Net Zero Carbon Buildings Commitment
-
Nollahiilirakennus

Globaali Net Zero Carbon Buildings -sitoumus haastaa rakennus- ja kiinteistöalan yrityksiä sekä kaupunkeja asettamaan tavoitteeksi kiinteistöjen hiilineutraalin energiankäytön vuoteen 2030 mennessä.

Sitoumuksen taustalla ovat merkittävät kansainväliset päästövähennyksiä edistävät tahot C40-kaupunkiverkosto, World Green Building Council ja The Climate Group.

Nykyisellä hiilipäästöjen vauhdilla ilmasto lämpenee 1,5 astetta jo ennen vuotta 2030 ja 2,0 astetta vuoteen 2035 mennessä. Rakennusten osuus ilmastonmuutospäästöistä noin kolmannes niin Suomessa kuin globaalistikin. Meillä kiinteistöalan edustajilla on valtava mahdollisuus – ja jopa velvollisuus – tehdä osamme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Haasteesen on globaalista tarttunut jo yli 110 organisaatiota, joiden sitoumuksiin voit tutustua täällä. Suomesta edelläkävijoiden jatkuvasti laajenevaan joukkoon kuuluvat seuraavat yritykset

Granlund
Antilooppi
Trevian
Kojamo
Helsinki
Varma
Citycon
Keva
Ylva
Newsec Finland
Ecoreal
Bionova

Ajankohtaisia uutisia sitoumukseen liittyen

OP Kiinteistösijoitus ja 17 organisaatiota maailmanlaajuisesti liittyivät Net Zero Carbon Buildings -sitoumukseen

11.12.2020
Pariisin ilmastosopimuksen viisivuotispäivänä Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen allekirjoittaneiden määrä nousee 128:aan. Suomen uusin hiilineutraalia energiankäyttöä tavoitteleva yritys on OP Ryhmään kuuluva OP Kiinteistösijoitus Oy. Kansainvälinen Net Zero Carbon Buildings

Suomen suurin asuntosijoitusyhtiö asettaa tavoitteeksi hiilineutraalin energiankäytön!

2.12.2020

Kojamo Oyj on allekirjoittanut Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen. Uuden vastuullisuusohjelmansa mukaisesti Kojamo tähtää omien kiinteistöjensä hiilineutraaliin energiankäyttöön vuoteen 2030 mennessä.

Antilooppi, Trevian Rahastot ja Granlund kirittämään kiinteistöjen hiilineutraalia energiankäyttöä!

24.11.2020

Net Zero Carbon Buildings -sitoumus sai marraskuussa kolme uutta allekirjoittajaa. Antilooppi, Trevian Rahastot ja Granlund lähtevät mukaan kirittämään nollahiilirakennusten yleistymistä Suomessa.

Tuore raportti hiilineutraalisuuteen siirtymisestä kiinteistö- ja rakennusalalla

16.6.2020

WorldGBC:n tuore kesäkuussa julkaistu raportti viitoittaa alan tietä kohti hiilineutraalisuutta. Lisäksi julkaisu kertoo, missä Advancing Net Zero-projektissa mennään sekä tarjoaa tuoreita esimerkkejä nollahiilirakentamisesta maailmalta. Suomalaiset ovat myös hyvin raportissa esillä!

Hiilineutraalisuus muuttaa kiinteistömarkkinat: Nollahiilirakennuksiin sitoutuneiden määrä kaksinkertaistui, Varma uusin sitoutuja Suomessa

5.6.2020

LEHDISTÖTIEDOTE | Varma, Citycon ja Keva ovat uusimmat Zero Carbon Buildings -sitoumuksen allekirjoittajat Suomessa. Hiilineutraaliin kiinteistöjen energiankäyttöön vuoteen 2030 mennessä tähtäävän sitoumuksen on allekirjoittanut jo neljä Suomen suurimmista kiinteistönomistajista.

Citycon on allekirjoittanut Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen

14.5.2020

LEHDISTÖTIEDOTE | Citycon, Pohjoismaiden johtava kauppakeskusten omistajista ja kehittäjä, on sitoutunut kiinteistöjensä hiilineutraaliin energiankäyttöön vuoteen 2030 mennessä allekirjoittamalla Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen.

