Green Building Council Finland

Kestävän rakennetun ympäristön referenssi

Borgströminmäen Setlementtiasunnot

Osoite: Koirasaarentie 19, 00590 Helsinki
Hankeosapuolet: Setlementtiasunnot Oy, Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy, NCC
Valmistumisvuosi: 2018

Borgströminmäen Setlementtiasunnot muodostuu kahdesta kuusikerroksisesta rakennuksesta, jotka ovat yhteydessä toisiinsa ensimmäisen kerroksen yhteistilojen kautta. Talossa on yhteensä 108 asuntoa, joiden koot vaihtelevat 28 neliön yksiöistä lähes viiden huoneen perheasuntoihin. 20 asuntoa on tarkoitettu kehitysvammaisille asukkaille.

Kestävän kehityksen ratkaisut:
Talotekniikassa on panostettu maalämpöön ja aurinkosähköön. Rakennuksen lämmitysenergia otetaan tontilla olevista 14 maalämpökaivosta. Maalämpö pumpataan neljällä pumpulla rakennuksen lattialämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen. Rakennuksen katolla olevat aurinkosähköpaneelit tuottavat osan maalämpöjärjestelmän tarvitsemasta sähköstä. Kohteen E-luku on 107 kWh/(m2 a).

Asunnoissa on huoneistokohtainen vesikiertoinen lattialämmitys ja kesäaikaan ilmanvaihdon kautta toimiva viilennys. Kesäaikana aurinkosähköllä voidaan tuottaa myös lämmin käyttövesi ja maalämpökaivoja voidaan ladata rakennusta jäähdyttämällä.

Borgströminmäelle vaalitaan myös sosiaalista kestävää kehitystä Setlementtitalojen konseptin mukaisesti. Talon yhteistilat mahdollistavat monenlaisia yhteisöllisiä aktiviteetteja ja tukevat erilaisten asukkaiden kohtaamisia. Talossa on asukastila yhteisökeittiöineen, maksuton talopesula ja saunaosastot. Setlementtiasuntojen ammattitaitoiset asumiskoordinaattorit ovat asukkaiden tukena ja luomassa edellytyksiä yhteisöllisyydelle.

Setlementtiasunnot Oy on vuonna 2000 perustettu yhteisöllinen asuntorakennuttaja ja ARA:n hyväksymä yleishyödyllinen yhteisö ja yhteiskunnallinen yritys, joka edistää monisukupolvista kortteliasumista. Setlementti tuo asumiseen ihmiskeskeisyyttä, ihmisten taitojen ja osaamisen tunnistamista sekä erilaisuuden hyväksymistä. Yhtiö on yhteiskunnallisten yritysten Arvoliiton ja Green Building Council Finlandin jäsen. Setlementtiasunnot Oy:n omistuksessa on vuonna 2020 yhteensä 19 vuokrataloa Espoossa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Joensuussa, Tampereella, Turussa ja Vantaalla. Setlementtiasunnot Oy on määritellyt strategiassaan keskittyvänsä yhteisöllisen, ekologisen ja kohtuuhintaisen vuokra-asumisen kehittämiseen. Yrityksen omistajat ovat Setlementtiliitto ja Kalliolan Setlementti.

Setlementtiasunnoilla on Tapiolan Jousenpuistossa rakenteilla vuokrakerrostalo, jossa pilotoidaan RTS-luokitusta ensimmäisenä ARA-hankkeena. Tavoitteena on kolmen tähden luokitus. Kohde sai myös Kuntarahoituksen yhteiskunnallisen rahoituksen ensimmäisten joukossa.
Borgströminmäen Setlementtiasunnot on ekologista yhteisöllisyyttä vaaliva vuokrakerrostalo Helsingin Kruunuvuorenrannassa.

Ekotehokas Vaaralanpuiston päiväkoti

Vaaralanpuiston päiväkoti on ekotehokas, vuonna 2017 valmistunut A-energialuokan päiväkoti.
2017

Rouse Hill Town Centre

Rouse Hill Town Centre forms a unique model for the planning and design of a suburban or regional retail centre in Australia.
2008

Valtra Suolahti: traktoritehtaan energiatehokkuusprojekti

Traktoritehtaan ilmanvaihto ja rakennusautomaatiojärjestelmä modernisoitiin. Energiankulutusta pienennettiin kiertoilma- ja lämmöntalteenottoratkaisuilla.
2019

Vastuullisen matkailun KIDE-hotelli

Syötteen tuntureiden KIDE-hotelli on rakennettu vastuullisen matkailun tarpeisiin. Hotellin ekologista konseptia tuettiin vastuullisella rakentamisella.
2019

Energiatehokkaat Domus Aboensiksen rakennukset

nollaE-ohjelmistolla tehty optimointi tuotti asuinrakennukselle 77 % pienemmän kokonaisenergiankulutuksen ja 58 tonnia pienemmät vuotuiset hiilidioksipäästöt.
2019

Saarioisten Huittisen tehtaan energiaremontti

Teollisuuskiinteistön tekniikkaa digitalisoimalla saavutettiin paremmat olosuhteet ja vähennettiin merkittävästi kiinteistön hiilidioksidipäästöjä.
2019

