FIGBC:n ja Sitran Kiertotalousvalmennus saatiin tällä erää päätökseen tulosseminaarin muodossa 21.10.2020. Valmennus on vauhdittanut rakennetun ympäristön kiertotaloutta ja auttanut ratkomaan kiinteistöihin sekä rakentamiseen liittyviä käytännön kiertotaloushaasteita pilottiprojekteissa yhdessä Senaatti-kiinteistöjen, SATO Oyj:n sekä Helsingin kaupungin kanssa vuoden 2020 aikana. Pilottiprojektit tekivät työympäristöihin, rakennusten purkamiseen sekä kaavoitukseen liittyviä kiertotalousratkaisuja tunnetuksi alalla.
Kiertotalous on monen kiinteistö- ja rakennusalan organisaation tavoitteissa, mutta miten sitä käytännössä tehdään? Tähän kysymykseen Kiertotalousvalmennus -hanke on etsinyt vastauksia. Tulosseminaarissa esiteltiin hankkeen tuloksia ja annettiin puheenvuoro sen pilottiorganisaatioille Helsingin kaupungin kaavoitukselle, SATO Oyj:lle ja Senaatti-kiinteistöille.
Sitran Nani Pajunen herätteli seminaarissa kuulijoita osuvilla kysymyksillä: Minkälaista osaamista tarvitsemme kestävän tulevaisuuden rakentamiseen? Mikä on sinun paikkasi kestävän tulevaisuuden rakentamisessa? Mistä itse saat lisätietoa kestävän tulevaisuuden rakentamiseen?” Pajusen mukaan kiertotalousvalmennus alkoi aikanaan pohtimalla esimerkiksi sitä, mitä on hiilineutraali kiertotalous rakennetussa ympäristössä? Entä mitä tavoitteita asetamme itsellemme?
”Taloudellista ja hallinnollista ohjausta on varmasti tulossa, joten kannattaa olla etunenässä”, Pajunen päätti napakan puheenvuoronsa.
Helsingin kaupungin Anri Linden ja Leena Holmila puolestaan esittelivät Mellunmäen alueen uudistusta. (Ounasvaarantie, Pallasvaarantie) He nostivat esityksessään esiin hiilineutraalit energiaratkaisut, tilojen yhteiskäyttöisyyden ja muuntojoustavuuden, kiertotaloutta edistävät ja hiilineutraalit julkisivuratkaisut, kattopuutarhasuunnitelman ja olemassa olevien puiden säilyttämisen. Tärkeää on myös purkujätteiden tarkoituksenmukainen hyödyntäminen. ” Kiertotalousstrategian suositus on, että rakentamisen ja kaavoituksen ohjausta kehitetään kiertotaloutta tukevaksi”, Helsingin kaupungin edustajat totesivat lopuksi.
Senaatin Riikka Manninen esitteli kiertotalousratkaisuja työtilasuunnittelussa. Senaatin toiminnassa on tärkeää panostaa energiaratkaisuihin ja hiilijalanjäljen laskemiseen. Manninen korosti, kuinka Senaatti laajentaa sitä, miten he laskevat päästönsä. Vain sitä kautta saadaan selville, millä toimilla niitä pystytään vähentämään.
”Hiilineutraalisuus on meidän uusi strateginen painopisteemme. Tavoitteena on olla edelläkävijänä.”
Jussi Väisänen SATO Oy:ltä esitteli kiertotalousesimerkkinään Oulunkylän huonokuntoisia kerrostaloja, jotka purettiin. Purkutyömaan avulla oli helppo esitellä kiertotalouden käytäntöjä. Sen apuna oli työmaalla tehty purkukartoitus, joka esimerkiksi paljasti betonin suuren osuuden kaikista materiaaleista. SATOn innostavana esimerkkinä toimi työmaalla järjestetty kierrätystapahtuma, jossa irtaimistoa myytiin ja lahjoitettiinkin pois. Tapahtuma oli erittäin suosittu!
Intensiivinen tulosseminaari kokosi hienosti yhteen kiertotalousvalmennushankkeen kokemuksia ja oppeja. Lopuksi FIGBC:n edustajat Jessica Karhu ja Visa Kivisaari heittivät vielä kuulijoille kysymyksen pohdittavaksi: Jokainen voi omalta osaltaan miettiä, mikä edistäisi parhaiten omia mahdollisuuksia tehdä kiertotalousmuutosta työssään.
Työpajojen opit ja niiden perusteella kehitetyt ideat koottiin hankkeen tulosjulkaisuun Tulosraportti-Kiertotalousvalmennus.pdf ja sen pohjalta tehtyihin vinkkikortteihin:
- Kiertotalous työympäristöjen suunnittelussa ja konseptoinnissa
- Kiertotalous työympäristöratkaisuissa
- Purkamisen hierarkia
- Ota purkumateriaalit käyttöön!
- Näin järjestät purkamisen pop-up tapahtuman
- Näin suunnittelet kiertotalousrakennuksen
- Näin otat kiertotalouden mukaan aluesuunnitteluun
Verkkosivuiltamme löytyy myös päivitetyt referenssit https://figbc.fi/referenssit/?_refe_filter_teemat=kiertotalous sekä uutena kiertotalousratkaisuja https://figbc.fi/kiertotalousratkaisuja/.
Tuloseminaarin esitysmateriaali löytyy tapahtuman sivulta
Kiertotalousvalmennus-hankkeen rahoitti Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ja se toteutettiin yhteistyössä Helsingin kaupungin, SATO Oyj:n ja Senaatti-kiinteistöjen kanssa.