Rakennetun ympäristön kiertotalous kiinnostaa eduskuntavaaliehdokkaita. Kiertotalouslupauksen on tehnyt viikossa jo lähes 40 ehdokasta, mukana mm. nykyisen hallituksen asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.), sisäministeri Kai Mykkänen (kok.), vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo (vihr.), kaupunkitutkija Kaarin Taipale (sd.) sekä Vasemmistoliiton, RKP:n ja Liike Nyt -vaaliliiton ehdokkaita. Kiertotalouslupauksessa ehdokkaat lupautuvat edistämään rakentamisessa muun muassa uusio- ja purkumateriaalien käyttöä, ylijäämämaamassojen tehokkaampaa kierrätystä ja rakennusmateriaalien tuoteselosteiden käyttöönottoa.
Rakennetulla ympäristöllä on kiertotaloudessa olennainen rooli materiaalien ja energian kiertokulkujen optimoimisessa sekä resurssien palauttajana ja uudistajana. Kiinteistö- ja rakennusala on itse tunnistanut kattavan joukon kiertotaloutta edistäviä toimenpiteitä, joita ala edistää omaehtoisesti. Mutta kiertotalouden toteutumiseen kiinteistö- ja rakennusalalla tarvitaan myös tulevan eduskunnan ja lainsäädännön tukea. Kiertotalouslupauksen keskeisiä asioita ovat uusiomateriaalien käytön lisääminen kaikessa rakentamisessa lainsäädännön sitä tukien sekä rakennusten purkumateriaalin saaminen uudelleenkäyttöön kansallisten toimenpiteiden avulla.
Ääni kiertotalousehdokkaalle on ääni rakennetun ympäristön kiertotaloudelle
Kiertotalouslupausta tarvitaan, jotta rakennetun ympäristön merkitys ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa tulee kuuluviin. Ehdokkaat voivat tehdä kiertotalouslupauksen osoitteessa rakennakiertotaloutta.fi ja äänestäjät nähdä listauksen lupauksen tehneistä ehdokkaista puolueittain. Uudet ehdokkaat julkaistaan sivulla tarkistuksen jälkeen.
Rakennettu ympäristö, rakennukset ja infrastruktuuri, aiheuttaa 38 prosenttia Suomen kasvihuonepäästöistä ja kuluttaa 35 prosenttia energiasta. Rakennetun ympäristön kiertotalous onkin vahva keino hillitä ilmastonmuutosta ja tehostaa resurssien käyttöä.
Vaikka rakentamisen ja rakennusten energiatehokkuus kehittyy koko ajan, se ei yksin riitä. Jotta maapallon lämpeneminen voitaisiin pysäyttää edes kahteen asteeseen, on pystyttävä rajoittamaan myös rakennusmateriaaleihin sitoutunutta energiaa.
– Globaalin hiilibudjetin mukaan voimme tulevaisuudessa käyttää rakennusmateriaalien tuottamiseen alle puolet siitä energiamäärästä, jonka nyt käytämme. Samaan aikaan maapallon kaupungistuminen jatkuu, ja rakentamisen volyymi pysyy korkealla kaikkialla maailmassa, Green Building Council Suomen Senior Sustainability Specialist Jessica Karhu sanoo.
Siksi kiertotaloudesta pitääkin tehdä rakennetun ympäristön uusi normaali.
Kiertotaloussprintti-hanke kirittää kiertotaloutta rakennetussa ympäristössä
Rakennetun ympäristön kiertotaloudessa tuotanto ja kulutus synnyttävät mahdollisimman vähän hukkaa ja jätettä. Kiertotaloudessa rakennusmateriaalit materiaalit kiertävät ja säilyttävät arvonsa mahdollisimman pitkään ja rakennettu ympäristö sekä käyttää että tuottaa uusiutuvaa energiaa. Kiertotalous on kiinteistö- ja rakennusalalle välttämätön keino ratkaista ilmastonmuutoksen, hupenevien luonnonvarojen, kiristyvän lainsäädännön ja kasvavien jätemäärien tuottamia haasteita. Kiertotalous on samalla merkittävä kehittymisen ja muutoksen mahdollisuus koko alalle – muuttuvassa toimintaympäristössä innovatiivisia tuotteita ja palveluita kehittäville edelläkävijöille on tarjolla runsaasti uusia liiketoimintamahdollisuuksia!
Green Building Council Finlandin Sitran tuella käynnistämä Kiertotaloussprintti kutsuu ehdokkaita tekemään konkreettisen kiertotalouslupauksen, jonka allekirjoittamalla ehdokkaat osoittavat haluavansa olla mukana edistämässä kiertotalouden lisääntymistä kiinteistö- ja rakennusalalla, ja sitoutuvat omilla toimillaan edistämään kiertotaloutta tukevien toimenpiteiden toteutumista.
Kiinteistö- ja rakennusala haluaa edistää kiertotaloutta rakennetussa ympäristössä ja mahdollistaa omalta osaltaan Suomea saavuttamaan kansalliset tavoitteensa olla johtava maa kiertotaloudessa. Siirtyminen kiertotalouteen ei rajoitu vain tiettyihin materiaaleihin tai aloihin. Kyseessä on järjestelmätason muutos, joka vaikuttaa koko talouteen ja koskee kaikkia tuotteita ja palveluita.
Kiertotaloussprintti-hanke (2018 – 2019) tähtää alan muutokseen, niin että kiertotaloustoimet ja -kriteerit tulevat osaksi jokapäiväistä rakennetun ympäristön suunnittelua ja käyttöä. Hankkeen nimi viittaa siihen, että muutosta täytyy nopeuttaa, jotta saavutamme kansalliset tavoitteemme.
Lue lisää: figbc.fi/kiertotalous
LISÄTIEDOT
Jessica Karhu, Senior Sustainability Specialist
Green Building Council Suomi
Puh. +358 40 675 8899, jessica.karhu@figbc.fi
Lupauksen tehneet ehdokkaat ja kiertotalouslupaus verkossa: https://rakennakiertotaloutta.fi
Uutinen Green Building Council Suomen sivuilla: https://figbc.fi/haussa-rakentava-kiertotalousehdokas%ef%bb%bf/
Kiertotaloussprintti Twitterissä https://twitter.com/KRkiertotalous @KRkiertotalous #kiertotalousehdokas #kirakiertotalous
Näin rakennamme kiertotaloutta -julkaisu (lataa PDF): https://figbc.fi/wp-content/uploads/2018/05/GBC_Kiertotalous-KIRA-alalla-7tavoitetta-210518.pdf
Taustatietoa kiertotaloudesta rakennetussa ympäristössä: https://rakennakiertotaloutta.fi/mita/
Uutinen Green Building Council Suomen vaalipaneelista: https://figbc.fi/rakennettu-ymparisto-tarvitsee-resurssiviisaita-paattajia/