24.11.2021

Hiilineutraali rakennus -ohje siirtyy pilotointiin

FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen toimikunta on koonnut Hiilineutraali rakennus -ohjeen, jota seuraamalla hiilineutraaliutta tavoittelevat talonrakennushankkeet voivat arvioida omaa toimintaansa ja tehdä uskottavan, sekä läpinäkyvän hiilineutraaliusväittämän. Ohjeen seuraava kehitysaskel on vuoden 2022 aikana toteutettava pilotointi, johon haetaan nyt alan edelläkävijähankkeita. Hiilineutraali rakennus ohjeen keskeinen tavoite on antaa hiilineutraalia rakennusta tavoittelevalle taholle ohjeita ja suosituksia siitä, kuinka hiilineutraaliutta […]

FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen toimikunta on koonnut Hiilineutraali rakennus -ohjeen, jota seuraamalla hiilineutraaliutta tavoittelevat talonrakennushankkeet voivat arvioida omaa toimintaansa ja tehdä uskottavan, sekä läpinäkyvän hiilineutraaliusväittämän. Ohjeen seuraava kehitysaskel on vuoden 2022 aikana toteutettava pilotointi, johon haetaan nyt alan edelläkävijähankkeita.

Hiilineutraali rakennus ohjeen keskeinen tavoite on antaa hiilineutraalia rakennusta tavoittelevalle taholle ohjeita ja suosituksia siitä, kuinka hiilineutraaliutta voidaan arvioida, mitä näkökulmia tulee huomioida ja miten hiilineutraaliudesta viestitään avoimesti sekä läpinäkyvästi. Varsinainen ohje jaetaan luottamuksellisesti pilotointiin osallistuville hankkeille.

Pilotoinnin keskeisinä tavoitteina on testata ohjetta ja varmistaa sen soveltuvuus oikeissa hankkeissa, sekä kehittää raportointipohja hiilineutraaliusväittämän tekemiseen erityyppisissä hankkeissa. Pilotointi toteutetaan 2022 Q1-Q3 aikana, jonka jälkeen ohjeen viimeistelty versio julkaistaan vuoden 2022 loppuun mennessä.

Ilmoittaudu mukaan pilottihankkeeksi

Ilmoittaudu mukaan pilottihankkeeseen 31.1.2022 mennessä tämän lomakkeen kautta.

Pilotointiin voi ilmoittautua mukaan kaikki talonrakennushankkeet, jotka

  • Tähtäävät kunnianhimoisiin päästövähennyksiin ja haluavat selvittää mitä hiilineutraalius hankkeessa tarkoittaisi
  • Sitoutuvat tekemään hiilineutraaliusselvityksen 31.9.2022 mennessä (rakennuksen ei tarvitse olla valmis)
  • Julkaisevat hiilijalanjälkilaskennan ja hiilineutraaliusselvityksensä tulokset avoimesti
  • Lupautuvat antaa palautetta ohjeesta

Luottamuksellisten hankkeiden kohdalla voidaan pilotoinnin tulosten jakamisesta ja hiilineutraalisuusväittämän tekemisestä sopia tapauskohtaisesti.

Pilotointiin osallistuvat hankkeet saavat

  • Käyttöoikeuden Hiilineutraali rakennus -ohjeeseen.
  • Mahdollisuuden päästä vaikuttamaan ohjeen sisältöön.
  • Vaikuttaa hiilineutraalin rakennuksen raportointipohjan kehittämiseen.

Lisätietoja

Käytännön järjestelyt: Lauri Tähtinen, FIGBC, p. 040 486 5400, etu.sukunimi(at)figbc.fi

Ohjeen tulkinta: Tytti Bruce-Hyrkäs, Granlund, toimikunnan puheenjohtaja, p. 0500 655 020, etu.sukunimi(at)granlund.fi


Muita julkaisuja ja oppaita

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun