Green Building Council Finland

Mikä vihreä rakentaminen? Asiantuntijat vastaavat

Uponor Oyj:n liiketoimintaryhmän johtaja Ilari Aho ja Nordean toimitilajohtaja Juha Olkinuora (kuvassa) ovat intohimoisia vihreän rakentamisen puolestapuhujia. Olkinuora toimii Green Building Council Finlandin (FIGBC) hallituksen puheenjohtajana. Aho on yhdistyksen varapuheenjohtaja.

Uponorin Aho uskoo vihreän rakentamisen muuttuvan 2010-luvun aikana mainstreamiksi. Nordean Olkinuoran mielestä kiinteistökanta vihertyy tehokkaimmin käyttäjien vaatimuksista.

Seuraavassa he vastaavat vihreää rakentamista koskeviin kysymyksiin.

Uponor ja Nordea ovat molemmat Green Building Council Finlandin perustajajäseniä. Miten edustamasi yritys linkittyy vihreään rakentamiseen?

Aho: Uponorin lämmitys- ja viilennysjärjestelmät parantavat energiatehokkuutta ja lisäävät uusiutuvien energiamuotojen käyttöä. Ne myös parantavat sisäilman laatua ja tätä kautta edistävät terveyttä ja työpaikoilla tuottavuutta.

Olkinuora: Nordealla on noin 35 000 toimihenkilöä 1,4 miljoonan neliömetrin toimitiloissa 22 maassa. Haluamme minimoida hiilijalanjälkemme ja toimia edelläkävijänä ekotehokkaiden toimintatapojen hyödyntämisessä.

Miten kiinnostuit vihreästä rakentamisesta?

Aho: Olin 1990-luvulla mukana kansainvälisissä kestävän rakentamisen ja rakennusten ympäristöluokitusten kehityshankkeissa  sekä käynnistämässä Sustainable Building -konferenssisarjaa. Kun kuulin Green Building Council Finlandin valmistelemisesta, mukaan lähteminen oli itsestään selvää.

Olkinuora: Olen vetänyt Nordeassa vuonna 2008 perustettua Ecological Footprint -ohjelmaa. Olemme vuodessa pystyneet vähentämään merkittävästi esimerkiksi energian- ja paperinkulutusta. Yritys ja henkilöstö voivat yhdessä saada tuloksia aikaan.  Green Building Council on hyvä organisaatio tämän viestin välittämiseen kaikille yrityksille Suomessa.

Onko Suomessa hyviä esimerkkejä vihreästä rakentamisesta?

Aho: Suomesta löytyy hyviä esimerkkejä sekä energiatehokkaasta että laajemminkin vihreästä rakentamisesta. Viikin ekokortteli oli ensimmäinen laajempi ja ympäristötavoitteiden osalta kunnianhimoinen hanke. Asuntopuolella jo 1980-luvun lopulta alkaen on toteutettu merkittävä määrä matalaenergiarakennuksia ja  nyt 2000-luvun puolella niin sanottuja passiivitaloja.

Uponor on tällä hetkellä mukana mm. Porin Puuvillan kauppakeskuksen rakentamisessa. Siitä tulee ensimmäinen laajassa mitassa maaenergiaa hyödyntävä kauppakeskus Suomessa.

Lisäksi yhteistyössä YIT:n ja Fortumin kanssa olemme toteuttamassa Nupurin asuinaluetta Espooseen. Nupurista tulee Suomen ensimmäinen kokonaisvaltaisesti suunniteltu matalaenergiarakentamisen ja alueellisen maalämpöjärjestelmän integroiva alue.

Olkinuora: Pohjoismaissa on valtava määrä hyviä esimerkkejä vihreästä rakentamisesta ja kiinteistöjen  käytöstä. En haluaisi kuitenkaan rajata vihreää rakentamista vain rakentamiseen.

Haluaisin käyttäjien heräävän mahdollisuuksiin toimia vihreämmin ja alkavan vaatia vihreämpää rakentamista ja kiinteistön teknistä ylläpitoa. On tärkeää, että rakennusliikkeet ja suunnittelijat osaavat vihreän rakentamisen. Todellista muutosta olemassa olevan kiinteistökannan vihertymiseen saadaan aikaan vain käyttäjien kovenevilla vaatimuksilla.

Miksi vihreä rakentaminen on ollut käsitteenä niin vähän tunnettu Suomessa, jossa ympäristöarvot tiedostetaan muuten varsin hyvin?

Aho: Suomessa on kiinnitetty huomiota rakentamisen energiakysymyksiin ja sisäilmastoon. Vihreää rakentamista on siis kehitetty ja tehty Suomessakin aika lailla. Vihreän rakentamisen termiä on käytetty säästeliäästi. Uskon, että 2010-luvun aikana vihreä rakentaminen muuttuu mainstreamiksi.

Olkinuora: Emme ole osanneet pitää näistä asioista tarpeeksi ääntä, jotta tietoisuus mahdollisuuksista olla vihreämpi lisääntyisi. Mutta uskon, että FIGBC:n viitoittamana tulee 2010-luvulla tapahtumaan voimakas muutos. Kun oivalletaan, että kiinteistöalan toimijat yhdessä käyttäjien kanssa voivat parantaa ekotehokkuutta ja säästää huomattavia summia rahaa, alkaa lumipalloefekti toimia.

Mikä olisi edustava esimerkki vihreästä rakentamisesta maailmalla?

Aho: Mikä tahansa LEED Platinum, BREEAM Excellent tai jonkin muun luokitusjärjestelmän korkeimman arvosanan saanut rakennus kelpaa esimerkiksi. Tällaisia rakennuksia on maailmalla satoja.

