Huhtikuussa pidetyn Nordic Green Building Councils Conference -tapahtuman yhteydessä pääsimme tutustumaan Kööpenhaminan Nordhavn -kaupunginosan aluerakentamisprojektiin. Jessica Karhu kertoo hankkeen yksityiskohdista ja tutustumisretkestä kirjoituksessaan.
Köpis kasvaa vauhdilla, mutta kestävästi
Kööpenhaminassa kaupungin kasvu on huimaa. Joka kuukausi kaupunkiin muuttaa tuhat uutta asukasta. Samaan aikaan Kööpenhamina on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä. Kööpenhaminalaiset myös arvostavat kohtuullisen matalaa kaupungin silhuettia, uusille alueille ei juurikaan suunnitella torneja muutamaa esimerkkiä lukuun ottamatta. Tanskan suurimmasta aluerakentamisprojektista eli Kööpenhaminan Nordhavenista, entisestä vapaasatama-alueesta on tarkoitus tehdä 40 000 ihmisen koti ja sen lisäksi 40 000 ihmisen työpaikka-alue. Ensimmäiset asukkaat muuttivat alueelle toukokuussa 2015 vastavalmistuneisiin taloihin entisten siilojen, nykyisten toimistojen viereen.
Nordhavn kävelyttää tulevaisuudessa asukkaitaan
Pyöräilemällä saa myös hyvän kuvan alueen tulevaisuudesta. Tavoite on, että tulevaisuudessa alueen liikenteestä kolmasosa tehdään pyörillä, kolmasosa julkisella liikenteellä ja korkeintaan yksi kolmasosa autoilla. Pysäköintinormin mukaan parkkipaikkoja saa rakentaa maksimissaan 1 per 200 k-m2 . Pysäköinti katujen varsille on sallittua vain lyhytaikaiseen pysäköintiin ja liikuntarajoitteisten kulkuneuvoille sekä kimppa- ja sähköautoille. Kaikki muu on tarkoitus hoitaa keskitetyllä pysäköinnillä laitoksissa. Alueelle on myös päästy rakentamaan metrolinja ennen kuin uudet rakennukset nousevat. Pyöräilijöille varataan super-pyöräteitä ja aluetta tulee kiertämään ”vihreä silmukka”, jota pitkin kevyt liikenne pääsee mutkattomasti keskelle aluetta. Tavoite on, että jokainen kävelee ainakin osan päivittäisestä matkastaan.
Kaikki sertifioidaan
Nordhavnin hankkeesta vastaa Kööpenhaminan ja Tanskan valtion omistama yritys CPH City & Port Development(By og Havn) Yritys rakentaa infrastruktuurin ja myy rakennettavat tontit. Nordhavnista tavoitellaan erityisen ympäristöystävällistä aluetta. Yhtenä keinona varmistaa alueen ympäristöystävällisyys on ollut vaatia alueelta ja kaikilta rakennettavilta taloilta DGNB –sertifikaattia. Itse alue saavuttaa DGNB :n Gold tason sertifikaatin ja rakennusten pitää yltää vähintään Bronze -tasolle. DGNB sertifikaatti on lähtöisin Saksasta mutta modifioitu Tanskan tarpeisiin. Sertifikaatin vaatiminen käytännössä kiristää rakentamisvaatimuksia Tanskan yleistä rakentamisnormia kireämmäksi.
Vanhan säilyttäminen
Nordhavnissa vanhaa on yritetty säilyttää ennakkoluulottomillakin keinoilla. Vuonna 1995 kokonaisen kalastajakylä Fiskerihavn siirrettiin Nordhavnin kärkeen muutaman kilometrin päästä konttialueen tieltä. Siirto onnistui ja kalastajayhteisö voi hyvin ja elää omaleimaista elämäänsä. Myös vanhojen rakennusten säilyttäminen ja uudelleen käyttö on monessa tapauksessa onnistunut.
Halukkaille järjestettiin tutustumisretki tietysti pyörillä, mikä antoi hyvän kuvan hankkeen valtavasta laajuudesta.
Jessica Karhu[br]Sustainability Specialist[br]etunimi.sukunimi@figbc.fi