
Pekka Heikkilä
Sweco
Talotekniikkatoimialan johtaja
Autoliikenne ja etelänmatkat ovat ilmastonmuutoksesta käytävän keskustelun kuumia perunoita, vaikka rakennuskantamme tuottaa pahimmillaan aivan eri luokan päästöt. Suomalaisissa rakennuksissa kuluu nimittäin 40 prosenttia kaikesta maassamme käytetystä energiasta ja syntyy yli 30 prosenttia päästöistä.
Pitäisi keskustella siitä, miten lämpö-, vesi-, ilmastointi- ja sähköjärjestelmien suunnittelulla ja oikeanlaisella käytöllä voidaan lisätä rakennusten energiatehokkuutta, laskea energiankulutusta ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Kulutuksen leikkaaminen automaatiolla ja järjestelmiä ohjaamalla on jo tätä päivää.
Esimerkiksi ilmanvaihdon osuus tavallisen rakennuksen energiankulutuksesta on 60 prosenttia. Ilmastoinnin tarkoituksenmukainen suunnittelu ja käyttö voivat vähentää kulutusta jopa 10–30 prosenttia. Vain yhden asteen muutos huonelämpötilassa voi puolestaan vaikuttaa energiankulutukseen keskimäärin jopa 5 prosenttia.
Oma lukunsa ovat seuraavan sukupolven energiatehokkuusratkaisut, kuten energian tuottaminen paikallisesti. Passiivi- ja nollaenergiatalot tuottavat itse kuluttamansa energian, aktiivitalot puolestaan antavat tuottamastaan ylijäämän muiden käyttöön.
Uusille ratkaisuille on huutava tarve, sillä Suomi on ilmoittanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Jotta tavoitteet saavutetaan, suomalainen rakennuskanta tarvitsee energiaomavaraisuutta.
Tämä tarkoittaa myös sitä, että kestävää kehitystä tukevat ratkaisut on otettava puheeksi jo kaavoitusvaiheessa. Yhteistyötä viranomaisen, suunnittelijan, rakennuttajan, laitetoimittajan ja urakoitsijan välillä on syvennettävä entisestään. Tiedämme sen olevan mahdollista: esimerkiksi Helsingin Kruunuvuorenrannassa yksittäisen rakennuksen kehittämisen sijaan on ideoitu ja tuotettu yhdessä infrastruktuuri, jolla raitiovaunuvarikon hukkaenergia lämmittää asuinaluetta.
Mielelläni visioisin täysin omavaraisen rakennuksen, joka ei tuota lainkaan päästöjä. Sellaista odotellessa toivon enemmän tekoja, vähemmän paniikin lietsomista. Työkaluja meillä jo on, nyt tarvitsemme tietoisuutta.
Pekka Heikkilä
Sweco
Talotekniikkatoimialan johtaja
