Menu
Menu

RIL palkitsi vihreää rakentamista

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Kempeleen ekokortteli on voittanut Suomen Rakennusinsinöörien Liiton vuosittain jakaman RIL-palkinnon.

Kempeleen ekokortteli on kymmenen omakotitalon koealue, jossa sähkö- ja lämpöenergia tehdään omassa CHP-laitoksessa puuhakkeesta. Myös tuulivoimaa käytetään hyväksi.

Sähköntuotannossa syntyy hukkalämpöä, jolla lämmitetään alueen talot ja käyttövesi ja siitä saadaan ilmanvaihtoon tarvittava lämpöenergia. Talojen lämmitys on toteutettu vesikiertoisella lattialämmityksellä. Aluetta ei ole kytketty ollenkaan valtakunnan sähköverkkoon.

Rakennuttaja ja konseptin kehittäjä oli Fortel Components Oy, kaasuttimen ja metsähakkeen logistiikan on kehittänyt ja toimittanut CCM-Power Oy.

RIL-palkinnon toisen sijat jakavat Cygnaeuksen väistökoulu ja KIRNU. KIRNU oli Suomen paviljonki Shanghain maailmannäyttelyssä 2010. KIRNUssa on käytetty ekologisia rakennusmateriaaleja ja lukuisia energiaa säästäviä talotekniikkaratkaisuja, kuten Uponorin toimittamat energiaa säästävät sisäilmajärjestelmät.

Tekesin pääjohtaja, RIL-palkinnon voittajan tänä vuonna valinnut Veli-Pekka Saarnivaara heitti palkinnonjakotilaisuudessa piikin energiatehokkuusvaatimuksia kritisoineille: “On ollut vaikea ymmärtää joidenkin rakennusalan yritysten penseätä suhtautumista siihen, että säännösten kautta synnytetään merkittävästi uutta volyymia rakentamiselle ja pelikenttää edelläkävijyyden luomiselle kotimarkkinoiden avulla.”

Kyllä: Vihreä rakentaminen yleistyy tulevaisuudessa. Se tietää paljon lisää bisnestä niille,  joilla on valmiit tuotteet ja palvelut silloin kun kysyntä alkaa kasvaa.

Scroll Up

Ilmoita alan tapahtuma

Bitnami