Ensimmäinen yhteispohjoismainen Green Building Council -konferenssi kokosi helmikuussa yli 170 pohjoismaista alan vaikuttajaa pohtimaan, miten vihreä rakentaminen muuttaa rakennusalaa.
Kaksipäiväisen konferenssissa nousi esiin mm. seuraavia asioita:
– Harpa Birgisdottir (Danish Building Research Institute) kertoi tanskalaisesta selvityksestä, missä vertailtiin BREEAM-, LEED- ja DGNB-työkalujen soveltuvuutta tanskalaiseen rakentamiseen. Tulosten mukaan saksalainen DGNB soveltui teknisesti parhaiten Tanskan lainsäädäntöön ja olosuhteisiin, vaikka se oli kaikkein työläin ja kallein järjestelmä käyttää.
– Enno Abel (Chalmers University of Technology) kertoi ruotsalaisesta BELOK-projektista, jossa joukko ruotsalaisia kiinteistönomistajia on sitoutunut parantamaan olemassa olevan kiinteistökantansa energiatehokkuutta. Kohteessa suoritetaan perusteellinen energiakatselmus ja kohde mallinnetaan. Malli kalibroidaan todelliseen energiankulutustasoon ja sen jälkeen mallilla suoritetaan laskelmia erilaisten energiansäästökohteiden kannattavuudesta.
– Jyri Seppälä (Suomen ympäristökeskus) kertoi suomalaisesta HINKU-projektista, missä viiden suomalaisen kunnan (Kuhmoinen, Mynämäki, Padasjoki, Parikkala, ja Uusikaupunki) on tarkoitus vähentää hiilidioksidipäästöjään 80% vuoteen 2030 mennessä. Kahdessa vuodessa kunnissa on tehty yli 70 energiatehokkuuteen, energian säästämiseen, uusiutuvan energian käytön lisäämiseen sekä ympäristömyötäisiin investointeihin liittyvää toimenpidettä.
– Kaj Török (Futerra Sustainability Communications) kertoi vihreiden tuotteiden markkinoinnista. Asiakkaan tulee ymmärtää, miksi hänen kannattaa hankkia vihreää. Vihreydessä tulee nähdä etuja yhteiskunnalle ja ennen kaikkea kuluttajan tulee ymmärtää, mitä vihreys tarjoaa hänelle itselleen.
– Selkeä viesti kaikista Pohjoismaista oli se, että kansainvälisillä työkaluilla ei pelkästään pärjätä, vaan kansallinen kiinteistömarkkina kaipaa huokeampaa ja yksinkertaisempaa tapaa johtaa rakennetun ympäristön ympäristötehokkuutta.
Tilaisuus järjestettiin Tukholmassa 10.–11. helmikuuta.
Lue tiedote konferenssista Green Building Council Finlandin kotisivuilta, jonne pääset tästä.