Ekologisuus on päivän sana myös rakennusalalla. Kestäviä ratkaisuja vaaditaan niin lainsäätäjän kuin kuluttajankin toimesta, ja vaatimukset kiristyvät vuosi vuodelta. Etenkin veden ja energian säästöratkaisut ovat olleet tapetilla.
Sen vuoksi on erikoista, että saniteettitiloissa ei vaihtoehtoja juuri näy. On kehitetty vähävetisempiä WC:n huuhtelumenetelmiä, mutta vesivessa ei ole joutunut kärsimään kilpailusta. Tilanne on kuitenkin hiljalleen muuttumassa.
Kuluttajat ovat löytäneet kuivakäymälän. Yhä useampi haluaa kakkos-, jopa ykkösasuntoonsa kuivakäymälän. Tekniikka ja mallivalikoima on kehittynyt pitkälle pihanperän huusseista, ja kuiva posliinipönttö on mahdollista asentaa lähes tulkoon minne vain. Vaihtoehtoja on 1-2 henkilön kapasiteetista suursäiliöihin, jotka palvelevat hyvin myös julkisia tiloja.
Ongelma on, että rakentajat ja suunnittelijat eivät tunne kuivakäymäläteknologiaa ja sen erityisvaatimuksia. Uudisrakennuksia suunniteltaessa tilaajan on oltava aktiivinen, mikäli haluaa kuivakäymälän ”perinteisen” WC:n sijasta, tai sen lisäksi. Kuitenkin esimerkiksi viemäriverkon ulottumattomissa asuva voi säästää jopa tuhansia euroja jätevesihuollossa, mikäli valitsee kuivakäymälän.
Kuivakäymälän lisääminen rakennuksen piirustuksiin ei vaadi paljoa. Erillinen ilmanvaihto ja tila mahdolliselle säiliölle riittävät hyvin: lisäksi voidaan pohtia kierrätysjärjestelmiä harmaille vesille tai vastaavia ekologisuutta parantavia ratkaisuja.
Toistaiseksi kuivakäymälöitä käytetään lähinnä haja-asutusalueilla ja erillistaloissa, joissa on mahdollista käyttää käymäläjäte puutarhan lannoitteena, mutta tulevaisuudessa myös taajama-alueella asuvat voinevat huoletta valita kuivakäymälän keräysmenetelmien ja sijoitusmahdollisuuksien kehityttyä. Myös julkiset rakennukset voivat näyttää esimerkkiä valitsemalla kestävän ratkaisun suursäiliöineen; näin säästetään myös rakennuskuluissa kosteiden tilojen ja viemäröinnin osalta. Esimerkkinä mainittakoon Tampereen ammattikorkeakoulu, joka on aloittanut sisäkuivakäymäläkokeilun osana uutta oppimisympäristöään.
Kuivakäymälät ovat tulossa väistämättä ennemmin tai myöhemmin, ja on alan ammattilaisten etu tutustua käytössä olevaan teknologiaan, jotta he voivat toimia suunnannäyttäjinä ja edelläkävijöinä kasvavalla markkina-alueella. Suomessa tietoa välittää Käymäläseura Huussi ry, joka myös järjestää kansainvälisen kuivakäymäläkonferenssin Tampereella elokuussa 2012. Konferenssin yhteydessä on myös suomenkielinen Käytä kuivana! -seminaari, joka keskittyy sisäkuivakäymälän hankintaan ja käyttöön.
Kirjoittaja: Mia O’Neill, Käymäläseura Huussi Ry
secretary(at)drytoilet.org