MEDIASSA: Europa-lehti: Euroopasta vähähiilinen talous 40 vuodessa, rakennusala hyötyy eniten

EU:n komissio on julkaissut suunnitelman siitä, miten Eurooppa saa painettua hiilipäästöt lähes nollaan. Tuotannon tavat muuttuvat, mutta kuluttajilta ei edellytetä mittavia uhrauksia. Rakentamisen ja energia-alan ennustetaan hyötyvän vähähiilitaloudesta eniten, kirjoittaa Europa-lehti.

Euroopasta vähähiilinen – tästä on kyse:

  • Euroopan unionin tavoite on vähentää hiilipäästöjä vuoteen 2050 mennessä peräti 80–95 prosentilla vuoden 1990 tasosta. Komissio julkaisi maaliskuussa suunnitelman siitä, kuinka muutos onnistuu.

Miten tavoitteeseen päästään:

  • Komission suunnitelmassa käydään läpi keinoja, joita eri aloilla, kuten sähköntuotannossa, rakentamisessa sekä teollisuus- ja maataloustuotannossa tarvitaan, jotta EU saavuttaa tavoitellut päästövähennykset.
  • Maaliskuussa julkaistu EU:n vähähiilistrategia lähtee siitä, että tulevaisuudessa hyödykkeet tuotetaan eri tavalla ja esimerkiksi sähköautot yleistyvät.
  • Raportissa ei lasketa sen varaan, että ihmiset muuttavat kulutuskäyttäytymistään. Myös maatalouden päästöjen ennakoidaan pysyvän suunnilleen nykytasolla.

Mitä toimenpiteet maksavat, kuka hyötyy:

  • Komission arvioiden mukaan päästöjen karsiminen vaatii 270 miljardin euron investoinnit vuodessa. Summa vastaa 1,5 prosenttia EU:n bruttokansantuotteesta. Eniten rahaa tarvitaan liikenteeseen ja infrastruktuurin uudistuksiin.
  • Komission laskujen mukaan vihreään talouteen siirtyminen luo 1,5 miljoonaa työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä. Työllisyysvaikutukset näkyvät nopeasti esimerkiksi rakentamisessa, kun rakennuksia tiivistetään ja valmistetaan uusia eristemateriaaleja.

Lue juttu kokonaisuudessaan tästä.

Lähteet: Europa-lehti ja EU:n komission vähähiilistrategian sivusto

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Scroll Up

Ilmoita alan tapahtuma

Bitnami