Esimerkkejä löytyy sekä ekokylätyyppisistä materiaali-, jäte- ja paikallisekologiakysymyksiä painottavista asuntoalueista että teknologiakylki edellä asiaa lähestyvistä energia- ja ympäristötehokkaista toimitilarakennuksista.

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

FIGBC Kesätervehdys – Kiitos, kannustus ja innostus!

23.6.2022
FIGBC lomailee pääsääntöisesti 4.7. – 31.7. aikana.Kiireellisissä asioissa olettehan yhteydessä 4.7. – 15.7. Arto Bäckströmiin ja 25.7. – 31.7. Lauri Tähtiseen. Kiitos keväästä! Enhän muuta voi kuin kiitellä, kun kertaan

Yli 40 #BuildingLifen kannattajaa!

20.6.2022
#BuildingLifen kannattajaksi liittyvät Sitowise, Y-Säätiö, OP Kiinteistösijoitus Oy, Yeseco ja Solnet. Kannattajaorganisaatiot antavat tukensa #BuildingLife Hiilineutraali rakennettu ympäristö 2035 toimintaohjelmalle ja ovat joko laatineet tai sitoutuvat laatimaan itselleen toimintaohjelman, jolla

World Green Building Week 12.9. – 16.9.2022

17.6.2022
BuildingforEveryone #WGBW2022 #BuildingToCOP27 Kansainvälinen World Green Building Week (”Week”) on vuosittainen kampanja, joka kannustaa kestävän rakennetun ympäristön rakentamiseen kaikille, kaikkialla. Kampanjan järjestää World Green Building Council, yhdessä kansallisten Green Building

Kutsu kaikille FIGBC jäsenille – näytä tukesi yhteisille tavoitteille

14.6.2022
Kutsumme kaikki jäsenemme mukaan osoittamaan, että tämä verkosto haluaa kirittää toimialamme yhteistyötä, innovaatioita ja liiketoimintamalleja kohti hiilineutraaliutta. Ilmoittautukaa #BuildingLife kannattajaksi Ilmoittautukaa #BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman kannattajaksi. Lähettäkää organisaationne logo

MEP Miapetra Kumpula-Natri #BuildingLifen lähettilääksi

13.6.2022
Olemme iloisia voidessamme kertoa, että Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri liittyy #BuildingLife lähettiläiden joukkoon! #BuildingLife Suomessa ja Euroopassa #BuildingLife on kymmenen eurooppalaisen Green Building Councilin yhteinen projekti, jonka tavoitteena on

Rakentamisen kiertotalouden data ja sosiotekninen muutos Oulussa

9.6.2022
Oulun seudun kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouden ammattilaisten tapaaminen järjestettiin 7.6.2022 FIGBC:n KIRA-kioski 2.0 projektin yhteistyössä LIKE – Liiketoimintaa kiertotaloudesta -hankkeen kanssa. Aiheena oli erityisesti Rakentamisen kiertotalous ja data. Tapani Mäkikyrö

Betoniyritykset tutkivat, voisiko purkuvillalla osin korvata sementin

6.6.2022
Betonin sideaineena käytettävä sementti tuottaa jopa 5–8 % koko maapallon kasvihuonekaasujen päästöistä. Edistääkseen kierrätysmateriaalien käyttöä betonin valmistuksessa Helsingin kaupunki kutsuu alan yritykset kokeilemaan, miten purkuvillaa voitaisiin hyödyntää betoniresepteissä. Kokeilujen raaka-aineeksi

Urbaani biodiversiteetti -webinaarin kooste

25.5.2022
Rakennusalan yritykset ovat alkaneet kehittämään toimintaansa vähähiilisemmäksi. Rakennuksia suunnitellaan mahdollisimman energiatehokkaiksi ja kiertotalouden ratkaisuja pilotoidaan ja pyritään tuomaan mukaan hankkeisiin. Katse alkaakin siirtymään vähitellen kokonaisvaltaisemman ympäristökestävyyden suuntaan. Rakentamisen vaikutuksia halutaan

WorldGBC EU Policy Whole Life Carbon Roadmap – kohti ilmastokestävää Eurooppaa

24.5.2022
Lehdistötiedote 24.5.2022 klo 11:00 Suomen aikaa #BuildingLife on kymmenen eurooppalaisen Green Building Councilin yhteinen projekti, jonka tavoitteena on nostaa materiaalisidonnaisten päästöjen vähentäminen EU:n, jäsenvaltioiden ja yritysten keskeiseksi ilmastotavoitteeksi. Suomessa olemme

#BuildingLife – Lisää kannattajia lisää tiekarttoja!

23.5.2022
#BuildingLifen tavoitteisiin on nyt sitoutunut yhteensä 39 organisaatiota, kun Laattapiste ja Kontiotuote Oy liittyvät BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman kannattajaksi. Kannattajaorganisaatiot ovat joko laatineet tai sitoutuvat laatimaan itselleen toimintaohjelman, jolla

KIRAkiertotalouden innovaatiot ja yhteistyö Tampereen seudulla 

17.5.2022
Tampereen seudun kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouden ammattilaisten tapaaminen järjestettiin 11.5.2022 FIGBC:n KIRA-kioski 2.0 projektin ja Tampereen yliopiston RATKI-hankkeen sekä ReCreate-hankkeen kanssa. Tapaamisen teemana olivat ” Innovaatiot, yhteistyö ja muuttuva sääntely”. 

Elina Samila FIGBC asiantuntijaksi

2.5.2022
Rakennusalan DI (TKK) Elina Samila aloittaa Green Building Council Finlandin uutena asiantuntijana toukokuun 2022 alussa. Työssään Samila tulee keskittymään erityisesti kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouteen. Koko työuransa rakennusalalla monipuolisesti eri tehtävissä