Green Building Council Finland

Raportti toimikunnistamme: etäkokouksissa paljon asiaa ja vilkasta keskustelua

Toimikuntiemme kokoukset 2/2020 pidettiin huhtikuussa. Viiteen toimikuntamme kuuluu yli 300 asiantuntijaa, joista noin 200 kokoontui etäkokouksiin keskustelemaan rakennetun ympäristön hiilineutraalisuuden ja kiertotalouden ajankohtaisista aiheista.

Jokaisen toimikunnan kokouksessa käytiin lähetekeskustelu Green Building Council Finlandin uuden strategian kärkiteemoista. Kokouksissa järjestettiin työpajat, joiden pohjalta valmistellaan luonnos jatkotyötä varten. Strategiatyö jatkuu toukokuussa webinaarisarjalla, tervetuloa mukaan!

Kestävät alueet -toimikunnan kokous alkamassa. Kuva: Jessica Karhu

Nostoja toimikuntien kokouksista 2/2020:

Kestävät alueet

 • Heini Korpelainen Suomen Arkkitehtiliitosta piti esityksen MRL-uudistuksen pääkohdista sekä sen tilanteesta ja aikataulusta. Pääkohtia olivat mm., että kaupunkikaavaa ei ole tulossa ja ilmastoteema tulee näkymään lopputuloksessa vahvasti. Luonnos tulee kommentoitavaksi syksyllä 2020 ja hallituksen esitys eduskuntaan aikataulun mukaan syksyllä 2021.
 • Toimikunnassa päivitetään vuonna 2016 laadittu kestävän alueen määritelmä. Jessica Karhu esitteli luonnoksen uudesta määritelmästä ja toimikunnan puheenjohtaja Alpo Tani johti keskustelua luonnoksen kehittämisestä. Toimikuntalaisilta saatujen kommenttien perusteella määritelmän kehitystä jatketaan.
 • Kokous valmisteli Kestävä aluesuunnittelu -seminaarin toteuttamista. Seminaari järjestetään 22.9.2020 World Green Building Weekillä, ja siellä julkaistaan muun muassa päivitetty kestävän alueen määritelmä.

Viestintä

 • Puheenjohtaja Anne-Maria Flanagan kertasi toimikunnan päivitetyn toimintasuunnitelman, jonka keskiössä on muun muassa hyvien kestävän rakennetun ympäristön esimerkkien esiintuonti.
 • Kokouksessa keskusteltiin korona-poikkeustilanteen aiheuttamista viestinnällisistä ratkaisuista sekä ”vihreän elvytyksen” tarpeista ja mahdollisuuksista kiinteistö- ja rakennusalan kannalta. Keskustelua vihreästä elvytyksestä jatketaan toukokuussa.
 • Toimikuntalaiset saivat luottamuksellisia maistiaisia syyskuussa järjestettävästä World Green Building Weekistä, maailmanlaajuisesta viestintäkampanjasta, joka tavoittaa miljoonia ja kannustaa kestävän rakennetun ympäristön rakentamiseen.

Kestävä infra

 • Kokouksessa kuultiin tietoiskut Väylältä ja Swecolta. Väylän Soile Knuuti kertoi kestävän kehityksen edistämiseen tähtäävistä toimista ja tarpeista heidän kannaltaan. Swecon Jori Lehtikangas esitteli toimikunnalle uutta ”Urban Insights”-raporttia, joka käsittelee infran hiilipäästöjen ja kustannusten välistä yhteyttä.
 • Kokouksessa käytiin keskustelua, jossa todettiin, että infrarakentamisella on hyvin merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä, ja että selkeämpi kestävyyden kansallinen johtaminen ja vastuunjako infrarakentamisen osalta nopeuttaisi toimialan muutosta.

