Osana Green Building Weekiä järjestimme torstaiaamuna 27.9.2018 keskustelutilaisuuden BIM-Kampuksella tämän hetken koulutustarjonnasta kestävän rakentamisen alalla. Ari Laitala SYKLIstä Green Building Councilin koulutustoimikunnan puheenjohtajana johdatteli tilaisuuden aiheisiin.

Juho Mäkelä EcoReal Oy:stä korosti myynti- ja substanssiosaamisen rautaista yhdistelmää kasvavalla alalla. Työpaikkoja on auki jatkuvasti tämän yhdistelmän omaaville henkilöille. Työnantajamielikuvan myönteisyys auttaa rekrytoijaa löytämään tehtävään sopivan henkilön. Usein työnhakijalla on vain alan substanssikoulutus, mutta asiantuntijaosaamista tukeva myynti- tai asiakaspalvelukokemus uupuu. Tämä taito opitaan viimeistään työssä ellei opintojen rinnalla tehtävä osa-aikatyö ole paikannut tätä kriteeriä. Työelämän täydennyskoulutukset auttavat usein, jotta puuttuvaa tietopohjaa voidaan täydentää.
Riina Känkänen Ramboll:lta korosti opiskeluaikaisen aktiivisuuden tärkeyttä. Jotta ymmärtää kestävän kehityksen kokonaisuutta, tulisi jo opiskeluaikana pyrkiä opiskelemaan poikkitieteellisesti eri tieteenalojen kursseja – altistaa itseään erilaiselle ajattelulle. Ramboll:ssa eri alan osaajia pyritään törmäyttämään keskenään jatkuvasti. Asiantuntijat oppivat toisiltaan ja näin kokonaiskuva laajenee ja monimutkaisia projekteja pystytään menestyksellisesti toteuttamaan.
Opiskelijat Jenna Mäensalo Turun ammattikorkeakoulusta ja Sofia Al-Khatib Green Building Partnersilta edustivat tilaisuudessa opiskelijoiden näkemystä ja osasivat kertoa vallitsevasti tilanteesta omien kokemustensa pohjalta konkreettisemmin. Mäensalo oli tyytyväinen kannustavaan ilmapiiriin ja koki, että opettajat halusivat opiskelijan laajentavan tutkintoaan hyödyntämällä muiden oppilaitosten tarjontaa. Hän oli räätälöinyt itseään parhaiten palvelevan kokonaisuuden usean eri korkeakoulun kurssitarjonnasta: hän valmistuu energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi. Al-Khatib korosti opiskeluaikaisen ainejärjestötoiminnan ja oman uteliaisuuden kautta saatuja oppeja. Hän oli vieraillut opiskelijajärjestön mukana monilla kansainvälisillä messuilla, joissa oli päässyt näkemään organisaatioiden kirjoa. Myös siten voi hankkia laajempaa näkemystä omaan tutkintoon ja oivaltaa tulevien työtehtävien kannalta olennaisia työkaluja.
Yhteistyötä oppilaitosten ja yritysten välillä pitää aktiivisesti lisätä, jotta koulutusohjelmien sisäänpääsymäärät ja niiden sisällöt vastaisivat työelämän tarpeisiin ja haasteisiin. Kestävän kehityksen teemat nivovat yhteen usean eri tieteenalan osaamista. Jotta kiertotaloutta pystytään viemään tekoihin, pitää tietopohja ja eri alan toimijoiden ajattelu laajentaa niin kattavaksi, että pystytään tekemään pitkälle tulevaisuuteen tähtääviä päätöksiä. Stipendijärjestelmät, opinnäytetyökytkökset ja tutustumiskäynnit yrityksiin auttavat opintojen loppuvaiheessa, mutta jo alkuvaiheesta lähtien olisi hyvä luoda linkityksiä tulevien osaajien ja yritysten välille paljon nykyistä enemmän.
Opinnäytetyökilpailu 2018 haku avattu!
Green Building Council haluaa tukea osaltaan uuden tiedon hyödyntämistä alalle opinnäytetyökilpailun avulla ja myöntää haettavaksi kaksi 1 000 euron tunnustusstipendiä kestävän rakennetun ympäristön alan lopputöille. Kilpailu toteutetaan yhdessä Kiinteistöalan Koulutussäätiö Kiinkon ja Saint-Gobain Finlandin kanssa. Stipendi myönnetään esimerkiksi yliopistossa hyväksytylle diplomityölle, gradulle tai ammattikorkeakoulun lopputyölle. Työn laajuuden täytyy kuitenkin olla vähintään 15 opintopistettä ja työn tulee olla hyväksytty suomalaisessa oppilaitoksessa 17.10.2017 – 5.11.2018 välisenä aikana. Kilpailun raatina toimii Green Building Councilin koulutustoimikunta. Lue lisää tästä!