Kokoonnuimme Rakennustietosäätiön tiloissa 14.12. joulupuuron merkeissä pohtimaan uuden eurooppalaista Level(s)-viitekehyksen pilotointiayhdessä alan asiantuntijoiden kanssa. Työpajassa oli paikalla lähes 60 alan ammattilaista, suunnittelijoita, rakentajia ja tilaajia. Iloisessa ja aktiivisessa työpajassa luotasimme, miksi ja miten Suomen ja suomalaisten toimijoiden kannattaa olla mukana Level(s)in testauksessa.
Aloituspuheenvuorossaan ympäristöministeriön Matti Kuittinen toi esiin Level(s)-pilotoinnin hyötyjä. Pilotointiin osallistumalla toimijat voivat kehittää elinkaaritietämystään, hahmottaa omien projektiensa suoritustasoa, tunnistaa kehityskohteita sekä korkeammalla tasolla vaikuttaa testauksen teemoihin ja säädöskehitykseen Suomessa ja EU:ssa sekä saada tukea kestävän kehityksen osaamisen markkinointiin ja viestintään. Lisäksi kuulimme, että ympäristöministeriö tulee tukemaan testausta kannustinrahalla ja innostaa siten alaa lähtemään mukaan.
Moni käynnissä oleva kehityshanke liittyy rakennuksen elinkaaren hiilijalanjäljen määrittämiseen. Hiilijalanjälki on yksi Level(s)in mittareista, mutta se on myös osa RTS-ympäristöluokitusta ja jo vuodesta 2010 asti ollut yksi GBC Finlandin Rakennusten elinkaarimittareista. Lisäksi se on tärkeässä asemassa ympäristöministeriön tiekarttatyössä rakennuksen elinkaaren hiilijalanjäljen huomioimiseksi rakentamisen ohjauksessa. Valmisteilla on myös kansallinen menetelmäohje elinkaaren hiilijalanjäljen laskemiseksi.
Elinkaaren hiilijalanjälki liittyy moneen kehityshankkeeseen.
Tilaisuudessa Level(s)iä yritysnäkökulmasta kommentoivat Saint-Gobain, Skanska, Senaatti-kiinteistöt ja ARA. Saint-Gobainin vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiser toi esiin, miten rakentamisen koko arvoketju hyötyy siitä, että alalla vallitsevat yhteiset pelisäännöt, joilla edistetään ja mitataan rakennetun ympäristön kestävyyttä.
Skanskan Mia Andelin korosti, että tulevaisuudessa ilmastonmuutokseen sopeutumien ja elinkaarikustannukset vaativat yhteisiä työkaluja.
Senaatin Jukka Riikonen kertoi Senaatin suhtautuvan Level(s)-pilotointiin positiivisesti ja tämän tukevat heidän kestävän rakentamisen tavoitteitaan. Käytännön työssä pilotointi voi toteutua RTS-ympäristötyökalun käytön yhteydessä.
ARA:n Vesa Ijäksen mukaan vähähiilisyyden tavoite tuo uusia näkökulmia energiatehokkuusvaatimuksiin, kun kaikkein energiatehokkain ei aina olekaan välttämättä kaikkein vähähiilisin elinkaarinäkökulmasta tarkasteltuna. Myös ARA on sitoutunut testaamaan Level(s)-järjestelmää omissa kohteissaan.
Level(s)in pilotoinnin aikataulu ja toteutus Suomessa
GBC Finlandin puheenvuorossa Jessica Karhu esitteli Level(s)-pilotoinnin tavoitteita, joita EU:n puolesta ovat muun muassa datan saatavuus ja luotettavuus sekä työkalun toimivuuden testaus. Suomen kannalta tavoitteina ovat myös alan yhteistyö, selvittää alan valmiudet hiilijalanjälkilaskentaan muiden käynnissä olevien hankkeiden näkökulmasta sekä välittää Suomen ja alan toimijoiden näkemykset tiedoksi Euroopan komissiolle. Helmikuussa tullaan järjestämään Suomen pilotointiin liittyen Kick off -tilaisuus.
Green Building Partnersien Timo Rintala kertoi Level(s)in sopivan hyvin yhteen RTS-hanketyökalun kanssa. Level(s)in kantava ajatus onkin pohjautua olemassa oleviin standardeihin ja olla yhteensopiva jo käytössä olevien kaupallisten sertifikaattien kanssa.
Seminaariosan jälkeen ryhdyttiin Rakennustietosäätiön Laura Sariolan vetämään ryhmätyöhön. Ryhmätyöstä kiteytyksinä nousi esiin muun muassa eurooppalaisten yhteisten pelisääntöjen tarpeellisuus ja tiedon lisäämisen tarpeellisuus. Työpajan tuloksista on tulossa myöhemmin erillinen muistio.[hr]
Lisätietoa Level(s)istä:
Jessica Karhu (etunimi.sukunimi@figbc.fi)