Hiilineutraalit kiinteistöt

 • Kokouksen teemana oli keinot kiinteistöjen hiilineutraalin energiankäytön saavuttamiseksi.
 • Toimikuntalaisista kuultiin Keskon Antti Kokkosen alustus energiajohtamisen parhaista käytännöistä, sekä Spondan Pirkko Airaksisen esitys tavoitteiden asettamisesta.
 • Kokouksessa esiteltiin ja hyväksyttiin viimeinen versio ohjeesta kiinteistöjen hiilineutraaliin energiankäyttöön, joka julkaistaan toukokuun aikana.
 • Seuraavassa toimikunnan kokouksessa käsitellään mm. kompensaatioiden roolia kiinteistöjen päästöjen vähentämisessä.

Vähähiilinen rakentaminen

 • Kokouksen teemana oli vähähiilisyyden sanasto ja hiilineutraalisuuden määritelmä
 • Vähähiilisyyteen liittyvä sanasto hyväksyttiin kokouksessa ja se julkaistaan koko alan käyttöön toukokuun aikana.
 • Skanskan Miisa Tähkänen kertoi toimikunnalle käytännön kokemuksista Ruotsin GBC:n kanssa yhteistyössä kehitetyt NollCO2 sertifioinnin käytöstä. Lisäksi käytiin läpi muita kansainvälisiä esimerkkejä hiilineutraalin rakennuksen määritelmästä.
 • Työskentelyosuudessa käytiin läpi luonnosta suomalaisesta hiilineutraalin rakennuksen määritelmästä ja siihen sisältyvistä positiivisista elinkaarivaikutuksista. Määritelmän kehitystyö jatkuu kesällä ja syksyllä.

Toimikuntien yhteydenpito tapahtuu pääosin TEAMS-kanavan kautta. Lue kokousten muistiot toimikuntakohtaisilta kanavilta ja osallistu keskusteluun! Ongelmatilanteissa ota yhteyttä toimikuntasi toimiston edustajaan.

Toimikuntien työ ei hiljene kesän ajaksi vaan jatkuu kokousten välillä kokoontuvissa työryhmissä, kannanottojen ja julkaisujen valmistelulla ja uraauurtavien määritelmien hiomisella. Osallistu toimintaan ennen seuraavaa kokousta: tuo äänesi kuuluviin toimikuntien TEAMS-kanavalla, jaa organisaatiosi parhaat esimerkit GBC:n referenssipankissa ja hyödynnä Loikka-blogialustamme kirjoittamalla koko alaa motivoiva teksti erityisosaamisalueeltasi.

Etkö ole vielä mukana toiminnassa? Tutustu toimikuntien ja asiantuntijaryhmien toimintasuunnitelmiin ja hae mukaan!

Lisätietoa:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

FIGBC Kesätervehdys – Kiitos, kannustus ja innostus!

23.6.2022
FIGBC lomailee pääsääntöisesti 4.7. – 31.7. aikana.Kiireellisissä asioissa olettehan yhteydessä 4.7. – 15.7. Arto Bäckströmiin ja 25.7. – 31.7. Lauri Tähtiseen. Kiitos keväästä! Enhän muuta voi kuin kiitellä, kun kertaan

Yli 40 #BuildingLifen kannattajaa!

20.6.2022
#BuildingLifen kannattajaksi liittyvät Sitowise, Y-Säätiö, OP Kiinteistösijoitus Oy, Yeseco ja Solnet. Kannattajaorganisaatiot antavat tukensa #BuildingLife Hiilineutraali rakennettu ympäristö 2035 toimintaohjelmalle ja ovat joko laatineet tai sitoutuvat laatimaan itselleen toimintaohjelman, jolla

World Green Building Week 12.9. – 16.9.2022

17.6.2022
BuildingforEveryone #WGBW2022 #BuildingToCOP27 Kansainvälinen World Green Building Week (”Week”) on vuosittainen kampanja, joka kannustaa kestävän rakennetun ympäristön rakentamiseen kaikille, kaikkialla. Kampanjan järjestää World Green Building Council, yhdessä kansallisten Green Building

