloutta ja uusiutuvaa energiaa
Vähähiilisyyden lisäksi hankkeessa on toteutettu kiertotaloutta, kun paikalta puretun koulurakennuksen betoni- ja tiiliaines hyödynnettiin piha-alueiden maarakentamisessa. Purkubetonin murskaaminen ja hyödyntäminen paikan päällä vähentää kuljetuksen päästöjä sekä tarvetta louhia luonnonkiviaineksia rakennuskäyttöön. Lisäksi koululle tulee Senaatin aurinkoenergiaohjelman mukaisesti omat aurinkopaneelit.
Senaatti-kiinteistöillä on tavoitteena hiilineutraali kiinteistökanta vuoteen 2035 mennessä, ja kehitystyö hankkeiden ohjaamisesta pienempiin ilmastovaikutuksiin on käynnissä. Senaatti myös liittyi syyskuussa ensimmäisenä valtion organisaationa vapaaehtoiseen green deal -sopimukseen työmailla syntyvien päästöjen vähentämiseksi.
Katso World Green Building Weekillä 21.9.2020 tehty uutisinsertti Suomalais-venäläisestä koulusta ja vähähiilisestä rakentamisesta MTV3 Viiden jälkeen -ohjelmassa (hankkeesta kohdissa 9:57 ja 30:48)
Katso lisätietoa hankkeesta:
Senaatti-kiinteistöt
- Suomalais-venäläisen koulun uudisrakennukselle pieni hiilijalanjälki (tiedote 09/2020)
- Hiilijalanjälki rakennushankkeen ohjauksessa – case Suomalais-venäläinen koulu (yhteenvetoraportti 09/2020)
SRV Rakennus Oy
- Suomalais-venäläisen koulun hiilijalanjälkeä vähennetty merkittävästi hankeohjauksella (uutinen 09/2020)
- Suomalais-venäläiselle koululle uudisrakennus puusta (uutinen 2019)
- Suomalais-venäläisen koulun työmaasivu
A-Insinöörit Oy
- Uusi Suomalais-venäläinen puukoulu suunnitellaan yhdessä opettajien kanssa (uutinen 2019)
- Puu rakennusmateriaalina on monipuolinen ekoteko – Tunnetko nämä puurakentamisen 6 kohdetta?
Granlund Consulting Oy
- Suomalais-venäläisen koulun uudisrakennuksen hiilijalanjälkeä vähennetty merkittävästi hankeohjauksella (uutinen 09/2020)
Stora Enso Wood Products Oy Ltd.
- Puurakentaminen lisää hyvinvointia ja pienentää hiilijalanjälkeä (uutinen 09/2020)