Jos Suomi haluaa saavuttaa hiilineutraaliustavoitteensa, rakennuskantamme tarvitsee energiaomavaraisuutta

21.4.2020
LOIKKA-blogi, Autoliikenne ja etelänmatkat ovat ilmastonmuutoksesta käytävän keskustelun kuumia perunoita, vaikka rakennuskantamme tuottaa pahimmillaan aivan eri luokan päästöt. Suomalaisissa rakennuksissa kuluu nimittäin 40 prosenttia kaikesta maassamme käytetystä energiasta ja syntyy

Kompensaatiot osana kiinteistöalan ilmastotyötä

7.4.2020

LOIKKA-Blogi, Anna Lemström |
Tarvitsemme kaikki keinot käyttöön nyt, myös kiistellyn kompensaation. Tässä blogissa 8 askelta onnistuneeseen kompensaatioden hyödyntämiseen kiinteistö ja rakennusalalla.

Keva on allekirjoittanut Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen

11.3.2020

LEHDISTÖTIEDOTE | Keva, yksi Suomen suurimmista kiinteistönomistajista, on sitoutunut kiinteistöjensä hiilineutraaliin energiankäyttöön vuoteen 2030 mennessä allekirjoittamalla Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen.

TEE KIINTEISTÖISTÄ OSA ILMASTONMUUTOKSEN RATKAISUA

25.2.2020

AVOIN KIRJE | Arvoisa kiinteistöalan vaikuttaja. Pyydämme Teitä tarttumaan toimeen välittömästi ja asettamaan tavoitteeksi hiilineutraalin rakennusten energiankäytön vuoteen 2030 mennessä. Yhdessä voimme tehdä rakennuksista osan ilmastonmuutoksen ratkaisua.

Sitoutuneet kiinteistönomistajat näyttävät tietä

17.2.2020

Loikka-blogi: Juho Mäkelä │
Nollahiilirakennus on kiinteistönomistajalle taloudellisesti kannattava investointi ja energiaremontin myötä myös vuokralaisten olosuhteet paranevat. Teknisesti liittyminen on helppoa ja onnistuu täyttämällä yksi lyhyt lomake.

Vähähiilisyyden parhaat esimerkit esillä Leaders’ Summit -tapahtumassa

19.12.2019
Helsingin kaupungin kiinteistöt hiilineutraaleiksi 2030, Ylvan tähtäimessä hiilineutraali toiminta jo 2025, ING-pankki kehittää sijoituksiaan Pariisin tavoitteet täyttäviksi ja LIDL rakentaa nollahiilirakennuksia. Tätä ja kaikkea muuta kuultiin WorldGBC:n järjestämässä Leaders’ Summit

Helsinki, Ylva ja Newsec saavuttavat hiilineutraalin kiinteistökannan vuoteen 2030 mennessä

4.12.2019

Green Building Council Finlandin jäsenet Helsingin kaupunki, Ylva ja Newsec ovat julkistaneet Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen ‘Delivering net zero carbon buildings for all’ European Leaders’ Summit -tilaisuudessa Brysselissä 4.12.2019.

Mikko Nousiainen Rakennuslehden vieraskynässä: Kiinteistökannan tulee olla hiilineutraali vuonna 2030

18.11.2019

Green Building Council Finlandin toimitusjohtaja Mikko Nousiainen nosti esiin 18.11.2019 Rakennuslehden vieraskynäkirjoituksessaan konkreettisia toimenpiteitä kira-alalle ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Ensimmäiset yritykset Suomesta allekirjoittivat Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen

25.9.2019
Kansainvälisen Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen on allekirjoittanut jo 60 organisaatiota. Tuoreimpien allekirjoittaneiden joukossa on myös kaksi suomalaista yritystä: Bionova ja EcoReal. Green Building Counci Finlandin puolesta haluamme onnitella sitoumukseen

Julkilausuma: Tavoitteeksi hiilineutraalisuus rakennetussa ympäristössä

2.4.2019
Green Building Council Finlandin jäsenet toteavat, että työtä hiilineutraalin rakennetun ympäristön saavuttamiseksi tulee jatkaa määrätietoisesti. FIGBC osallistuu maailmanlaajuisen The Net Zero Carbon Buildings Commitment -sitoumuksen edistämiseen ja selvittää jäsenineen sen soveltuvuuden Suomeen tavoitteenamme hiilineutraali rakennuskanta vuonna 2030.  Rakennettu ympäristö & ilmastonmuutos  Rakennetun ympäristön merkitys ilmastonmuutoksen hillinnässä ja muutokseen sopeutumisessa

  Mitä tarkoittaa nollahiilirakennus?

