3.2.2023

Opi kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouden perusteet – maksutta! 

Julkaisimme Kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouteen perehdyttävän verkkokurssin syyskuussa. Jatkamme nyt verkkokurssin maksuttomuutta kesäkuun loppuun saakka!   Kurssia suorittamassa on ollut nyt hieman alle 80 henkeä, keskiarvo kurssille annetuista palautteista on 8,1.   Kurssista kerrottua:  Kurssi soveltuu kaikille kiinteistö- ja rakennusalalla toimiville  Kurssikokonaisuus tarjoaa oppilailleen perusymmärryksen kiertotaloudesta, miten se liittyy kiinteistö- ja rakennusalaan ja miten sitä voidaan toteuttaa […]

Julkaisimme Kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouteen perehdyttävän verkkokurssin syyskuussa. Jatkamme nyt verkkokurssin maksuttomuutta kesäkuun loppuun saakka!  

Kurssia suorittamassa on ollut nyt hieman alle 80 henkeä, keskiarvo kurssille annetuista palautteista on 8,1.  

Kurssista kerrottua: 

  • Opiskelumateriaaleissa oli onnistuttu hyvin. Oli asioita, jotka tiesin jo entuudestaan, mutta myös paljon uutta ja tuttuun asiaankin herätteli paljon uusia ajatuksia. Toimi siis myös hyvänä kertauksena. 
  • Ei ollut selvää mitkä linkit liittyvät kurssin suorittamiseen ja mitkä ovat lisätietoa, jota halutessa voi lukea. Hyvää, että kaikki joutuvat käymään samat asiat läpi suoritukseen, jotta pohja ja vaateet on kaikille samat. 
  • Materiaalissa oli uutta ja vanhaa. Määrät olivat sopivat, kun materiaalin läpi kävi osissa. Liitännäisiä linkkejä oli todella paljon ja ne tarjosivat mahdollisuuden infoähkyyn. 

Kurssi soveltuu kaikille kiinteistö- ja rakennusalalla toimiville 

Kurssikokonaisuus tarjoaa oppilailleen perusymmärryksen kiertotaloudesta, miten se liittyy kiinteistö- ja rakennusalaan ja miten sitä voidaan toteuttaa kiinteistö- ja rakennusalalla. 

Kurssin johdannossa perehdytään kiertotalouden määritelmiin. Mihin ongelmiin kiertotalous voi olla ratkaisu ja mitä tavoitteita on Suomen kansallisella kiertotalousohjelmalla. Siirtymä edellyttää paitsi selkeää tavoitetta, myös muutoksia ajattelu- ja toimintamalleissamme kautta linjan. 

Kurssissa perehdytään myös kiertotalouden kuvaamismalleihin eli viitekehyksiin. Mitä tarkoitetaan jätehierarkialla ja mitä ovat 9R-kehys, Perhosmalli tai Loop. 

Kolmannessa osiossa keskitytään nimenomaan kiinteistö- ja rakentamisalan kiertotalouteen. Miten kiertotalous huomioidaan rakennushankkeen elinkaaressa, infrahankkeissa tai aluesuunnittelussa. Innokkaille on tarjolla lisämateriaaliakin jokaisessa osiossa. 

Kurssi on maksuton vuoden 2023 kesäkuun loppuun asti. 
Tämän jälkeen FIGBC:n jäsenorganisaatioille 100 €/hlö, muille 200 €/hlö. 

Kurssille liittyäksesi kirjaudu ensin FIGBC:n Moodleen ja sen jälkeen ilmoittaudu kurssille. 

Muita julkaisuja ja oppaita

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun