Energiatehokkuus vaikuttaa kääntävän vanhan sanonnan joukoista ja tyhmyydestä päälaelleen. Torstaina 25.10 vietetyn ERA 17 -toimintaohjelman toisen vuosipäivän pääviestin voi muotoilla uuteen sanontaan, joka heittää hyvästit sektorirajoille ja kuppikuntailulle: joukossa energiaviisaus lisääntyy! Yhteistyöllä edistettyjä tavoitteita pitää kuitenkin myös voida mitata selkeästi ja konkreettisesti, ja siihen ratkaisua tarjoaa esimerkiksi tilaisuudessa esitelty Green Building Council Finlandin kehittämä Kiinteistöpassi.
Energiatehokkuus on joukkuelaji
ERA 17 -hankkeessa keskeistä on nimenomaan ajatus siitä, että ”yhdessä olemme enemmän”, hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Helena Säteri korosti tilaisuuden avauspuheenvuorossaan. Säterin mielestä Porvoon Skaftkärrissä on onnistuttu edistämään energiatehokkuutta juuri siksi, että kunnan erilaiset toimijat ovat löytäneet toisensa ja keskustelevat keskenään yhteisistä tavoitteista.
Myös Oulussa energiatehokkuustavoitteet ovat korkealla – ja osallistumisen kynnys matalalla. Oulun kaupungin laatupäällikön Pekka Seppälän mukaan hyvä lopputulos vaatii ehdottomasti tiimipeliä, sillä vain laaja-alaisella ja sitoutuneella yhteistyöllä voi kaupungin hiilijalanjälkeä pienentää.
Yhteistyö on onnistumisen edellytys myös kiinteistösijoittajan näkökulmasta. Spondan ympäristöpäällikkö Tiina Huovisen mukaan ei riitä, että kiinteistön omistaja on sitoutunut energiankulutuksen pienentämiseen, sillä käyttäjät on saatava mukaan toimintaan sekä säästöjen että tyytyväisyyden takaamiseksi.
Yhteistyötä tarvitaan myös uusien osaajien kouluttamisessa. Oppilaitoksissa pitäisikin kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen, että arkkitehti ja LVI-asentaja eivät tapaa ensimmäistä kertaa vasta työelämässä.
Oikeat mittarit ratkaisuna energiatehokkuuden haasteisiin
Olennaista energiatavoitteiden saavuttamisessa on myös energiatehokkuuden mittaaminen ja mittareiden käyttäjäystävällisyys. Seppälän mukaan ilmastotavoitteet ovat konkreettisia asioita, joita tulee edistää konkreettisilla toimilla ja mitata konkreettisilla mittareilla. Myös Lähi-Tapiolan Mikko Somersalmen mielestä kiinteistöjen käyttäjillä on kasvava tarve ja halu saada tietoa energiankulutuksestaan, ja siksi Lähi-Tapiolakin on panostanut kulutuksen reaaliaikaiseen kuvaamiseen.
Green Building Council Finlandin kehittämä, rakennuksen energiatehokkuutta kokonaisuutena kuvaava Kiinteistöpassi on läpinäkyvä ja käyttäjäystävällinen tapa viestiä rakennuksen eko- ja energiatehokkuuden tunnusluvut läpi arvoketjun. Green Building Council Finlandin Antti Lipon mukaan Kiinteistöpassi on väline, joka mahdollistaa suunnitteluvaihtoehtojen vertailun sekä käytön seurannan suomalaiselle KIRA-alalle tuttujen tunnuslukujen avulla.
Värkki-projektin tuloksena kehitteillä oleva Kiinteistöpassi on Green Building Council Finlandin vastaus ERA 17 toimenpide-ehdotukseen numero 21, jossa luodaan rakennuksille ja alueille ympäristöluokitukset ohjaamaan valintoja. Projektin tavoitteena on tunnistaa keskeiset kiinteistöjen ympäristömittarit ja luoda niille selkeä raportointimalli uuden sertifiointi- tai luokitustyökalun kehittämisen sijaan.
ERA 17 tiivistyy tulevaisuudessa
Vuonna 2013 ERA 17 -hankkeen seurantaryhmän uutena puheenjohtajana aloittaa RAKLI:n Helena Kinnunen. Seuraavan kahden vuoden aikana ERA 17 haluaa tiivistää tekemistä ja keskittyä viiteen pääteemaan. Niitä ovat energiatehokas maankäyttö, paikallinen energiantuotanto, kustannustehokkaat ratkaisut energiakorjauksiin, energiatehokas kiinteistöjen käyttö ja osaamisen kehittäminen. ERA 17 -hankkeella on uuden puheenjohtajan mukaan lupaava tulevaisuus, mutta tavoitteiden saavuttaminen vaatii toimialat ylittävää yhteistyötä.
ERA17-toimintaohjelman tavoitteena on, että Suomi on energiaviisauden kärkimaa ja että rakennettu ympäristömme toimii energiatehokkaasti ja vähäpäästöisesti. Päämääränä on saavuttaa vuodelle 2020 asetetut päästötavoitteet jo vuonna 2017, Suomen täyttäessä 100 vuotta.