Kutsu kaikille FIGBC jäsenille – näytä tukesi yhteisille tavoitteille

14.6.2022
Kutsumme kaikki jäsenemme mukaan osoittamaan, että tämä verkosto haluaa kirittää toimialamme yhteistyötä, innovaatioita ja liiketoimintamalleja kohti hiilineutraaliutta. Ilmoittautukaa #BuildingLife kannattajaksi Ilmoittautukaa #BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman kannattajaksi. Lähettäkää organisaationne logo

MEP Miapetra Kumpula-Natri #BuildingLifen lähettilääksi

13.6.2022
Olemme iloisia voidessamme kertoa, että Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri liittyy #BuildingLife lähettiläiden joukkoon! #BuildingLife Suomessa ja Euroopassa #BuildingLife on kymmenen eurooppalaisen Green Building Councilin yhteinen projekti, jonka tavoitteena on

Rakentamisen kiertotalouden data ja sosiotekninen muutos Oulussa

9.6.2022
Oulun seudun kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouden ammattilaisten tapaaminen järjestettiin 7.6.2022 FIGBC:n KIRA-kioski 2.0 projektin yhteistyössä LIKE – Liiketoimintaa kiertotaloudesta -hankkeen kanssa. Aiheena oli erityisesti Rakentamisen kiertotalous ja data. Tapani Mäkikyrö

Betoniyritykset tutkivat, voisiko purkuvillalla osin korvata sementin

6.6.2022
Betonin sideaineena käytettävä sementti tuottaa jopa 5–8 % koko maapallon kasvihuonekaasujen päästöistä. Edistääkseen kierrätysmateriaalien käyttöä betonin valmistuksessa Helsingin kaupunki kutsuu alan yritykset kokeilemaan, miten purkuvillaa voitaisiin hyödyntää betoniresepteissä. Kokeilujen raaka-aineeksi

Urbaani biodiversiteetti -webinaarin kooste

25.5.2022
Rakennusalan yritykset ovat alkaneet kehittämään toimintaansa vähähiilisemmäksi. Rakennuksia suunnitellaan mahdollisimman energiatehokkaiksi ja kiertotalouden ratkaisuja pilotoidaan ja pyritään tuomaan mukaan hankkeisiin. Katse alkaakin siirtymään vähitellen kokonaisvaltaisemman ympäristökestävyyden suuntaan. Rakentamisen vaikutuksia halutaan

WorldGBC EU Policy Whole Life Carbon Roadmap – kohti ilmastokestävää Eurooppaa

24.5.2022
Lehdistötiedote 24.5.2022 klo 11:00 Suomen aikaa #BuildingLife on kymmenen eurooppalaisen Green Building Councilin yhteinen projekti, jonka tavoitteena on nostaa materiaalisidonnaisten päästöjen vähentäminen EU:n, jäsenvaltioiden ja yritysten keskeiseksi ilmastotavoitteeksi. Suomessa olemme

#BuildingLife – Lisää kannattajia lisää tiekarttoja!

23.5.2022
#BuildingLifen tavoitteisiin on nyt sitoutunut yhteensä 39 organisaatiota, kun Laattapiste ja Kontiotuote Oy liittyvät BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman kannattajaksi. Kannattajaorganisaatiot ovat joko laatineet tai sitoutuvat laatimaan itselleen toimintaohjelman, jolla

KIRAkiertotalouden innovaatiot ja yhteistyö Tampereen seudulla 

17.5.2022
Tampereen seudun kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouden ammattilaisten tapaaminen järjestettiin 11.5.2022 FIGBC:n KIRA-kioski 2.0 projektin ja Tampereen yliopiston RATKI-hankkeen sekä ReCreate-hankkeen kanssa. Tapaamisen teemana olivat ” Innovaatiot, yhteistyö ja muuttuva sääntely”. 

Elina Samila FIGBC asiantuntijaksi

2.5.2022
Rakennusalan DI (TKK) Elina Samila aloittaa Green Building Council Finlandin uutena asiantuntijana toukokuun 2022 alussa. Työssään Samila tulee keskittymään erityisesti kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouteen. Koko työuransa rakennusalalla monipuolisesti eri tehtävissä