Ledeillä energian ja rahan säästöjä sekä viihtyisyyttä ja turvallisuutta

Maailmalta ja koti-Suomesta on lukuisia, positiivisia esimerkkejä katuvalaistuksen muuttamisesta ledeiksi. Niistä kuultiin ympäristöministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön sekä USA:n suurlähetystön järjestämässä seminaarissa. 

Esimerkiksi Los Angelesissa on nähty valtava muutos parempaan niin talouden, energian kulutuksen kuin rikollisuuden osalta:

  • Katuvalaistuksessa säästetään vuosittain noin seitsemän miljoonaa dollaria. Säästöt muodostuvat vähäisemmästä sähköenergian kulutuksesta, lamppujen pidemmästä käyttöiästä ja huoltovälien pidentymisestä;
  • Energiaa säästetään aiempaan verrattuna 63,3%;
  • Hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet 45,700 tonnia;
  • Yöaikaan tapahtuva rikollisuus (auto- ja muut varkaudet, murrot sekä ilkivalta) on vähentynyt osittain paremman yövalaistuksen seurauksena kaikkiaan 10,5 % – toki suoria syyseuraussuhteita ei voida tässä tehdä.

Los Angelesia paremmin Suomen olosuhteita muistuttavasta Alaskan Anchoragesta saatiin positiivisten esimerkkien lisäksi muistettavaa muutoksen varrelle:

  • Muutokseen tarvitaan johtajuutta ja hallinnolliset rajat ylittävää yhteistyötä;
  • Valaistuksen muuttamisessa on osallistettava asukkaita positiivisen vastaanoton varmistamiseksi;
  • Tuloksia on jatkuvasti seurattava ja raportoitava.

Jyväskylässä valaistusta on puolestaan lähestytty kaupunkitilojen suunnittelun kautta. Jyväskylä on brändännyt itsensä “Maailman pohjoisimmaksi Valon kaupungiksi”: valosta on tehty osa katukuvaa ja lähes taidetta. Osa valaistuksesta on toteutettu led-valaisimilla, jotka vähentävät valosaastetta ja häikäisyä, mutta samalla myös valaisevat tehokkaammin ja laajempia alueita kuin hehkulamput ja luovat  näin viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Lisäksi Ympäristöystävällinen ulkovalaistus -hankkeella on saavutettu 40 % energiansäästö ja vähennetty vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä 1665 tonnilla.

Valaistusrintamalla siis tapahtuu ympäri maailmaa ja esimerkiksi led- ja ohjaustekniikka kehittyvät jatkuvasti.  Mistä aloittaa?

GBC Finlandin 18.9 järjestämästä Vihreä Foorumi -aamiaisseminaarista löytyy vastauksia toimitilojen valaistussuunnitteluun: kuinka säästää sähköenergiaa ja rahaa sekä saada työtilat viihtyisiksi ja työskentelylle optimaalisiksi valaistuksen avulla.
Ilmoittaudu mukaan!

Kuten useat seminaariesiintyjät korostivat: tekniikka kehittyy koko ajan, mutta jossain vaiheessa on vain uskallettava hypätä mukaan!

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Scroll Up

Ilmoita alan tapahtuma

Bitnami