Net Zero Carbon Buildings Commitment
-
Nollahiilirakennus

World Green Building Council -yhteistyöverkosto (WGBC) on lanseerannut maailmanlaajuisen Net Zero Carbon Buildings Commitment -sitoumuksen. Vapaaehtoisen sitoumuksen tavoitteena on kannustaa rakennus- ja kiinteistöalan organisaatioita sekä kaupunkeja siihen, että näiden rakennuskanta on vuonna 2030 hiilineutraali kiinteistöjen energiankäyttöä koskevien hiilidioksidipäästöjen osalta.

Rakennetun ympäristön merkitys ilmastonmuutoksen hillinnässä ja muutokseen sopeutumisessa on ratkaiseva, koska sen osuus energiankulutuksesta ja hiilidioksidipäästöistä on noin 30–40 prosenttia sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

Mielestämme nollatavoite on kunnianhimoinen mutta oikein toimin saavutettavissa. Jotta siihen päästään, nyt on aika toimia.

GBC osallistuu Net Zero Carbon Buildings Commitment -sitoumuksen edistämiseen ja selvittää jäsenineen sen soveltuvuuden Suomeen tavoitteenamme hiilineutraali rakennuskanta vuonna 2030. Tutustu GBC:n julkilausumaan: Tavoitteeksi hiilineutraalisuus rakennetussa ympäristössä.

Ryhdy edelläkävijäksi

Net Zero Building Commitment haastaa kaikki rakennetun ympäristön toimijat näyttämään omalla esimerkillään, että hiilineutraalius on mahdollista. Selvitä mitä sitoumus tarkoittaa teidän organisaatiolle alla olevaa nykytilakartoitusta hyödyntäen. Tule mukaan ja allekirjoita sitoomus jo tänään!

Net Zero Carbon Building - Nollahiilirakennus

WGBC:n määritelmän mukainen Net Zero Carbon building, Suomalaisittain nollahiilirakennus, tarkoittaa erittäin energiatehokasta rakennusta, jonka kaikki tarvitsema energia on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.

Käytännössä rakennus muutetaan energiankäytön osalta nollahiilirakennukseksi seuraavilla askelmerkeillä

Pictureb

Paranna energiatehokkuutta – Päästötöntä energiaa on tarjolla rajallisesti, eikä sitä riitä tuhlattavaksi.

Picturec

Tuota päästötöntä energiaa – Aurinkopaneeleihin investointi on lähes aina kannattava sijoitus!

Picturea

Osta vihreää energiaa – Tue uusiutuvan energian markkinoiden kasvua samalla kun pienennät kiinteistöjesi hiilijalanjälkeä.

Pictured

Kompensoi loput päästöt – Se osuus energiantarpeesta jota ei voida kattaa uusiutuvilla energioilla, tulee kompensoida investoimalla hiilinieluihin.

Sitoumuksen pääkohdat

Sitoumus koostuu viidestä askeleesta joiden tavoitteena on varmistaa vaikuttavuus sitoumukseen mukaan lähtevien toiminnassa, mutta myös vaikuttaa laajemmin koko rakennetun ympäristön toimialaan. Yhteistyössä on voimaa.

Picture1

Omistajat ja kaupungit: Kaikkien omassa hallinnassa olevien kiinteistöjen energiankäyttö on hiilineutraalia vuoteen 2030 mennessä

Rakentajat ja rakennuttajat: Kaikki uudet rakennukset ovat erittäin energiatehokkaita ja käyttävät vain uusiutuvaa energiaa

Vuokralaiset: Käytössä on vain tiloja joiden energiankäyttö on hiilineutraalia vuoteen 2030 mennessä

Kaupungit: Kehitetään rakentamisen ohjaustaan kohti hiilineutraaleja rakennuksia vuoteen 2030 mennessä

Picture2

 Mittaa ja raportoi julkisesti rakennustesi vuotuinen energiankäyttö ja hiilidioksidipäästöt (scope 1&2), esimerkiksi osana vastuullisuusraportointia.

Picture3

Kehitä tiekartta hiilineutraalisuuden tavoittamiseksi, sisältäen konkreettiset tavoitteet energiatehokkuuden parantamiseksi ja uusiutuvien energioiden höydyntämiseksi.

Picture4

Varmenna pienentyneet hiilidioksidipäästöt ja saavutetut energiansäästöt vuosittain kolmannen osapuolen auditoinnilla tai muulla luotettavalla menetelmällä.

Picture5

Näytä johtajuutta alalla ja edistä hiilineutraalisuutta sidosryhmissäsi.

Lisätietoja

Muita lähteitä:

 

Lisätietoja: Mikko Nousiainen / Lauri Tähtinen https://figbc.fi/yhteystiedot/