Jäsenyrityksemme YIT Kiinteistötekniikka Oy:n kaupallinen johtaja Ville Tamminen avaa kirjoituksessaan julkishallinnon rakennusten säästöpotentiaalia.
Suomessa pelkästään julkisyhteisöt kuluttavat n. 750 miljoonaa euroa rakennusten energialaskuihin vuodessa. Tästä summasta lämmitykseen kuluu n. 60 % ja sähköön n. 40 %. Huomattava osa tästä kulutuksesta on turhaa. Julkishallinto on pikkuhiljaa heräilemässä valtavaan energiansäästöpotentiaaliin rakennuskannassaan.
Tästä kulutuksesta on mahdollisuus säästää n. 100 miljoonaa euroa vuodessa. (lähde Suomen tilastollinen vuosikirja 2012 ja Motivan ominaiskulutuskartoitus 2008) Motivan tilastoinnin ja YIT Kiinteistöteknisten palveluiden tekemien laskelmien perusteella säästöpotentiaali koko Suomen julkisen sektorin rakennuksissa on edelleen n. 100 miljoonaa vuodessa.
Säästösumma kuulostaa suurelta, mutta se on saavutettavissa suhteellisen kevein toimenpitein. Jo pelkästään tuo 100 miljoonan euron vuosisäästö voitaisiin saavuttaa pienillä automaatioinvestoinneilla, etäkäytettävän kiinteistövalvomon avulla ja tarkistamalla kiinteistön LVI-prosessit säännönmukaisesti. Tämä tarkoittaisi rakennusten lämmityksen, ilmanvaihdon ja valaistuksen etävalvontaa ja -ohjausta sekä niiden sopeuttamista rakennuksen käyttöasteeseen. Lisäksi valvomo mahdollistaisi vikojen ennaltaehkäisyn ja etäkäytöllä tapahtuvan korjaamisen. Tämä puolestaan vähentäisi turhia päivystyskäyntejä.
Valaistus, kiinteistöjen muu sähkön kulutus, ilmanvaihto ja lämmitys ovat energiaverkkomme äärimmäinen hännänhuippu. Vasta kun pystymme optimoimaan oikein tarvitsemamme energian loppukulutuksen, tiedämme, kuinka paljon energiaa täytyy tuottaa. Sen jälkeen voimme keskittyä tuottamaan energiaa paikallisesti, puhtaasti ja tehokkaasti.
Ensin on kuitenkin aika ottaa tämä suuri säästöpotentiaali käyttöön. Miten parantaisit elinympäristöämme 100 miljoonalla eurolla?
Ville Tamminen
Kaupallinen johtaja
YIT Kiinteistötekniikka Oy
puh. 050 390 0129
ville.tamminen@yit.fi