Kivikon eritasoliittymän katuhanke

Neljännes katuhankkeen maa- ja pohjarakenteiden kustannuksista säästettiin resurssitehokkailla ratkaisuilla.
2016

Energiatehokas Viihdekeskus Flamingo

Energiatehokkuushanke, jolla kehitetään kiinteistön tekniikan tarpeenmukaista toimintaa ja parannetaan energiatehokkuutta.
2019

Ranta-Kartanon tuulisuus ja pienilmastoselvitys

Uraauurtava pienilmastomallinnus antaa eväitä ilmastonmuutoksen huomioivaan ulkotilojen suunnitteluun.
2019

Energiatehokas toimitilakiinteistö Pressi Smart Premises, C-talo

PRESSIn matka ideasta valmistuneeksi rakennuskompleksiksi sai alkunsa ajatuksesta tarjota tulevaisuuden toimitilat yrityksille nyt.
2019

DAS Kelo

DAS Kelo käsittää 8-kerroksisen puukerrostalon, joka on toteutettu CLT-elementein.
2019

Rovaniemen keskustan asemakaavan kestävyys

Osayleiskaavalle tehtiin BREEAM Communities -ympäristöluokitusjärjestelmän kriteerien pohjalta alustava kestävyyden tarkastelu.
2013

QO, Circular House

The entire concept of the QO is based on a sustainable, circular use of resources.
2018

Park 2020

Park 20|20 is the world’s first Cradle to Cradle optimized working environment.
2020

Energiatehokas toimitalo Ramboll Village

Toimitila suunniteltiin kestävän rakentamisen periaatteita noudattaen ja digitalisaatiota hyödyntäen.
2019

Vuorentaan vanhainkodin purkuhanke, irtaimiston ja rakennusosien hyödyntäminen

Vuorentaan purkukohteesta otettiin talteen hyödyntämiskelpoinen irtaimisto ja rakennusosat. Irtaimisto ja rakennusosat irrotettiin ja kannettiin ulos kuljetusta tai myyntiä varten. Osa materiaalista myytiin asiakkaille suoraan kohteesta, osa vietiin rakennuskierrätykseen.
2020

Varma pääkonttori Hiiliranta

Sähköautojen latausvalmius kaikille parkkipaikoille sai yritykset muuttamaan autopolitiikkaansa.
2017

Puhdas ja älykäs Kera -kehityshanke

Keraa kehitetään kiertotalouden esimerkkialueena. Yhteiskehittämisen avulla luodaan uusia energiaratkaisuja, liikkumisen muotoja ja urbaania ruuantuotantoa.
2030-luku

Kiinteistö Oy Jyväskylän Yliopistonkatu 28

Energiaremontissa uusittiin kiinteistön ilmanvaihto ja valaistus sekä päivitettiin rakennusautomaatiojärjestelmä.
2020

Alliander HQ

This is the first renovation project in The Netherlands to obtain the BREEAM-NL outstanding sustainability certificate. Several old buildings were transformed into one new office with 80 % of the on-site material reused.
2020

Circle House – planned to demolition

Circle House is a scalable demonstration project that can give the building industry new knowledge about circular construction.
2020

SmartCrusher, concrete recycling

SmartCrusher bv's goal is to reach climate neutral circular building in its broadest sense.
2020

Vihreistä vihrein -kortteli Jätkäsaaressa

Vihreistä vihrein -hanke sai alkunsa rakennuttajan edustajan, TA:n Markku Hainarin ja maisemasuunnittelija Taina Suonion tapaamisesta. Heidän tavoitteenaan oli suunnitella kortteli, joka on niin vihreä kuin mahdollista. Jätkäsaaren kohteista löytyy erilaisia kattopuutarhoja, biodiversiteettikattoja ja oleskelukattoja saunatilojen yhteydessä. Yhteiskäytössä on keittiöpuutarha sekä iso kasvihuone.
2017

Kuninkaantammi

Kuninkaantammen kaavan laadinnan yhteydessä on käytetty ns. viherkerroin-työkalua.
2025

Helkama toimitalo Espoo, Aurinkosähköjärjestelmä

Aurinkosähköjärjestelmällä katetaan noin 15 % koko kiinteistön vuotuisesta sähköntarpeesta päästöttömästi.
2019

HAVI Logistics Oy:n ympäristöystävällinen jakelukeskus

Jakelukeskuksen sähkönkulutus tulee vähenemään vuositasolla yhteensä noin 400 MWh, mikä vastaa 65 tonnin CO2- päästövähenemää.
2019

The Resource Rows

Tanskalainen Lendager vei rakentamisen kiertotalouden uudelle tasolle uusiokäyttämällä materiaaleja asuinrakennuksen rakentamisessa uudella tavalla.
2019

Venlo City Hall

City Hall Venlo’s design is a paramount example of applying the Cradle to Cradle design principles on building scale.
2016

Talo Korea: kestävän kehityksen omakotitalo

Talo Korea kohteessa yhdistyy monta kestävän kehityksen kannalta tärkeää tekijää.
2019

Joutsentalo, joutsenmerkitty omakotitalo

Kaksikerroksinen omakotitalo merimaisemin on Suomen ensimmäinen Joutsenmerkin saanut omakotitalo.
2019