  Sitoumukset määritelmän mukainen Net Zero Carbon building, Suomalaisittain nollahiilirakennus, tarkoittaa erittäin energiatehokasta rakennusta, joka käyttää pääosin uusiutuvaa energiaa ja jonka jäljelle jäävät energiankäytön hiilipäästöt kompensoidaan vuosittain.

  Käytännössä rakennus muutetaan energiankäytön osalta nollahiiliksi seuraavilla askelmerkeillä

  Pictureb

  Paranna energiatehokkuutta – Päästötöntä energiaa on tarjolla vain rajallisesti, eikä sitä riitä tuhlattavaksi.

  Picturec

  Tuota päästötöntä energiaa – Aurinkopaneeleihin investointi on lähes aina kannattava sijoitus!

  Picturea

  Osta vihreää energiaa – Tue uusiutuvan energian markkinoiden kasvua samalla kun pienennät kiinteistöjesi hiilijalanjälkeä, ostamalla esimerkiksi tuulivoimalla tuotettua sähköä.

  Pictured

  Kompensoi loput päästöt – Se osuus energiantarpeesta jota ei voida kattaa uusiutuvilla energioilla, tulee kompensoida investoimalla hiilinieluihin.

  Sitoumuksen pääkohdat

  Sitoumukseen mukaan lähteminen edellyttää organisaatiolta sitoutumista seuraaviin viiteen kokonaisuuteen. Sitoumuksen tavoitteena on varmistaa vaikuttavuus mukaan lähtevien organisaatioiden toiminnassa, mutta myös vaikuttaa laajemmin koko rakennetun ympäristön toimialaan.

  Picture1

  Omistajat ja kaupungit: Kaikkien omassa hallinnassa olevien kiinteistöjen energiankäyttö on hiilineutraalia vuoteen 2030 mennessä

  Rakentajat ja rakennuttajat: Kaikki uudet rakennukset ovat erittäin energiatehokkaita ja käyttävät vain uusiutuvaa energiaa

  Vuokralaiset: Käytössä on vain tiloja joiden energiankäyttö on hiilineutraalia vuoteen 2030 mennessä

  Kaupungit: Kehitetään rakentamisen ohjaustaan kohti hiilineutraaleja rakennuksia vuoteen 2030 mennessä

  Picture2

   Mittaa ja raportoi julkisesti rakennustesi vuotuinen energiankäyttö ja hiilidioksidipäästöt (scope 1&2), esimerkiksi osana vastuullisuusraportointia.

  Picture3

  Kehitä tiekartta hiilineutraalisuuden tavoittamiseksi, sisältäen konkreettiset tavoitteet energiatehokkuuden parantamiseksi ja uusiutuvien energioiden höydyntämiseksi.

  Picture4

  Varmenna pienentyneet hiilidioksidipäästöt ja saavutetut energiansäästöt vuosittain kolmannen osapuolen auditoinnilla tai muulla luotettavalla menetelmällä.

  Picture5

  Näytä johtajuutta alalla ja edistä hiilineutraalisuutta sidosryhmissäsi.

  Ryhdy edelläkävijäksi

  Net Zero Building Commitment haastaa kaikki rakennetun ympäristön toimijat näyttämään omalla esimerkillään, että hiilineutraalius on mahdollista. Selvitä mitä sitoumus tarkoittaa teidän organisaatiolle alla olevaa nykytilakartoitusta hyödyntäen. Tule mukaan ja allekirjoita sitoomus jo tänään!

  Lisätietoja

  Muita lähteitä:

   

  Lisätietoja: Mikko Nousiainen / Lauri Tähtinen https://figbc.fi/yhteystiedot/