Kiertotaloussprintin vieraskynä, Anne Kaiser 21.5.2019
Euroopassa syntyy vuosittain noin 2,5 miljoonaa tonnia mineraalivillajätettä, joka päätyy lähes täysin kaatopaikalle aiheuttaen rakennussektorin toimijoille noin 250 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset. Mitä jos kaiken tuon jätteen saisikin hyötykäyttöön?
Lähitulevaisuudessa tämä voi olla täysin mahdollista – koordinoimamme WOOL2LOOP -hanke sai tänä keväänä merkittävän EU-rahoituksen, yhteensä 5,3 miljoonaa euroa. Kyseessä on Euroopan ensimmäinen EU-innovaatiohanke, joka keskittyy puhtaasti rakennusteollisuuden mineraalivillajätteen hyötykäyttöön. Hanke kattaa koko ketjun rakennusten purkamisesta mineraalivillajätteen keräämiseen, analysointiin, prosessointiin sekä uusien rakennustuotteiden valmistukseen, ja tähtää mineraalivillan muuttamiseen rakennus- ja purkujätteestä kaupalliseksi uusiomateriaaleiksi.

Hankkeen kantavana ideana on palauttaa mineraalivilla kiertoon geopolymeeriteknologian avulla. Innovaation takana on Oulun yliopiston Kuitu- ja Partikkelitekniikan tutkimusyksikön vuonna 2014 tekemä tieteellinen tutkimuslöydös, jossa saatiin mineraalivillajäte uusiokäyttöön kemiallisella alkaliaktivoinnilla eli geopolymerisoinnilla. Menetelmällä saadaan mineraalivillasta sementtiä korvaavaa raaka-ainetta uusiin rakennusteollisuuden tuotteisiin, kuten laasteihin, julkisivupaneeleihin, pihalaattoihin ja akustiikkalevyihin. Uusiomateriaalia voidaan käyttää myös 3D-tulostettavana rakennusmateriaalina. Kierrätysmineraalivillapohjaisten geopolymeerien käyttö vähentää rakentamisessa käytettävien neitseellisten raaka-aineiden osuutta ja pienentää merkittävästi rakennusmateriaalien tuotannon ja rakentamisen hiilijalanjälkeä.
Vähähiilinen rakentaminen, kiertotalous ja ihmisten hyvinvointi ovat kantavia teemoja Saint-Gobainin toiminnassa – haluamme olla mukana ratkaisemassa maailmanlaajuisia haasteita ja kehittämässä kestäviä elinympäristöjä. WOOL2LOOP -hanke on konkreettinen esimerkki poikkitieteellisestä omien alojensa edelläkävijöiden yhteistyöstä rakennetun ympäristön kiertotalouden hyväksi: mukana on yhteensä 15 yritystä ja tutkimuslaitosta sekä laajoja pilottikokeiluja eri puolilla Eurooppaa, maailman suurimmista rakennustuoteteollisuuden yrityksistä innovatiivisiin kiertotalouden start-up-yrityksiin.
Avoimella yhteistyöllä ja innovaatioita jakamalla Suomi voisi olla Euroopassa edelläkävijämaa ideoiden kehittämisessä ja kaupallistamisessa. Kiertotalous on suuri mahdollisuus uuden liiketoiminnan, osaamisen ja verkostojen luomiseen. Viedään rakennetun ympäristön kiertotaloutta yhdessä eteenpäin!
Anne Kaiser, vastuullisuuspäällikkö
Saint-Gobain Finland Oy