Rakennusten elinkaarimittarit olivat esillä World Sustainable Building Conference 2014 -konferenssissa Barcelonassa sessiossa “How do we make Lifecycle assessment mainstream?”.
World SB14 kokoaa joka kolmas vuosi noin 2000 toimijaa kestävän rakentamisen teeman alle. Vuonna 2011 tapahtuma pidettiin Helsingissä ja seuraava maailmanlaajuinen kohtaaminen on Hong Kongissa 2017. Tänä vuonna oli selvästi huomattavissa, että maailmalla rakennetun ympäristön kestävyyden tarkastelussa ollaan siirtymässä yhä enemmän rakennustasolta kokonaisten alueiden tarkasteluun. Sessioissa perehdyttiinkin esimerkiksi siihen, miten kunnostamme kaupunkeja ja lähiöitä yhdistäen ekologisen ja sosiaalisen näkökulman. Myös korjausrakentaminen oli suosittu teema ja tässä tärkeimpänä keskustelunaiheena oli se, miten toteutetaan ja rahoitetaan suuressa mittakaavassa tapahtumaa korjausrakentamista. Lisäksi keskusteltiin ahkerasti keinoista, joilla saataisiin investoijat kiinnostumaan korjausrakentamisesta.
Aluetason tarkastelua ja käyttäjien sitouttamista
Toisena suurena trendinä alueellisen näkökulman yleistymisen lisäksi oli sosiaalisen näkökulman, etenkin terveyden ja hyvinvoinnin painottuminen konferenssin sisällössä ja keskusteluissa. Lisäksi se, miten “tavalliset ihmiset” saataisiin ymmärtämään kestävyyden merkitys, puhutti osallistujia.
Tätä varten toivottiinkin yksinkertaisia ja visuaalisia työkaluja sekä ratkaisuja, joiden avulla ihmisten kiinnostus saadaan nousuun. Monet pitivät tärkeinä Suomessa useille jo tuttuja ympäristövaikutuksia seuraavia infotauluja.
Sertifiointityökalut sekä elinkaarilaskenta esillä useassa puheenvuorossa
Näiden teemojen ohella puhuttiin sertifiointityökalujen tulevaisuudesta sekä elinkaarilaskennasta. Eniten keskustelua herätti se, tarvitaanko EU:ssa yhteinen rakennusten luokitusjärjestelmä vai luodaanko vain taustakriteerit, jotka kaikkien vapaaehtoisten ja kaupallisten luokitusjärjestelmien pitää täyttää.
Toimitusjohtajamme Heli Kotilainen esitteli Rakennusten elinkaarimittareitamme How do we make Life Cycle Assessment mainstream? -sessiossa, jossa herättivät laajaa kiinnostusta kuulijoissa. Kiitosta tuli siitä, että olemme onnistuneet luomaan yksinkertaisen tavan todentaa rakennusten kestävyyttä monipuolisesti. Erityisesti kehuttiin sitä, että projektia on viety eteenpäin laajassa yhteistyössä alan erilaisten toimijoiden kanssa. Tällaista näkökulmaa ei oltu huomioitu muualla. Samassa sessiossa puhunut DG Environmentin Josefina Lindblom kertoi Euroopan komission käynnistelevän ensi vuoden alussa projektia, jossa määritellään ydinmittarit rakennuksille Euroopan tasolla. Suomi on siis Rakennusten elinkaarimittareidemme kanssa edelläkävijä ja kehityksen eturintamassa!
Keskeisimpänä kysymyksenä elinkaarilaskennan osalta oli se, miten laskentaan voidaan luottaa, jos tietojen taso vaihtelee? Entä mikä on datapankkien ja EPD:iden rooli jatkossa? Osallistujat totesivat yhteen ääneen alan tarvitsevan luotettavaa dataa kaiken laskennan pohjaksi, jotta saisimme elinkaarilaskennan normiksi.
Useissa sessiossa yleinen ajatus siitä, että rakennusten tulisi tehdä mahdollisimman vähän haittaa ympäristölle, tuntui myös kääntyneen muotoon “rakennusten on parannettava ympäristöä”[hr]
Lisää World SB14 -konferenssista: http://www.wsb14barcelona.org/